Eerste indruk, Sonos Ikea Symfonisk multiroom speakers

We waren vandaag in Amsterdam, voor de introductie van de Ikea Symfonisk multiroom speakers. Eindelijk komt de Sonos beleving beschikbaar op speakers onder de €100 en Ikea nam ons mee door haar reis met Sonos.

De presentatie

We lopen door diverse kamers, die speciaal voor de presentatie zijn ingericht. In de kamers vinden we de nieuwe Symfonisk speakers in verschillende opstellen en ja, dat maakt lekker. Maar Ikea doet niet haar best Sonos uit het zicht te houden. We krijgen gewoon de samenwerking te zien met speakers als de Sonos Beam en de Sonos One alsmede Google Assistent op die twee Sonos speakers. We krijgen natuurlijk ook te horen hoe de speakers in een stereopaar werken en hoe ze functioneren in een surround opstelling. Daarbij gebruikten ze enkel de tafellamp speaker, maar wij kregen exclusief twee boekenplank speakers om deze in stereopaar en in surround modus te kunnen testen.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/2338779633108196/

De eerste indruk is echt zeer positief. Het geluid uit de speakers, zelfs de goedkope boekenplank speaker, is gewoon goed. Daarbij heeft de Symfonisk tafellamp dezelfde opbouw als de Sonos Play:1 terwijl de boekenplank speaker daar qua prestaties ergens onder zit.

Smaakt naar meer

Tijdens het interview, laat Ikea weten dat het heel happy is met deze ‘eerste’ speakers. Er komen er dus meer. Tegelijkertijd sluit Sonos niet uit dat er meer merken gaan volgen die Sonos speakers gaan bouwen. Daarbij haalde Sonos de samenwerking met Hay aan. Ook Ikea liet weten voorlopig door te gaan met de Sonos-loze bleutooth speaker lijn. Op de vraag of er binnenkort meer Ikea Sonos speakers zijn dat Sonos’ eigen producten, werd geen concreet antwoord gegeven. Alleen dat de twee ontwikkeltrajecten niet aan elkaar zijn gelinkt. Wel liet Ikea weten dat het met een afstandsbediening zal komen voor Sonos. We zijn zeer benieuwd.

De ontwerpfase

Vorm functie kwaliteit sustanibility en prijs zijn de pijlers van Ikea. Ikea begint met het prijskaartje en dan het product. Hoe bouw je een Sonos speaker voor 99,95 zonder comfort en gebruik op te offeren? Ikea neemt ons mee langs de overwegingen die het heeft gemaakt. Het is opvallend dat de prijs eigenlijk het eerste argument is in wat het bedrijf in de markt gaat zetten. Van de andere kant, voor €99 koop je anders geen Sonos. In het omlaag drijven van de prijs wordt niet alleen naar ontwerp en specificaties gekeken. Het ontwerp gaat zo ver dat er ook zoveel mogelijk units op een pallet moeten passen.

De reden van Ikea om speaker en lamp te combineren, is omdat Ikea speakers vaak naast een lamp ziet staan. Bovendien heb je nog maar één kabel nodig. Het glas van de Symfonisk tafellamp is handgeblazen en extra dik. Dit laatste om problemen met resonantie te voorkomen. Overigens moet je wel zelf nog even een E14 lampje kopen en dan hoopt Ikea natuurlijk dat je een Tradfri lamp kiest.

De boekenplank speaker is gemaakt om perfect in een Ikea kast te passen, maar ook als boekenplank te gebruiken. De speaker kan 3KG dragen, het standaard gewicht. De knoppen zijn bewust voorop geplaatst, zodat je de zijkanten niet vrij hoeft te houden.

Om tot de vorm te komen, zijn eerst kartonnen mallen gemaakt. Zo is o.a. bedacht om met een wallmount te komen. De kabel kan aan twee kanten uit de speaker komen. Ook krijg je een rubberen mat bij de speaker. Niet alleen om de speaker te beschermen, maar om te voorkomen dat de spullen die erop staan, eraf trillen 😉

Hackability

Hackability is ook een onderwerp bij Ikea. Check maar eens de enorme hoeveelheid Ikea hacks online. De grill voorop de boekenplank speaker kun je losnemen en aanpassen. Ook de lampenkap van de tafellamp is te verruilen voor een reguliere lampenkap. De knop uit de lamp kan verwijderd worden net als de stoffen hoes om de lamp heen. De belangrijkste onderdelen zijn vervangbaar. Heb je schade, kun je nog onderdelen krijgen bij de Ikea. Er werd geen uitspraak gedaan over hoe lang je deze kunt krijgen.

Toekomstmuziek

Sonos komt in oktober met een belangrijke Ikea Home Smart app update. Deze zou het toelaten om Tradfri lampen en Sonos speakers te combineren in scenes. Ook dan zou de scene mogelijkheid goed bruikbaar zijn vanuit, bijvoorbeeld, Google Assistant. Veel te laat voor onze review, want 31 juli moet de pers de speakers alweer inleveren. Jammer, want we hadden graag deze mogelijkheden aan jullie laten zien. Wel gaan we de tafellamp testen met Philips Hue, want die lampen hebben we gewoon liggen. In het najaar komt Ikea ook nog met de Symfonisk controller. Eveneens een product waar we enorm nieuwsgierig naar zijn.

Beschikbaarheid

Vanaf 1 augustus in alle 13 winkels + online. Het is een wereldwijde lancering. Elke winkel krijgt een Symfonisk shop. Daar kunnen klanten testen. De producten komen ook op verschillende plekken in de winkel te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram