Jouw gadgets draadloos laden zonder lader in de buurt, het kan in Japan

Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd. Zij hebben een kamer gebouwd waarin apparaten worden opgeladen. Ongeacht waar ze liggen. Maar is deze technologie al klaar voor de toekomst?

De qi kamer

In Japan staat hij; een kamer met metalen muren. In die muren, spoelen die een magnetisch veld genereren. Midden in de kamer staat een paal om het magnetisch veld in stand te houden. Waar je jouw apparaat ook legt, overal in de kamer krijgt hij stroom. In de test in Japan weten ze een lampje te laten branden en een ventilator te laten draaien, zonder dat deze in een stopcontact zitten.

De prestaties

Dat onderzoekers dit mogelijk hebben gemaakt, is een enorme stap voorwaarts voor de ontwikkeling van draadloze laadtechnieken. Een apparaat kan ruim een meter van een spoel zitten, en dan nog energie ontvangen. Toch is het vermogen nog laag. Met de huidige staat van de technologie is er maar 1 Watt beschikbaar om over alle apparaten in huis te verdelen. Ter vergelijking, een Apple iPhone kan draadloos laden met 7,5 Watt en een Huawei P30 Pro kan laden met 15 Watt. Kleine kans dat die apparaten zich met die ene Watt laten opladen. Toch zijn de onderzoekers positief. Ze verwachten op korte termijn al op 10 Watt te komen.

Niet echt duurzaam

Draadloos laden kennen we in huis vooral van de elektrische tandenborstel. Ook smartphones ondersteunen steeds vaker een draadloze lader. De techniek hierachter is inductie. Het protocol heet qi, wat je uitspreekt als tsji. Draadloos laden levert een enorm gebruikscomfort op in en om huis. Maar… draadloos laden is alles behalve duurzaam. De laders houden non-stop een minimaal magnetisch veld in stand. Tijdens het laden is er een verlies van zo’n 33%. Dat is heel normaal. De kans dat de Japanse kamer nog wat meer verlies oplevert, is behoorlijk groot.

Heb je wel stroom, heb je geen bereik

Maar dan de praktische kant. Dat enorme magnetische veld en die metalen muren, zullen naar verwachting heel wat straling tegenhouden. Krijg je wel draadloos stroom geleverd, kun je nog niemand bellen.

Gezondheidseffecten

Willen we eigenlijk wel kamers in onze huizen bekleden met metalen muren, die een enorm elektromagnetisch veld genereren? Nog lang niet alle effecten van straling zijn echt goed in beeld, maar de wetgever stelt duidelijke, veilige grenzen. Zeker hier in Europa. De kans is klein dat het Japanse experiment zich helemaal binnen die marges zal bevinden. Maar dat is speculatief van onze kant.

Luister dit verhaal terug

Luister terug via BNR Nieuwsradio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events