Review: Tetris 99 (Nintendo Switch)

Tetris 99 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Wie de Gamesgeschiedenis van Nederland een beetje kent, weet dat wij Nederlanders invloed hebben gehad op het enorme succes van Tetris. Het waren een Nederlander en een Rus die in 1996 The Tetris Company zijn gestart en de rechten meteen in licentie gaven aan Nintendo voor de lancering van de GameBoy.

Maar we zitten inmiddels in 2019. Het jaar waarin we weten dat we een F1 krijgen, het jaar waarin we het songfestival voor het eerst sinds ding a dong winnen. En wie Ding a dong luistert, hoort net zo’n verslavend deuntje als dat van Tetris. Jaaaaaah, het bruggetje is gemaakt!

Tetris 99 is gratis

Heb je een Nintendo Online abonnement, is Tetris 99 gratis. Opnieuw. Net als toen je een GameBoy kocht. Je krijgt gratis toegang tot de multiplayer modus en… je krijgt gratis toegang tot de challenges. De reden hierachter is een briljant stukje marketing.

Wat Tetris 99 uniek maakt, is namelijk die multiplayer. Voor het eerst neem je het op tegen 99 anderen in plaats van maximaal 4 andere spelers. Tetris is van nature een knock-out game dus ja, je hebt hier ook al de basis van Battle Royale games te pakken. Maar nu met de bekende, vallende blokjes.

Door Tetris 99 gratis te maken voor iedereen met Nintendo Online, is het gemakkelijker om de servers te vullen. Zo kun je redelijk vlot tegen 99 andere games ten strijden trekken. Maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden.

https://www.youtube.com/watch?v=BkltybqKrnc

99 Gameplay

De nieuwe Tetris speelt net iets anders dan de Tetris van vroeger. Het grootste geel van het concept is bewaard gebleven, maar je krijgt een handige tool. Met de linker schouderknop kun je één blokje opslaan. Dit opgeslagen blokje kun je weer wisselen met het blokje dat je op dat moment hebt. En die kun je dan weer op een ander moment wisselen. Zo krijg je iets meer vrijheid in het opzetten van jouw strategie.

Wanneer je meerdere lijnen maakt, kun je ‘afval’ lijnen naar andere spelers sturen. Welke spelers deze krijgen, kun je zelf kiezen. Je kunt dat heel precies doen, maar je kunt ook de AI dit laten bepalen. Je kunt dan zeggen dat ze bijvoorbeeld naar de meest aanvallende speler moeten, maar je kunt ook zeggen dat ze naar spelers moeten die al bijna dood zijn. Even een trap na geven dus 😉.

Natuurlijk krijg jij ook afvallijnen toegestuurd. Maar ditmaal krijg je ze niet meteen. Het duurt altijd even voor je jouw level in komen. Als je snel genoeg bent met lijnen maken, speel je die ook weer netjes weg.

Bijzonder is de optie om afval naar spelers met badges te sturen. Deze badges winnen spelers wanneer andere spelers afgaan, door hun afvallijnen. Je krijgt daarbij niet alleen ene badge voor de speler die af is, maar ook alle badges die die speler heeft ontvangen. En je snapt dat anderen het daardoor automatisch meer op jou hebben gemunt.

Ben je af, hoef je niet te wachten tot iedereen af is. Tetris 99 gaat je meteen weer matchen aan de volgende spelers. Zo kun je lekker door blijven spelen.

Tetris 99 Big Block DLC

Het geld komt uit de Tetris 99 Big Block DLC. Dit is een seasons pass van één jaar. Wanneer je de season pass a €9,99 koopt (stiekem best goedkoop), krijg je daar meteen al de CPU-gevechten en Marathon modus bij.

CPU-Gevecht

Met de CPU gevechten ga je de strijd aan met 99 AI spelers van de Switch in plaats van 99 online spelers. In eerste instantie, zou ik niet weten waarom je dit zou doen. De CPU is net zo anoniem als die andere 99 spelers waar je anders tegen speelt. Het blijkt al meer een ultieme trainer modus.

Je kunt namelijk zelf het niveau en de omstandigheden bepalen. Zo kun je het spel extreem gemakkelijk maken, maar ook veel moeilijker dan het niveau waar Tetris je op dat moment op zou ranken tegen andere spelers.

Marathon

De Marathon Modus is eigenlijk de modus waarin we het originele Tetris speelden. Je bepaalt op welk level je start. Jouw missie is om zo snel mogelijk 150 of 999 lijnen weg te spelen. Naarmate je langer in het spel zit, wordt Tetris steeds sneller. Ik geef toe, 23 jaar na dato blijk ik wat meer moeite te hebben om 150 lijnen weg te spelen. Zelfs wanneer ik start op level 1 is dit echt al wel een uitdaging voor mijn reactievermogen. Wow…

Challenges

Nintendo gaat binnen Tetris 99 ook challenges organiseren. Dit weekend kon je bijvoorbeeld een klassieke GameBoy skin winnen. Dat alleen al was reden genoeg voor me om heel wat uurtjes weg te spelen en ik ben bang dat het daar niet bij blijft. Tetris blijft namelijk een game die je prima ‘even’ kunt spelen. Zelfs in multiplayer.

Conclusie: Tetris 99

Tetris 99 combineert de klassieke, verslavende gameplay met een Battle Royale game. Lekker met 99 spelers tegelijk, helemaal los op die blokjes. Dat deze basismodus gratis is, is ook de basis voor het succes en de enorme hoeveelheid spelers online. Voor alle extra’s betaal je nog geen tientje en dat is het spel dan ook dik waard.

Tetris 99 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events