Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Roccat NOZ Gaming headset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Hoof draagcomfort
  • Low profile ontwerp
  • Analoog
  • Drivers zetten een zeer goed geluid neer
  • Indrukwekkende prestaties van de microfoon

THE BAD

Hij is net iets duurder dan de Razer Kraken X en mist Spatial Audio, maar de Roccat NOZ imponeert waar het moet en… hierbij kun je wel de microfoon verwijderen wanneer je deze niet nodig hebt 😉

Unboxing

In de doos van de Roccat NOZ vinden we de headset, documentatie en een losse microfoon. Aan de 2,5 meter lange kabel van de headset, zit nog een verloopstuk. Daarmee kun je van een gesplitste microfoon en speaker voor de PC, naar een gecombineerde 3,5mm plug voor tablet, smartphone en MacBook Pro. Mooi compleet dus.

Design

Qua design is de Roccat NOZ lekker low profile. Ja, het Roccat logo staat er wat groot op, maar voor de rest is het een beel strak ontworpen over-ear headphone geworden. Prachtig gebruik van plastics en stoffen. Hou je niet van de overdreven gaming headsets die je bij merken als Razer en Ewent ziet, ga je hier echt gelukkig van worden.

De oorschelpen kunnen iets horizontaal scharnieren, maar niet genoeg om ze plat om je nek te leggen. Bij het inpakken van je lanparty backpack moet je dus een beetje rekening houden met het formaat van deze headset.

Analoge headset

Net als de Razer Kraken X, is de Roccat NOZ een analoge headset. Dat wil niet alleen zeggen dat er geen lampjes in zitten, maar dat de bediening ook analoog. Is. De bediening zit achterop de linker oorschelp. Nee, geen bediening in het snoer. Dat ziet er wel goed uit, maar tijdens het gamen is het toch even zoeken waar de afstandsbediening hangt.

Achterop de oorschelp zit een groot tandwiel. Dit is voor het dempen van het volume over de speakers. Daarnaast zit er een zwaardere switch. Deze is om de verbinding met de microfoon te verbreken. De beste vorm van Mute als je het mij vraagt.

Bijkomend voordeel voor gamers, is dat de PC of een DAC in de hoofdtelefoon niet extra aan het werk moeten om het geluid te optimaliseren. Dat is toch allemaal lag…

Geluid

Het geluid in de Roccat NOZ Gaming headset komt van dikke 50mm drivers. In beide oorschelpen ligt zo’n driver. Deze hebben een frequency response van 100-10.000Hz. Dat is lekker want daardoor hoor je kogels en voetstappen van tegenspelers met veel meer detail en kun je dus beter horen waar deze ongeveer vandaan zouden komen.

Overigens is deze headset niet alleen geschikt voor games. Ook films en series kun je er prima op kijken. Het geluid heeft iets meer bass en is daardoor lekker warm. Maar niet overdreven zoals in een Beats hoofdtelefoon. Doordat je de microfoon eraf kunt trekken, kun je er prima de straat mee op.

Microfoon

Minstens zo belangrijk als het geluid van de drivers, is het geluid van de microfoon. Jij hebt er dan wel niet zo heel veel mee te doen, maar anderen moeten jouw stem wel goed kunnen horen. En dan zijn we echt onder de indruk van de kwaliteit die Roccat hier laat zien. Wat klinkt deze microfoon stil! Hij pakt nauwelijks omgevingsgeluid op en dat is voor jouw medespelers erg prettig. Bovendien klinkt mijn stem voor mijn gevoel, zeer zuiver. In het laatste deel van bovenstaande video, kun je mijn stem horen.

Draagcomfort

Met 210 gram, weegt de Roccat NOZ niet zo gek veel. Laten we eerlijk zijn, dat komt mede doordat je geen LED’s, LED drivers, DAC’s, accu’s en andere zut in de headset hebt zitten. Met de stoffen oorschelpen en de stoffen kussen onder de hoofdband, is het draagcomfort echt top. Dit kan ik echt uren dragen. Bovendien zie je in onze video, dat de hoofdband erg sterk is.

Conclusie: Roccat NOZ

Met de Roccat NOZ zien we een zeer solide gaming headset voor gamers met een wat lager budget. De headset bevat weinig luxe, maar legt de focus op goed geluid en een goede microfoon. Ook tijdens warme dagen is de Roccat NOZ prettig genoeg om uren achtereen te dragen. Dit is echt een aanrader.

Roccat NOZ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.