Review: Somfy Outdoor Camera

Nederland gaat binnenkort weer massaal met vakantie, en dan is een oogje in het zeil houden, wel zo lekker. Met de Somfy Outdoor Camera kan dat, maar presteert deze camera ook een beetje naar wens?

Unboxing

In de verpakking van de Somfy Outdoor Camera geen verrassingen. We vinden de volgende items;

 • Somfy Outdoor Camera
 • 2 Schroeven en 2 pluggen
 • Inbussleutel
 • Documentatie

Belangrijk, deze camera heeft stroom nodig. Je moet zelf de stroomkabel verzorgen op het punt waar je de camera ophangt.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/431020090810157/

Somfy Outdoor Camera Specs

 • 110dB sirene
 • SD, HD en Full HD beeld
 • 8 Meter bereik
 • 8x digitale zoom
 • 130-graden kijkhoek
 • SomfyVision bewegingsdetectie
 • AES-256 bit encryptie
 • IP 54 gecertificeerd water- en stofdicht
 • Te gebruiken als bewegingsdetector voor externe lamp (tot 500W Halogeen of 100W LED)

Installatie

Wanneer je de installatie start, zal Somfy je vragen om de camera eerst op de uiteindelijke plek te installeren en van stroom te voorzien. Ben je er nog niet uit, en dat snappen we best, kun je er voor kiezen gewoon een lange 230v kabel met een stekker met de camera te verbinden. Dan kun je vrij bewegen en de ideale beeldhoek zoeken. Zo hebben wij dit ook gedaan.

Verder stelt de installatie niet heel veel meer voor. Dat wil zeggen, optioneel kun je buitenverlichting met de Somfy Outdoor Camera verbinden. Je kunt dan de buitenverlichting, wanneer de Somfy camera beweging ziet, aanzetten. Een erg handige functie van deze camera. Maar… daar moet je misschien wel even over nadenken. Voor ons is het zo dat een kabel wegwerken in de muur gelijk staat aan het vrezen van een sleuf in de betonnen binnenmuur. Dus we laten de buitenlamp gewoon non-stop aan.

Overigens moet je nog een beetje uitkijken met de hoeveelheid draad die je over hebt aan de kant van de Somfy Outdoor Camera. In de behuizing gaat erg veel ruimte op aan de sirene. Bij plaatje één kregen we de behuizing niet dicht. Bij plaatje twee wel.

Wat ook opvalt is de siliconen bescherming tegen regen. Deze zit alleen aan de bovenkant en dat is in theorie genoeg. Maar, deze vraagt best wat ruimte. Hierdoor laat hij zich gemakkelijk tussen de twee delen klemmen en in de naad naar boven drukken. Het zou fijn zijn als dit anders zou kunnen. Wij zien nu een permanent wit vlekje…

Bediening via de app

Met de Somfy Protect app, kun je de Somfy Outdoor Camera direct bedienen. Deze kun je in de volle alarmstand schakelen, maar ook meeschakelen in een nachtstand. Dan wil je de camera’s binnen misschien niet aan, maar de camera’s buiten wel. Geen enkel probleem bij Somfy. Je moet de app wel even leren kennen om deze goed in de  vingers te krijgen, maar dan kun je er ook echt mee lezen en schrijven.

Beeldkwaliteit

Met ondersteuning voor Full HD, verwacht je natuurlijk een top-notch beeldbeleving. Zeker gezien menig concurrent al naar 4K sensoren aan het opschalen is. Met een kijkhoek van 130-graden, heb je bovendien een enorm groot bereik. Ook wel lekker bij een camera als deze.

Helaas wordt dit een beetje tenietgedaan door de compressie die Somfy op het beeld zet. Full HD is echt niet meer dan een resolutie. Door de enorm hoge correctie moeten mensen wel heel dicht op de camera staan om gezichten goed te kunnen identificeren. Zo hoeft een goede FullHD camera echt niet onder te doen van een slechte 4K camera. Maar wat Somfy hier laat zien is gewoon niet goed genoeg. Jammer. Check bovenstaande video voor het resultaat.

De camerahoek van 130-graden is heel plezierig. Het is een flink bereik, maar het fish-eye effect is niet te heftig aanwezig. Je kunt de camera handmatig, horizontaal draaien. Helaas is het niet mogelijk de hoogte van de camera aan te passen. Dit kan bij de Somfy Protect bus-vormige camera’s ook niet.

Overigens bevat de software van Somfy nog een irritante bug. Je kunt ten alle tijden foto’s opslaan van het camerabeeld. Met het Somfy logo groot en scherp in beeld. Net als datum en tijd.

De app slaat deze op als PNG bestanden. En niet alle programma’s onder Windows en macOS kunnen hier wat mee. Wat blijkt; het zijn .jpg bestanden die met de verkeerde extensie worden weggeschreven. Dus stuur jij deze foto’s naar de politie en zijn ze daar niet heel bij de hand, kunnen ze deze mogelijk niet gebruiken…

Geluidskwaliteit

Somfy voorziet haar camera van een microfoon. Deze microfoon slaat audio, net als video, op met AES-256 encryptie. Wat jij en de mensen om je heen zeggen, komt als het goed is, nooit iemand te weten. Wel zo handig 😉

Sirene

Ingebouwd in de Somfy outdoor Camera, zit een sirene. Met 110 dB heeft deze een enorm bereik maar… in Nederland mag je buitenshuis geen sirene plaatsen. Gelukkig kun je in de app jouw sirene voor de buitencamera’s uitschakelen terwijl deze voor indoor camera’s gewoon beschikbaar blijft.

SomfyVision bewegingsdetectie

SomfyVision bewegingsdetectie is de methode die Somfy hanteert om de beweging juist te herkennen. Simpele camera’s willen nogal eens last hebben met wolken die overdrijven of een takje dat heen er weer waait. Somfy gaat net iets intelligenter oom qua beeldanalyse.

Integraties

Qua integraties is de Somfy Outdoor Camera een natte droom voor iedere liefhebber van het smart home. De camera praat netjes met Google Assistant en Amazon Alexa. Er is ondersteuning voor IFTTT, maar ook Nest en natuurlijk het Somfy eigen Tahoma.

Ben je een beetje creatief, kun je nog meer richtingen op. Er zit namelijk een maakcontact in deze camera. Die is eigenlijk bedoeld om een externe lamp van stroom te voorzien. Zo dient de Somfy Outdoor Camera als bewegingsmelder.

Maar met dit maakcontact, kunnen andere domoticasystemen natuurlijk ook een melding van beweging detecteren. Zo kun je met menig professioneel systeem koppelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Busch Jaeger Free@Home.

Abonnementen

Net als bij andere beveiligingscamera’s, is het mogelijk bij Somfy een abonnement af te nemen. Voor €4,99 kun je één dag aan gestreamd beeld in de Somfy cloud opslaan. Heb je meerdere camera’s, kost een extra camera €2,50.

Kies je er voor de beelden 7 dagen op te slaan, betaal je €9,99 per maand voor de eerste camera en €5,00 voor iedere extra camera. Het lijkt mogelijk te zijn deze abonnementen door elkaar te laten lopen. Zo zou ik de opslag van beelden van mijn outdoor camera wel langer willen bewaren, maar het beeld van de camera’s binnen zeker niet.

De prijzen van Somfy liggen relatief hoog. In vergelijking, bij Arlo betaal je voor 30 dagen cloudopslag met maximaal 10 camera’s €8,99. En dan is het nog mogelijk voor een kleine fee gezichtsherkenning en andere zaken toe te voegen. Dat is toch een heel verschil. Daarnaast maakt Somfy dezelfde fout als Arlo. Afrekenen kan alleen met een Credit Card.

Heb je geen abonnement, wordt er niet non-stop opgenomen. Dan krijg je bij beweging iedere keer fragmenten van tien seconden beschikbaar. Bij een inbraak kan dit net genoeg zijn.

Conclusie: Somfy Outdoor Camera

De Somfy Protect camera’s voor binnen zijn echt geweldig. Met hun privacy klepje hebben ze een dikke streep voor op concurrenten. Zelfs met de relatief hoge abonnementsprijzen.

Met de Somfy Outdoor Camera gaat Somfy eindelijk te tuin bewaken. Maar de hoge compressie op de beelden maken ze niet geweldig. Bovendien levert Somfy hier een model met een Sirene waar we niets aan hebben. De Somfy Outdoor Camera Krijgt van ons wel een voldoende, maar Somfy moet nog even doorwerken voor we deze net zo geweldig vinden als de indoor camera’s.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

 • Ziet er mooi uit
 • Goede integraties
 • Te koppelen aan een buitenlamp
 • Relatief gemakkelijke installatie

THE BAD

 • Relatief dure abonnementen voor opslag
 • Camera niet omhoog of omlaag bij te stellen
 • Enorme hoeveelheid compressie op de beelden

Eén reactie

 1. Beste Arjan,
  Hierbij schrijf ik even een aandachtspuntje ter verbetering van jouw review. Op een gegeven moment geef je aan dat de camera niet naar boven/beneden of links/rechts is bij te stellen.
  Ik heb een installatie filmpje gezien waarin getoond word hoe je de camera alsnog in een voor jou juiste positie kunt fine tunen.

  Bovenop de sirenekast bevindt zich een heel klein inbusboutje die je met de bijgeleverde inbussleutel los kunt draaien en daarna de camera een aantal graden naar boven / beneden kunt kantelen. zie stukje video vanaf 2:05
  https://youtu.be/HK0IYW0vK14?t=124

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl