Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Click & Grow Smart Garden 3

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk zelf kruiden, groenten en fruit kweken
  • Kan lang zonder aandacht
  • Goed afgewerkt
  • Goed materiaalgebruik

THE BAD

Hij is compact en stiekem ook best schattig, de Click & Grow Smart Garden 3. Een compacte oplossing om op weinig plek, toch zelf kruiden en zelfs groenten en fruit te kweken.

Unboxing

In de verpakking van de Click & Grow Smart Garden 3 vinden we de unit met twee verlengstukken. Daarmee kan de verlichting om hoog worden gebracht. Ook vinden we kapjes waardoor zaden kunnen ontkiemen als in een kas en afdekkapjes zodat de aarde in de potjes niet al te gemakkelijk eruit kan vallen. Dat is irritant binnen.

Natuurlijk vinden we de nodige documentatie in de doos, maar ook het eerste setje van drie pods. In ons geval drie pods basilicum. De importeur stuurde bovendien een setje munt pods mee. Lekker zelf muntthee kweken 😉

Overigens een complimentje voor de verpakking. Plastics en karton zijn goed van elkaar te scheiden. De wikkel is van mooi karton, maar de rest is duidelijk afkomstig uit de recycling. Prima.

Ontwerp

Het ontwerp van de Click & Grow Smart Garden 3 heeft een mooi balans tussen tech en schattig weten te vinden. Door gebruik van mooie plastics en mooie vormen zal hij prima in de meeste interieurs passen.

Ook het lichtontwerp is aangepast. Het gros van de planten presteert het best bij een combinatie van blauw en rood licht. Dat zie je terug in high-tech kassen. Maar die kleurenmix heeft een enorm probleem. Dat wil je niet in huis.

Bij Click & Grow hebben ze duidelijk naar een compromis gezocht. In de LED balk zit koud-wit licht. En daarin zitten natuurlijk ook wel blauwe frequenties waar planten het zo lekker op doen. Maar voor iedereen die het setje ziet staan, lijkt het toch vooral wit licht te zijn. Het ziet er dus heel netjes uit. De LED verlichting verbruikt 8 Watt.

De verschillende onderdelen sluiten ook erg goed op elkaar aan. Bovendien zorgen de witte deksels niet alleen dat de aarde niet gemakkelijk uit de smart garden valt, de deksel reflecteert ook weer licht zodat nog meer licht de plant bereikt. Hier zijn duidelijk ervaren ontwerpers aan het werk geweest. Ook aan het wegwerken van de stroomkabel is gedacht. Ook in de verlengstukken. Netjes!

De Click & Grow methode

Het kweken van plantjes in de Click & Grow gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Net als Nespresso, werkt Click & Grow eigenlijk met capsules. Nu niet in aluminium, maar in plastic. Daar trek je een pod uit die bestaat uit een soort turf met voedingsstoffen en de zaden die uit moeten komen. Deze zaden liggen exact in het midden. Zo groeit de plant het mooist in de Smart Gardens van het merk.

De Click & Grow Smart Garden 3 is gemaakt om zo autonoom mogelijk te werken. Met andere woorden, hier hoef je geen groene vingers te hebben. De onderbak is een waterreservoir waar je enkele liters water in kwijt kunt. Via lonten zuigen de pods het water aan dat ze nodig hebben. Doordat de pods grotendeels worden afgesloten met een deksel, verdampt relatief weinig water.

Net als mensen, hebben planten rust nodig. Zo’n 8 uur per dag. Dan mag het lekker donker zijn en kunnen ze CO2 in zuurstof omzetten. Iets met fotosynthese, voor iedereen die tijdens natuurkunde een beetje heeft opgelet 😉

De manier waarop Click & Grow dit regelt is eigenlijk heel simpel. De adapter bevat een klokje. 16 uur aan, 8 uur uit. De klok begint te tellen zodra de stekker in het stopcontact gaat. Ideaal is dus om dit erg vroeg in de ochtend te doen. Dan schijnen de LED’s overdag en is het ’s avonds echt donker in huis.

De app

Dus, verlichting, bewatering en voeding zijn zoveel mogelijk geregeld voor je. Echt top… maar er is ook een app voor iOS en Android!

En die app… doet eigenlijk niet zo heel veel met de unit. Er is geen echte live koppeling tussen de twee. Je kunt wel aangeven welke pods je erin steekt en dan houdt de app bij hoe oud de pods worden. Dus de app ondersteund wel, maar is misschien iets minder high-tech dan je in eerste instantie zou denken.

Kostprijs

De kostprijs van een plantje uit de Click & Grow Smart Garden 3 lijkt een stuk duurder dan een plantje van de Lidl. Een pod kost zo’n €3,33 exclusief stroom en water. Maar een plantje uit een pod groeit en blijft groeien. En is bovendien wel heel biologisch en leuk 😉. Een kruidenplant uit de winkel heeft veelal een relatief korte levensduur omdat de voedingsbodem eigenlijk al helemaal op is. Dus daar zit wel een flink verschil in de beleving.

Wat ook interessant blijkt, zijn de experimental pods die je kunt kopen. Daar stop je jouw eigen zaadjes in. Je kunt zelf wel invullen waar menig Nederlander deze voor lijkt te gebruiken 😉

Conclusie: Click & Grow Smart Garden 3

Het concept van de Click & Grow Smart Garden 3 is eenvoudig en tot in perfectie uitgewerkt. Het concept werkt en ziet er prachtig uit. Bovendien kan iedere no-no nu gemakkelijk kweken. Zou ik een diepere integratie met de app willen? Dat denk ik niet. Op zijn hoogst een reminder dat er water bij moet, maar dat kun je eigenlijk wel heel duidelijk aan de vlotter zien.

Click & Grow Smart Garden 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij BCC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.