AliExpress
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Waarom AliExpress zo goedkoop kan verzenden

Yes… Daar is de Ali Express! Het was één van de caranavalskrakers van de afgelopen zomer, maar de grote Chinese webwinkel is ook de kraker van de Europese economie. Hoe komen al die pakketjes zo goedkoop bij ons geleverd?

Kost een pakketje via PostNL versturen in Nederland al snel 6 tot 7 euro, vanuit China worden bestellingen vaak gratis aan de deur geleverd. Ook wanneer de pakketjes producten van slechts enkele euro’s bevatten. Dit terwijl we bij een Bol.com voor minimaal €20 moeten bestellen voor gratis levering. Of bij kleinere webshops gewoon de reguliere pakketkosten moeten betalen. Waar komen deze lage kosten vandaan?

China als ontwikkelingsland

Het probleem begint bij de Universal Postal Union (UPU). Een onderdeel van de Verenigde Naties dat bepaald wat het verzenden van een pakketje tussen landen mag kosten. Toen deze afspraken werden vastgelegd, was China nog een ontwikkelingsland. Hierdoor kreeg het inmiddels economisch sterke land stevige kortingen op de onderlinge verzendtarieven.

In 2018 stapten de VS, onder leiding van Trump, al uit de Universal Post Union. Reden was dat de geldende afspraken de kleine ondernemer in de VS schaden. Hier in Europa houden we nog vast aan de gemaakte afspraken, al is het de vraag of er geen herbeoordeling moet komen van de landen waarmee afspraken zijn gemaakt.

Bulk is goedkoper

Daarnaast betalen de Chinese giganten niet meer per pakket. De Chinezen zijn zo groot dat er bulkafspraken worden gemaakt op basis van honderden duizenden verzendingen. Hierdoor kunnen de webwinkels lokaal, maar ook internationaal erg gunstige tarieven bedingen. De onderhandelingen gaan zo ver dat Chinese webshops ook onderhandelen met lokale bezorgers als PostNL en ook daar gunstige tarieven krijgen. Ook grote partijen die Nederland bedienen, zoals Bol.com, Coolblue en Amazon.de bedingen gunstigere tarieven bij PostNL.

Overheidssubsidies

Tenslotte zijn er nog de subsidies vanuit de Chinese overheid. Het land wil overal groots in zijn. Door de verzendingen ook nog van een deel subsidie te voorzien, kunnen de laatste kosten ook deels of helemaal worden weggedrukt. Daarmee werkt de Chinese overheid mee aan het succes van lokale webshops, ver over de hele wereld. Nederlandse webshops krijgen immers geen subsidie over het verzenden van bestellingen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.