Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart 128GB met 5 sterren.

The Good
  • Behaalt mooie snelheden
  • Blijft op snelheid bij hoge temperaturen
  • Gemaakt voor veel schrijfsessies


Of je gebruik maakt van een drone, dashcam of beveiligingscamera, wanneer apparaten langdurig data moeten opslaan, heb je speciaal flash geheugen nodig. De Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart behoort tot de eerste generatie van Kingston die zich exclusief op dit probleem richt.

Unboxing

In de verpakking van de Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart vinden we alleen de kaart. Kingston levert geen overige software mee. Is wat ons betreft ook niet nodig.

Het probleem van flash geheugen

Flash geheugen is enorm snel, maar deze vorm van opslag kent ook een fors probleem. Flashgeheugen is gevoelig voor slijtage. De grootste slijtageslag gebeurt wanneer data moet worden opgeslagen op flash geheugen. Het lezen is relatief pijnloos.

Hierdoor zien we twee dingen gebeuren in de markt. Ten eerste, in de garanties van geheugenproducten. Die geven niet alleen een duur in maanden of jaren aan, maar ook in de hoeveelheid data die wordt weggeschreven.

Ten tweede, het duurde enorm lang voor ook gamers overstapten op flash geheugen. Denk daarbij aan SSD’s. De meeste gaming systemen worden nog steeds met een harddrive voor de massaopslag geleverd. Games maken dusdanig veel schrijfbeurten, dat flash geheugen snel uitgeput raakt.

Inmiddels is de industrie beter geworden in de productie van opslagchips en controllers. Maar chips die veelvuldig schrijven aankunnen, blijven lastig te produceren. Gelukkig komen er nu toch speciale producten zoals deze op de markt.

Specs

De Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart komt met nogal wat labels.

  • Class 10 (garantie op 10MB per seconde snelheid lezen en schrijven)
  • UHS-I (garantie op 10MB per seconde snelheid lezen en schrijven)
  • A1 (zeer geschikt om apps op te installeren onder Android)
  • FullHD (Kingston raadt aan FullHD te filmen)
  • 95MB/s R (leessnelheid zou op minimaal 95MB per seconde moeten liggen)
  • 128GB opslagruimte
  • 2 Jaar garantie

Prestaties

We hebben de Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart een tijdje in een dashcam mee laten draaien. Over een periode van 6 weken zijn geen fouten gevonden bij dagelijks een uur rijden met de dashcam aan.

Natuurlijk hebben we ook onze benchmarking machine aangezet. Op basis van UHS-I hebben we de snelheid van deze kaart getest. Bij grote bestanden ligt de leessnelheid op 94,92MB per seconde. Kingston beloofde 95MB per seconde, dat behaalt hij met een mooie marge.

De schrijfsnelheid komt niet boven de 45,67MB per seconde uit. Voor FullHD 30 frames per seconde heb je zo’n 10MB per seconde nodig. Dus FullHD opnamen kan deze kaart met gemak aan. Je kunt kijken in hoeverre je dit verder op kunt rekken. In warme omgevingen (lees: achter een autoruit, in een drone) kan het zijn dat prestaties verder afzwakken. Ons advies zou zijn om niet op een hogere resolutie dan FullHD met standaard compressie te filmen.

Kijk je naar de rest van de tabel, lees je dat de snelheid bij kleinere bestanden flink inzakt. Dit heeft te maken met het steeds weer openen en sluiten van bestanden. Dit is de snelheid die je waarschijnlijk ervaart in een Android smartphone. Dat is acceptabel, maar er zijn betere opties voorhanden. Deze moet je duidelijk in een camera steken.

Conclusie: Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart

De Kingston High Endurance 128GB microSDXC Kaart is gemaakt voor langdurig gebruik in camera producten en voor gebruik onder hogere temperaturen. In onze test laat deze microSDXC kaart zien dat het zeer betrouwbare prestaties neerzet. De kaart doet exact wat hij beloofd en daar worden we helemaal vrolijk van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.