Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Atomos NinjaV 5″4K60p monitor en recorder

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • robuust ontwerp
  • handzaam formaat
  • professionele mogelijkheden
  • uitbreidbaar
  • haarscherp en lichtsterk
  • veel codecs en framerates
  • losse audio in
  • AtomX ssd ontwerp

THE BAD

  • geen

Atomos is marktleider en zo’n beetje de standaard als het gaat om monitoren die kunnen opnemen. Waarom je zo’n scherm/recorder wilt hebben leggen we in de review kort toe. De NinjaV maakt deze professionele technologie bereikbaar voor de hobbyist of indie filmer. Een nieuwe standaard lijkt gezet.

Hoe mooi een zoeker of ingebouwd scherm ook is, alle professionals kijken op een apart scherm. Een groter oppervlak, hogere resolutie en goede lichtsterkte, geven een betere mogelijkheid om het gefilmde materiaal direct op bruikbaarheid in te schatten. Atomos maakt monitoren met een ingebouwde opname mogelijkheid. Hierdoor is het mogelijk om langer te filmen dan met veel dslr camera’s mogelijk is. Bovendien beschikt de recorder vaak over een betere ondersteuning van diverse codecs, of opname mogelijkheden. De losse monitor/recorder kan vaak meer uit de opname halen dan wat de ingebouwde sensor kan. De optelsom van deze voordelen heeft er voor gezorgd dat veel filmers tegenwoordig een losse recorder/monitor gebruiken. Vaak waren deze monitoren prijzig. De NinjaV is de eerste die met professionele mogelijkheden onder de duizend Euro te koop is. Wat zijn onze ervaringen met de NinjaV?

Ontwerp

Het eerste wat opvalt is de compactheid zonder dat er echt schermoppervlak is opgeofferd. Het scherm is voldoende qua grootte om beelden live te beoordelen. De monitor/recorder past in de hand en voelt stevig aan. Een combinatie van aluminium en kunststof zorgt dat de NinjaV een en al robuustheid uitstraalt. De universele accu’s zorgen voor betaalbare voeding die overal in de wereld te koop is. Wel is met een extra dikke accu de balans direct weg . Dat kan van belang zijn wanneer je een systeem rondom een cage opbouwt en deze op een stabilizer gebruikt. De NinjaV is duidelijk een professioneel product gemaakt voor mobiel gebruik. Handzaam en veelzijdig. Aan de boven en onderzijde zijn bevestigingspunten om de monitor aan een systeem te bevestigen. De HDMI in- en uitgang zijn goed bereikbaar aan de linker zijkant.

Gebruik

Atomos heeft het gehele menu systeem opnieuw ontworpen met als resultaat een bijzonder intuïtieve interface. De bediening gaat via het scherm. De diverse functies maken de monitor duidelijk een betere dan de ingebouwde monitoren die wij op onze camera’s hebben. De monitor ondersteunt standaard veel functies. Van handmatig scherpstellen tot inzage in belichting. De lichtopbrengst is zo hoog dat gebruik in vol zonlicht zonder zonnekap mogelijk is. Altijd is bovenaan het scherm te zien wat de diverse geselecteerde instellingen zijn. Overigens vragen wij ons af of de zonnekap die Atomos heeft niet de schermbediening in de weg zit.
Als recorder gaat de NinjaV schitteren. Allereerst is opname in 4K mogelijk. Op een GH4 maakt de NinjaV 4K opnames van het HD beeld. Omdat de HDMI verbinding direct van de sensor naar de NinjaV gaat zonder dat er enige compressie wordt toegepast, heb je zo ook in feite beter beeldmateriaal om mee te werken. Let wel op dat je een goede 4K HDMI kabel gebruikt. Wij hebben de Atomos kabel gekocht voor beter resultaat en geen spijt. Op de NinjaV zijn diverse formaten voor opnamebestand te selecteren. Wij gebruiken bij voorkeur (Apple) Prores RAW. De NinjaV ondersteunt dit. Er zijn filmers die elke camera met een NinjaV uitrusten om zo overal dezelfde codec als bronmateriaal te hebben en zo transcoderen overbodig te maken. Voor ons is dat nog even buiten het budget, maar zeker een overweging.

De framerate van 50/60p maakt zelfs slowmotion mogelijk met een camera die dat zelf niet kan. In HD is zelfs 100/120p mogelijk.
Geluid gaat via HDMI of een separate Line in / Mic in. Voor de volgende registratie van een concert gebruiken wij de Røde Wireless Go of Sennheiser XSW-D om draadloos het geluid uit het mengpaneel zo in de opname te krijgen. Ook dat scheelt weer edit tijd.

 

Accu en opslag

Een losse voeding garandeert oneindige stroomtoevoer. De NinjaV is echter gemaakt voor mobiel gebruik en vaak zullen accu’s gebruikt worden. Daarom is het zo fijn dat Atomos gekozen heeft voor de standaard NP-F accu’s. Deze zijn solide en in veel capaciteiten overal ter wereld te koop.

Voor de bestandsopslag gebruikt de NinjaV standaard SSD’s. Deze schuif je op de achterkant. Het enige nadeel is dat ze iets uitsteken. Ongeveer 2 centimes steekt dan aan de zijkant uit. Het Oostenrijkse Angelbird was de eerste die speciaal voor de NinjaV de AtomX SSS’d heeft ontworpen. Deze SSD’s zijn iets korten en passen naadloos bij het ontwerp.

Inmiddels heeft Sony ook een passende SSD. Voor media opslag wil je nooit bezuinigen op kwaliteit. 4K opnames hebben hoge overdracht nodig. Voor een dikke 200 Euro heb je 500GB. Goed voor paar uur 4K opslag. Angelbird heeft zelfs een losse handgreep voor nog prettiger gebruik. Idealiter nemen filmers de opslag media separaat mee in de offerte om zo altijd het oorspronkelijke materiaal te kunnen bewaren. De Angelbird AtomX ssd’s lenen zich er perfect voor. Twee decennia geleden was 100MB op een ZIP drive vergelijkbaar in gebruiksnut.

Conclusie

De NinjaV is een must voor iedere serieuze DSLR filmer. De monitor is handig, maar de recorder functies zijn een verrijking. Je haalt meer uit wat oudere apparatuur waardoor de economische levensduur van de camera verlengt wordt en de workflow wordt met de juiste codecs echt sneller.

De NinjaV is online en in retail te koop voor dik 800 Euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.