Logo GadgetGear.nl
Netatmo Smart Smoke Alarm
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Netatmo Slimme Rookmelder

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Relatief goedkoop
 • 10 jaar batterijduur
 • HomeKit ondersteuning
 • IFTTT Ondersteuning
 • Facebook Messenger alerts

THE BAD

 • Geen gasmetingen
 • Geen stembegeleiding
 • Geen onderlinge communicatie

Het Netatmo Smart Smoke Alarm, of de Netatmo Slimme Rookmelder zoals hij in menig webshop heet, is een rookmelder die de concurrentie aangaat met de Nest Protect. Kan Netatmo een nog slimmere beleving opleveren?

Waarom een ‘slimme’ rookmelder

De afgelopen jaren is de markt van de rookmelders nauwelijks veranderd. Ja er kwamen rookmelders die CO2 konden waarnemen en de sensoren werden beter. Maar het bleef een product dat je tien jaar gebruikt, dat je zelf moet testen en dat je niet waarschuwt wanneer je niet thuis bent. En daar lossen slimme rookmelders een hoop op.

Met een slimme rookmelder, krijg je ook een melding wanneer je niet thuis bent. Of wanneer het om een locatie verder van huis gaat. Denk aan een vakantiewoning, maar ook een externe schuur of garage. Als er maar WiFi dekking is, zal de rookmelder je op de hoogte brengen wanneer deze brand detecteert. Handig! Daarnaast kunnen dit soort rookmelders nog veel meer.

Unboxing

Netatmo verpakt de Netatmo Slimme Rookmelder erg goed. Eigenlijk zit vrijwel alles dat je nodig hebt, erin.

 • Netatmo Smart Smoke Alarm
 • Documentatie
 • Setje met 2 schroeven en 2 pluggen

Wat mist is een stofkapje dat je er na installatie op kan laten zitten. Nest en vele andere rookmelders bevatten deze wel. Dat is handig wanneer je ze monteert en nog volop aan het klussen bent. Zo kunnen ze ophangen zonder dat ze vol komen te zitten met stof. Stof kan de bron zijn van valse meldingen.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/2367482176907127/

Design

Qua design ben ik niet overdonderd. De Nest Protect is echt iets anders dat je aan het plafond of aan de muur hebt hangen. De Netatmo is eigenlijk, gewoon een rookmelder.

Bevestiging aan het plafond of aan de muur gaat via een montageplaat. Hierop staat keurig een lijn die aangeeft hoe je hem kunt uitlijnen. Dit is belangrijk om het logo, bijvoorbeeld, horizontaal op de muur te krijgen. Het logo is grijs bedrukt waardoor dit meer opvalt dan bij de reguliere rookmelders in de bouwmarkt. Jammer dat er niet iets is gemaakt om de waterpas op te laten leunen. Hierdoor is het in de praktijk net iets meer geklooi.

Voor de rest is de Netatmo Slimme Rookmelder een niet al te opvallende verschijning. Hij zal in de meeste interieurs met gemak verdwijnen en dat is precies wat wij graag zien bij dit soort gadgets.

Netatmo Smart Smoke Alarm

Netatmo Slimme Rookmelder Specs

 • 85bD Sirene
 • Real-time meldingen op de smartphone
 • Optische rooksensor
 • Ondersteuning voor Google Assistant en Apple HomeKit
 • 10 jaar op één setje batterijen
 • Melding als je batterij toch leeg raakt
 • Self-checks

Montage en installatie

Hoewel we een klein puntje hebben met betrekking tot het gemakkelijk recht kunnen hangen, stelt de montage echt niets voor. Twee schroefjes en de rookmelder zit muurvast op haar plek. Prima.

De installatie gaat ook vlot. Natuurlijk moet je de Netatmo app downloaden. Dat zijn er inmiddels verschillende. In dit geval moet je de Netatmo Secure app hebben. Heb je al een ander Netatmo product, net als ons, gebruik je dezelfde account voor de registratie. Zo gepiept.

Let op, je hebt voor de Netatmo Slimme Rookmelder een 2.4GHz WiFi netwerk nodig. Ergens is dit ook wel fijn. Langzame smart home apparaten moet je zo min mogelijk op een 5GHz netwerk zetten waar je zelf ook lekker op probeert te Netflixen. Het is fijn dat Netatmo je daar min of meer toe verplicht met deze rookmelders.

Wel zit er een klein privacy dingetje in de installatie. In één van de eerste schermen vraagt Netatmo of het jouw gebruiksdata mag verzamelen. Ik heb hierop nee gezegd omdat dit onderdeel is van een review. Mijn data wijkt dus zeer waarschijnlijk af. Kijk ik later in de instellingen, zie ik dat toch de optie tot het delen van gebruiksdata aan staat. Ik verwacht dat het een bug is, maar waarom is dit dan niet opgevallen in een test? Is gewoon niet echt netjes.

Vervangingscyclus

De Netatmo Smart Smoke Detector past perfect in de vervangingscyclus van reguliere rookmelders. Het advies is en blijft om deze om de tien jaar te vervangen. Sensoren worden slechter en de techniek wordt steeds beter. In tegenstelling tot de Nest Protect, gaan de batterijen van de Netatmo wel tien jaar mee. Zijn de batterijen leeg, mag je de hele unit vervangen. Of je bent eigenwijs en vervangt alleen de batterijen. Die keuze is aan jou.

Netatmo Smart Smoke Alarm Plafond Montage

Zelfcontroles

Als er één ding is waar ik nooit aan denk, dan is dat het testen van het rookalarm. Dat hoeft ook niet. Netatmo adviseert wel minimeel eens per jaar de sirene te testen, maar de rest test de rookmelder zelf. Handig. Mocht er tijdens deze test een probleem gevonden worden, krijg je dat op het scherm van jouw smartphone.

Op afstand uitschakelen

En dan nu een hekel punt, de mogelijkheid om een alarm op afstand uit te schakelen. Nest laat dit alleen toe via bluetooth. Wanneer je letterlijk onder de rookmelder staat. Dan hoef je geen stok te pakken, maar Nest verplicht je op deze manier om een kijkje te nemen bij de rookmelder. Belangrijk want dan weet Nest zeker dat er niets aan de hand is.

Netatmo staat het wel toe om, via WiFi, op afstand de rookmelder uit te schakelen. Dit is zeker comfortabel als je regelmatig een melding krijgt, maar misschien moet je dan je rookmelder even nakijken. Ik zie deze feature graag weer verdwijnen uit de software.

De smarts

Het Netatmo Smart Smoke Alarm is compatible met IFTTT. Het is dus mogelijk om via IFTTT alle Hue lampen aan te zetten op het moment dat het alarm af gaat. Om maar een mogelijkheid te noemen. Daarmee vergroot je de veiligheid in huis. Ook slim is dat er een Facebook Messenger integratie is. Hierdoor komen waarschuwingen van de rookmelder prominent op je smartphone te staan. Goed bedacht! Daarnaast is er ondersteuning voor Apple HomeKit.

Wat ontbreekt is onderlinge communicatie waarbij de rookmelders samenwerken om de alarmmelding te verspreiden. Iedere Netatmo Slimme Rookmelder doet dus haar eigen dingetje.

Conclusie: Netatmo Smart Smoke Alarm

De slimme rookmelder van Netatmo doet een hoop dat de Nest Protect ook doet, maar dan een stuk goedkoper. Onder anderen door gebruik te maken van een alarm in plaats van een pratende speaker. Meten van gassen doet hij ook niet, maar in een all electric woning heb je daar ook geen behoefte aan natuurlijk. Tenslotte kun je deze rookmelders ook niet gebruiken om lichtpaden uit te zetten. Voor iedereen die goedkoop toch smart wilt zijn, lijkt dit toch echt dé oplossing te zijn.

Netatmo Slimme Rookmelder kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Jammer dat de redactie (achteraf) niet meer heeft verdiept. Als je homekit gebruikt is er zoveel meer mogelijk. Zo kun je wel lichtpalen uitzetten icm met HUE of andere homekit compatible lampen. Ook kun je via opdrachten wel een gesproken melding krijgen, of wat je al niet meer zou willen automatiseren n.a.v. een melding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.