Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: HTC Desire 12s

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Lekker op snelheid
  • 720p HD+ display is echt prima
  • De rest is gewoon prima

THE BAD

HTC is terug met een toestel uit de iconische Desire series. Dus dat betekent een top design, maar het toestel is goedkoop. Dus ook een hoop plastic. Het resultaat is toch echt een toestel dat een prima prijs/kwaliteitverhouding heeft.

De HTC Desire 12 Series

Hoe ziet de HTC Desire 12 series eruit? De HTC Desire 12s die we hier hebben liggen vormt de middenmoot van de serie. Duurder dan de HTC 12, goedkoper dan de HTC 12+. De verschillen in de serie zijn ook duidelijk. Bij de Desire 12 valt meteen op dat de vingerafdruksensor ontbreekt. Ook moet die smartphone het doen met een goedkopere MediaTek chipset. De HTC Desire 12+ heeft een duidelijk betere dual camera en een veel snellere chipset. De prijsverschillen tussen de drie zijn zeer beperkt.

Unboxing

In de verpakking van de HTC Desire 12s geen verrassingen. Het toestel komt met de volgende accessoires;

  • USB lader 5 Watt
  • Micro-USB kabel
  • SIM tool
  • Documentatie
  • Simpele headset

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/1114029375457906/

Design

Wil je een smartphone zo goedkoop mogelijk ontwerpen, gebruik je plastics. HTC is hier doorgaans erg goed in, maar heeft hier een uitdaging. Met al het glas in high-end smartphones, is het ontwerp van een high-end smartphone duidelijk; de achterkant moet glanzen. Maar doe je dat met plastics, wordt het uiterlijk al snel heel goedkoop.

HTC zocht duidelijk naar een compromis. De bovenkant van de achterkant glanst, de onderkant is afgewerkt met strepen. Bijkomend voordeel is dat de smartphone niet glad aanvoelt. Dat het toestel zich ook voor zakelijk gebruik leent zien we aan de vingerafdrukscanner die achterop is geplaatst. Daarmee is de smartphone prima te beveiligen.

Display

Wat wel van glas is, is het display. Al weten we niet welk soort glas HTC heeft gebruikt om het display te beschermen. Hoe dan ook, het krast niet heel snel en dat vinden we wel heel belangrijk.

Het display meet 5,7 inch. Ondanks het geringe formaat van deze Android smartphone, is het display best groot. Dat is erg prettig voor de app ervaring. Ook de kijkhoek van het IPS LCD display is zeer goed. Daar is niet op bezuinigd. In de felle zon presteert het display iets minder, maar een beetje schaduw en je hebt alweer een top beleving.

Het 5,7 inch display draait op een 720p HD+ resolutie. Films en series kijken in Full HD is er dus niet bij, maar voor even een filmpje kijken is het scherm opzicht echt prima. Dit is echt waar HTC geld heeft bespaard zonder je een slecht product te leveren. Prima keuze dus. Het display heeft een beeldverhouding van 18:9 en dat is erg prettig werken.

Chipset

In het prijssegment van de HTC Desire 12s is het niet vreemd om een MediaTek chipset tegen te komen. In plaats daarvan kiest HTC netjes voor een Qualcomm Snapdragon chipset en wel de 435. Het is een 28nm chipset en dat is niet heel energiezuinig. Door de smartphone toch van een 3075mAh accu te voorzien, haalt hij het einde van de dag wel.

Wat we merken is dat je vooral veel plezier hebt van de 3GB werkgeheugen die HTC in het toestel heeft gelegd. Hierdoor wisselen standaard apps op een prettig tempo. Voor gamers is de chipset voorzien van een Adreno 505. Inmiddels al een behoorlijk oude GPU, maar hij staat nog steeds zijn mannetje. Zolang je geen Fortnite gaat spelen zit het eigenlijk wel goed. Tijdens het gamen trek je met deze chipset de accu wel vlot leeg.

De HTC Desire 12s maakt nog gebruik van micro-USB. Dat is in dit prijssegment veelal een bewuste keuze om de prijs te drukken. De chipset kan datasnelheden van maximaal USB 2.0 aan en dat kan prima over deze aansluiting. Wat ons betreft een zinnige besparing.

Android en HTC Sense

Ooit was HTC Sense overduidelijk aanwezig op smartphones. Het was het paradepaardje van HTC en ik geef toe, ik vond de vroege Sense UI vaak beter dan die van andere merken in die tijd. De HTC Desire 12s is uitgerust met Sense Home, maar eigenlijk merk je daar niet heel veel van. Niet vreemd, want het toestel draait op een niet al te snelle chipset. Dan wil je het toestel niet onnodig belasten met mooie menuutjes. Eigenlijk schittert Sense hier vooral in haar onopvallendheid.

HTC levert het toestel helaas nog wel met Android 8.1.0 en tijdens onze test verscheen in ieder geval geen update naar Android 9. Gelukkig heb je hierdoor wel Google Assistant, maar verder optimalisaties profiteer je niet van. Wel stond er een beveiligingspatch voor ons klaar, maar die is van 5 februari. Die is op het moment van schrijven ruim 3 maanden oud. Bij dit soort goedkope smartphones is het relatief normaal dat deze slechter worden bijgehouden qua updates. Van de 32GB oplagruimte op het toestel is na Android en HTC Sense nog zo’n 23GB over voor eigen gebruik. Het is wel mogelijk een microSD kaart bij te prikken tot 512GB.

Geluid

Qua geluid doet de HTC Desire 12s het prima ten opzichte van andere modellen in deze prijsrange. Ja het is mono, maar het klinkt wel aardig zuiver als ik naar de speaker luister. De meegeleverde oordopjes blijken niet top, maar dat hadden we niet anders verwacht.

Ga je met een bluetooth headset luisteren, is er alleen ondersteuning voor A2DP over Bluetooth 4.2. Voor de meeste luisteraars is dat echt prima.

Draadloos

Er is alleen ondersteuning voor 2.4GHz WiFi op deze chipset. Waarschijnlijk om kosten te sparen. In de praktijk kun je prima films streamen, mits je niet te ver van je router bent of veel storende apparaten in de buurt hebt. Dit zouden we als een licht nadeel kunnen beschouwen anno 2019. Voor plaatsbepaling is er ondersteuning voor zowel A-GPS (VS) als voor Glonass (RU).

13 Megapixel Camera Achter

De 13 megapixel camera achter schiet aardige plaatjes. Zolang het daglicht is. In het donker krijgt hij al vlot moeite met het maken van mooie plaatjes. Ook wanneer je te dichtbij komt, heeft de autofocus moeite. Er is ondersteuning voor HDR, maar de voordelen ervaren we daar nog niet zo van. De autofocus is niet heel vlot, maar de snelheid past wel bij het prijssegment waar het toestel in zit. Eigenlijk kunnen we zeggen dat het een doorsnee camera is.

13 megapixel selfies

De selfie camera is wat meer een punt van besparing geweest. Deze schiet ook plaatjes op 13 megapixels, maar heeft heel wat meer licht nodig voor een echt mooi plaatje. Hiermee moet je eigenlijk echt naar buiten toe. Ook tegenlicht compensatie is echt een probleem.

Video’s

Beide camera’s presteren aardig voor video. Al zie je ook hier dat de selfiecamera wat moeite heeft met tegenlicht. Verder is de kwaliteit ook hier prima, maar niet uitzonderlijk.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/423174998494630/

Conclusie: HTC Desire 12s

De HTC Desire 12s ziet er prima uit. Qua prestaties laat HTC zien voor weinig geld echt een prima smartphone te kunnen maken. Op geen enkel punt worden risico’s genomen. Het is gewoon prima waar voor je geld.

HTC Desire 12s kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.