Review: Razer Kraken X 7.1 surround headset voor €60

Razer Kraken X

Goedkoop luisteren naar 7.1 surround sound tijdens het gamen en films? Dat kan met de nieuwe Razer Kraken X en dat voor nog geen zes tientjes. Dat deze budget headset toch echt een 5-sterren headset is, lees je in deze review.

Unboxing

Razer levert de Kraken X in een typische zwart-groene doos af, met twee jaar garantie. In de doos vinden we de volgende items;

 • Razer Kraken X headset
 • Verloopkabel voor PC’s
 • Twee kabelbinders
 • Eenmalige licentiesleutel voor THQ Spatial Audio
 • Twee Razer stickers
 • Handleiding

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/362099977780520/

Design en draagcomfort

De Razer Kraken X heeft een ontwerp dat vrijwel gelijk is aan de originele Razer Kraken. Al zijn er wel wat stappen gezet om de prijs van deze headset te kunnen drukken. De Razer Kraken X is een echte over-ear hoofdtelefoon. Dit wil zeggen dat de oorschelp over het gehele oor valt.

Waar niet op is bespaard, is het draagcomfort. De oorschelpen zijn voorzien van memory foam oorkussens met daarover een soort nepleder. Het voelt heel prettig aan. Ook met een (VR) bril op. Er is ruimte genoeg voor eventuele pootjes. De hoofdband zelf heeft ook een kussen dat groot en zacht genoeg is. Tenslotte is de druk op het hoofd gering. Hierdoor kun je hem gemakkelijk, lang dragen. Ook het lage gewicht van 150 gram draagt hieraan bij.

Razer levert de Kraken X met een buigbare microfoon. In tegenstelling tot de Kraken en de Kraken Tournament Edition is de microfoon niet intrekbaar. Hij hangt dus altijd voor je. Het buigen gaat wel extreem goed, zoals je in de review video kunt zien.

Razer Kraken X Specs

 • 3,5mm audio aansluiting
 • 40mm Drivers
 • Buigbare microfoon
 • Bediening op de headset
 • Compatible met PC, Mac, PS4, Switch, Xbox One, Android, iOS
 • 250 gram

Waanzinnige microfoon

Zoals je in onze review video kunt horen, zijn de prestaties van de microfoon van de Kraken X waanzinnig goed. De microfoon levert nauwelijks ruis op en heeft daarmee een rustiger opnamegeluid dan bijvoorbeeld de Rode SmartLav+ die we voor onze video-opnamen gebruiken. En die kost ongeveer evenveel voor alleen het microfoontje.

Razer heeft voor een Cardioid microfoon gekozen. Cordioid slaat op de richting van de gevoeligheid van de microfoon. Die is niervormig, richting de mond. Van geluiden om jouw mond heen krijgen luisteraard al snel nog maar weinig mee. Ideaal.

Analoge bediening

De Razer Kraken X maakt gebruik van analoge audiobediening. Je kunt met een mute schakelaar de microfoon uitzetten. De fysieke verbinding met de microfoon wordt dan onderbroken. Een digitale bediening zou simpelweg het microfoon volume naar 0 zetten.

Het volume bedien je met een wieltje. Ook hier een simpele oplossing om de weerstand tussen het signaal van jouw computer, smartphone tablet etc en de 40mm drivers in de hoofdtelefoon aan te passen. Simpel, goedkoop en effectief.

De 7.1 Surround Sound beleving

In de basis is de Razer Kraken X een waanzinnig goede stereo headset. Met de overname van THX heeft Razer duidelijk veel kennis over geluid opgedaan. De drivers zetten een zeer nauwkeurig geluid neer. Dat heb je nodig tijdens het gamen, maar ook om te genieten van muziek.

Het geluid is vrij goed gebalanceerd. Geen overdreven geluid, maar geluid zoals de makers van de game het hebben bedoeld. Ook dat is weer fijn. Doordat een overdreven bass geen onnodige geluidsdruk oplevert, hoor je de voetstappen van jouw tegenstander veel eerder.

Ga je verder in de beleving, dan is er 7.1 surround sound. Feitelijk download je hiervoor de THX Spatial Audio app. Daarvoor krijg je een eenmalige code van Razer. Zou je de Razer Kraken X ooit willen doorverkopen, is dat dus zonder 7.1 surround sound. In hoeverre de nieuwe eigenaar een code kan kopen, is onbekend. Let op, de app is er alleen voor de PC. Op andere platformen kun je hier geen gebruik van maken.

De geluidsbeleving wordt met THX Spatial Audio veel ruimtelijker. Ook wanneer je gewoon muziek aan het luisteren bent. Het is letterlijk een ruimtelijk geluid. Maar het is ook een soort stereo+. Je kunt namelijk niet goed horen wat voor en wat achter je gebeurd. Maar wat voor je gebeurd, kun je zien. Hierdoor kun je toch redelijk goed bepalen waar een bepaald geluid vandaan komt. En dat is een streepje voor tijdens het spelen van een shooter. Zeker doordat de details in het geluid ook zeer goed hoorbaar zijn. Ik denk niet dat het veel beter kan met deze technologie.

Anderen hebben geen last van je

Een grote ergernis die ik heb wanneer ik in de bus zit, is als iemand wel een hoofdtelefoon op heeft, maar ik toch naar zijn of haar vaak wanstaltige muziek moet luisteren. Ja, ik hou van EDM, maar niet als het half gedempt van een ander afkomstig is. Tijdens mijn werk kan ik me er nog meer aan ergeren. Wanneer ik mijn Acer Predator laptop op 100% volume zet, kunnen mijn collega’s horen wat ik hoor. Maar onder de 70% hoef ik me geen zorgen te maken. Wat ik hoor, hoor alleen ik. Niemand heeft last van me. Heerlijk!

Conclusie: Razer Kraken X

Wat Razer voor nog geen zes tientjes levert is echt heel bijzonder. Hoewel de Razer Kraken X de kleinste drivers uit de serie bevat, is het geluid fantastisch en gaat hij hard genoeg. De microfoon is ook van extreem hoge kwaliteit en de draagcomfort is ook echt dik in orde. Logisch dat deze headset de volle vijf sterren meekrijgt.

Razer Kraken X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Waanzinnig goed geluid
 • Waanzinnig goede microfoon
 • Hoog draagcomfort
 • Anderen hebben geen last van jouw game/muziek :-)

THE BAD

 • 7.1 Surround Sound blijft virtueel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Razer Kraken X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl