Van iOS naar iPadOS, de bekendste tablet vliegt uit

iPad Air 2019

iPadOS kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Tijdens de WWDC keynote, liet Apple iets bijzonders weten. Hoewel steeds meer apparaten de laatste jaren op een variant van iOS zijn gaan draaien, krijgt de iPad nu een eigen OS.

Het begon allemaal met de iPhone, het eerste apparaat op iOS. Al snel volgde de iPod Touch als tweede. Met de eerste iPad voegde Apple de tablet aan de iOS familie toe en als laatste volgde de Apple TV. Daarbij wijkt iOS voor Apple TV nog het meeste af.

In de afgelopen jaren stond iOS niet stil, net als macOS. Sterker nog, Apple is hard aan het werk gegaan om de twee besturingssystemen zoveel mogelijk te verenigen. Te zorgen dat ontwikkelaars in staat zijn om iOS apps snel naar macOS te brengen.

iPad Air 2019

Nu komt er dus een separaat besturingssysteem bij. Een derde voor ontwikkelaars om rekening mee te houden. Terwijl de iPad Pro steeds meer een ultralight MacBook lijkt te worden, krijgt de hele iPad familie een eigen OS zodat het niet langer slechts een grote smartphone is. Het nieuwe besturingssysteem zou vanaf de herfst op recente iPad tablets moeten draaien.

De kern van iPadOS, de kernel, zal dezelfde zijn die onder iOS en macOS ligt. Daarmee zou app ontwikkeling niet al te lasting mogen zijn. Het lijkt vooral de look & feel te zijn die een hybride gaat vormen tussen de iOS en macOS werelden. Het wordt mogelijk widgets op het homescreen te plaatsen en het wisselen van apps lijkt veel meer op hoe macOS dit doet. Daarnaast krijgt de iPad eindelijk ondersteuning voor externe drives. Eindelijk…

Daarmee zal ook de grens tussen de iPad en de computer vervagen. Sterker nog, tijdens de keynote werd de iPad al regelmatig als computer beschreven. En waarom niet. Als je jouw entertainment uit de iPad kunt halen, maar ook kunt werken aan jouw huiswerk… is zo’n tablet dan niet alles dat je in je leven nodig hebt? Voor het gros van de jeugd zal dit een logische stap zijn terwijl oudere consumenten waarschijnlijk liever een echte laptop vasthouden.

iPadOS kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

iPad Air 2019
Arjan Olsder

Arjan Olsder