Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Yonomi blijkt slimmer IFTTT alternatief

Wie zich in smart home verdiept, is bekend met If This Then That ofwel IFTTT. Dit platform is al jaren erg populair en vrijwel alle grote smart home merken proberen de dienst te ondersteunen. Yonomi is één van de nieuwe uitdagers en biedt een veel krachtiger platform.

Things

Yonomi kan, net als IFTTT, werken met apparaten en diensten. Deze worden Things genoemd. Wanneer je de app op jouw Android of iOS device hebt geïnstalleerd, zal de dienst zelf op zoek gaan naar ondersteunde apparaten op jouw netwerk. Uiteraard zijn er voor verschillende Things, verschillende methoden om deze met Yonomi te verbinden.

Ondersteuning

De lijst met merken die worden ondersteund door Yonomi is nu al enorm. Netatmo, Nest, Google Assistant, Alexa, Siri, Sonos, Hue en vele anderen zien we op het platform. Op een aantal productverpakkingen zal je in de toekomst mogelijk het ‘plays with yonomi’ label tegenkomen. In zijn totaliteit is de lijst nog niet zo uitbundig als van IFTTT, maar er is een mooie start gemaakt.

Plays with Yonomi label

Routines

Wat voor Homey een Flow is en voor IFTTT een recept, is voor Yonomi een routine. Net als bij IFTTT, worden er bepaalde condities gebruikt om een routine te starten. Bijvoorbeeld om een bepaalde tijd of als iets anders gebeurd. Denk aan een melding van een bewegingssensor die daarna een lamp aanzet.

Wat Yonomi sterker maakt dan IFTTT, is dat je routines meerdere condities kunt geven. Dus ‘ik zie beweging en het is na zonsondergang, dan zet ik de lamp aan’ of ‘ik merk dat er water wordt verbruikt en er is niemand thuis, zet de waterleiding dicht’ of ‘zet het alarm aan als ik en mijn partner van huis zijn’.

Vituele assistenten en Yonomi

Maar het is ook mogelijk om Yonomi te laten samenwerken met virtuele assistenten als Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. In dat geval worden commando’s voor die assistenten de triggers om een routine uit te voeren.

Uitproberen?

Via de download pagina kom je snel bij de Android en iOS apps van Yonomi. Zowel voor je smartphones als smartwatches. Er zijn natuurlijk ook apps die je moet installeren voor Google Assistant, Alexa, Siri etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.