Review: Oppo Reno, waanzinnig display, design en camera voor weinig

Enkele weken geleden waren we in Zwitserland. In hartje Zürich werd de Oppo Reno serie geïntroduceerd. Aan de onderkant, de Oppo Reno zelf. En die blijkt opvallend goed.

Unboxing

De Oppo Reno komt in een opvallende verpakking. Lekker groot en goed gevuld. Alles wat we verwachten, vinden we in de doos.

 • Oppo Reno
 • SIM tool
 • Documentatie
 • Transparante backcover
 • Screenprotector (zit er al op)
 • 20 Watt USB-A lader
 • USB-A naar USB-C laadkabel geschikt voor 20 Watt
 • Bedrade, 3.5mm headset

Correctie, in bovenstaande video spreek ik eerst over een Qualcomm Snapdragon 855 chipset. De Oppo Reno draait echter op de Qualcomm Snapdragon 710 chipset.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/2876924572532082/

Display

Waar Oppo niet op heeft bezuinigd, is het display voor de Oppo Reno. Je krijgt een AMOLED display van 6,4 inch. Door de dunne randen die AMOLED mogelijk maakt, heeft het toestel een screen-to-body ratio van 86,8%. Het display draait op een FullHD+ resolutie. Dit komt door de 19,5:9 ratio.

De kleuren op het display zijn verrassend accuraat. Het is Oppo gelukt om het toestel compatible te maken met de DCI-P3 kleurruimte. En dat is bijzonder omdat Android nooit zo heel lekker met kleurprofielen om gaat. Het voordeel van deze DCI-P3 ondersteuning merk je vooral wanneer je zelf foto’s en video’s maakt. De kleuren en contrasten tussen wat je fotografeert en wat je ziet is echt enorm nauwkeurig. Voor iedereen die een beetje creatief is met zijn of haar toestel, is dit een enorm voordeel. Het display wordt beschermd met Corning Gorilla Glass 6.

Kijken we naar het verschil met een AMOLED display in een Samsung Galaxy S10 series toestel, dan is dit enorm. Dat wil zeggen, tijdens het maken van foto’s en video’s. Doordat Samsung standaard de contrasten op het display enorm boost, vallen foto’s en video’s op een ander scherm altijd enorm tegen. Hier weet je gewoon echt wat je maakt. Ook voor ons als redactie, is dat heel prettig werken. We hebben inmiddels al meerdere unboxings en foto’s van gadgets met de Oppo Reno geproduceerd. Daarin is dit display enorm belangrijk geweest.

Design

Qua design is de Oppo Reno momenteel echt mijn favoriet. Oppo doet dingen namelijk anders dan anderen. Natuurlijk begint dat met het display dat niet wordt gehinderd door gaten en inkepingen. En daarvoor is de haaienvin pop-up camera te danken.

Door de selfiecamera en de flitser van de selfiecamera hierin te zetten, bespaar je die ruimte op het display. Top! Bovendien valt de haaienvin camera meer op dan de pop-up camera’s die we in de Huawei P Smart Z 2019 en de OnePlus Pro 7 terugvinden.

Op de achterkant vinden we geen vingerafdruksensor. Deze zit netjes onder het display. Wat we wel vinden is een O-dot. Een nieuwe vinding van Oppo om de lenzen van de camera’s te beschermen. In de Oppo Reno liggen die keurig gelijk met de glazen achterkant van het toestel. Geen lelijke camera bump dus. Met de O-dot wordt het toestel vlak onder de lens iets gelift. Hierdoor ligt het toch stabiel en zijn de camera’s dus goed beschermd.

Verder heeft Oppo een horizontaal design toegepast op deze Ocean Green uitvoering van het toestel. En dat ziet er echt heel net uit.

Oppo Reno Specs en benchmarks

De Oppo Reno draait op de mid-end Qualcomm Snapdragon 710 chipset. Dit is nog een 10nm chipset en daarmee niet alleen iets langzamer, maar ook iets minder energiezuinig dan de Oppo Reno 10xZoom naar verwachting zal zijn.

Toch zet deze chipset met haar 1×2.2GHz en 6×1.7GHz processors stevige prestaties neer. Dit ondanks dat we met 6GB werkgeheugen niet eens het top-spec model op de testtafel hebben liggen. Het 256GB opslaggeheugen lijkt overigens ook redelijk vlot te zijn. Ook voor gamers is er weinig te klagen. Met de Adreno 616 GPU kun je eigenlijk iedere game prima spelen.

De chipset maakt gebruik van USB-C. Er is ook ondersteuning voor externe opslag met USB-OTG. Audio kun je via een 3,5mm audio aansluiting beluisteren. Deze zit aan de onderkant.

Draadloos, krijg je dual-band WiFi. Je krijgt ook Bluetooth 5.0 met ondersteuning voor aptX HD. Dit laatste zorgt voor audiostreams ver boven CD kwaliteit. Plaatsbepaling doet de Oppo Reno met behulp van A-GPS (VS), Glonass (RU), Galileo (EU) en BDS (CN). Daarmee worden vrijwel alle plaatsbepalingssignalen ontvangen door het toestel. In de praktijk weet het dan ook heel snel waar het is.

Oppo ColorOS

Oppo maakt voor de Reno gebruik van ColorOS 6. Dit geeft het toestel echt een eigen look & feel die ik zeer prettig vind. Oppo richt zich echt op de Android gebruiker. ColorOS voelt dan ook heel snel en soepel aan. Wat ook opvalt is dat het geen bloathware bevat. Iets waar we bij Huawei, Honor en Samsung nogal eens tegenaan lopen.

Oppo Game Space

Onderdeel van Oppo’s ColorOS 6 is de Oppo Game Space. Dit lijkt een beetje op de DnD modus van de OnePlus smartphones. Daarmee worden alle inkomende notificaties naar achteren gedrukt. Zo kun je lekker door gamen. Bovendien worden alle prestaties opgewaardeerd. Zo probeert Oppo je de maximale prestaties te gunnen. Wel zo comfortabel.

De pop-up selfie camera

Deze camera krijgt van Oppo een 16 megapixel beeldsensor mee. Hierop ligt een 26mm lens. Leuk is dat je via de camera app, ook een selfie panorama kunt schieten. Daarbij monteert de camera feitelijk drie foto’s naast elkaar. Hierdoor krijg je zeer veel ruimte om je heen. De camera is in staat om HDR foto’s te schieten en heeft een LED flash.

Laat je het toestel vallen terwijl de camera naar buiten is geschoven, dan zorgen sensoren er voor dat de camera snel weer inklapt. Slim!

De dual-camera achter

De hoofdcamera krijgt van Oppo een indrukwekkende 48 megapixel f/1.7 camera mee. Daarop ligt een 26mm lens. De beeldsensor heeft een pixelgrootte van 0.8µm. De ondersteunende camera is een 5 megapixel f/2.4 model. Deze wordt als dieptesensor gebruikt en voor onscherpe achtergronden. De camera maakt gebruik van elektronische beeldstabilisatie op basis van de gyro sensor. De camera biedt ondersteuning voor HDR opnamen en beschikt over een dual-LED flash. Hierdoor krijg je warmere huidtonen tijdens het fotograferen met flitser. Alleen in het donker levert de camera stevig op prestaties in.

Videografie

Oppo laat je toe met de selfie camera op Full HD te filmen. Met de camera achter kun je filmen op 4K met 30 frames per seconde. Daarnaast valt de spectaculaire slow motion functie op. Daarmee kun je lang en precies slow-motion opnamen maken. Full HD op 120 frames per seconde en 720p op 240 frames per seconde.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/427166471414520/

Accuduur

Met 3.765mAh heeft de Oppo Reno een stevige accu aan boord. Deze kan met maximaal 20 Watt worden geladen. Door gebruik te maken van haar VOOC 3.0 technologie, is de accu gesplitst. Meerdere delen worden tegelijk geladen. Hierdoor verloopt het laadproces in de praktijk erg snel. Qua gebruiksduur zitten we op ruim een dag, ondanks de 10nm chipset. Echt heel prettig.

Het prijskaartje

De eerste Android met uitschuifbare camera in de Nederlandse schappen, kwam vorig jaar van Oppo. Met een prijskaartje van rond de €1.000, introduceerde het merk zich vooral als een premium speler. Maar een nieuwe Chinees in de markt met een enorm hoog prijskaartje, dat is natuurlijk vragen om niet al te hoge verkopen. Bij de Oppo Reno blijkt het totaal anders.

Conclusie: Oppo Reno

Met de Reno series lijkt Oppo het licht te hebben gezien. Net als andere merken, gaat het eerst een value for money spel spelen. Veel Android voor weinig knaken. Mede door slim te besparen. Een goedkope chipset met royaal geheugen en net even wat minder camera dan het topmodel. Maar de camera’s die erin liggen, zijn top. Het display, is top. En dan die hippe pop-up camera met een extra LED voor het vloggen in het donker, of het schieten van selfies. Wie ambitieus is qua fotografie en video’s maken met de smartphone, maar niet een al te diepe portemonnee heeft, heeft hier echt een toptoestel aan.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Erg goede camera voor deze prijsklasse
 • Erg goed display voor deze prijsklasse
 • Laadt zeer snel op
 • Design valt echt op
 • Slimme bescherming van de camera's met de O-Dot

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.