Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Asterix – Het geheim van de toverdrank (Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Erg leuke animatiestijl
 • Verhaal ook erg leuk voor ouders
 • De fijne Asterix humor is bewaard gebleven
 • De film is echt naar deze tijd gelift

THE BAD

 • Geen extra's
 • Vlaamse stem Sulfurix lang niet zo boosaardig als de Nederlandse

Ik geef toe, ik heb met mijn zoontje onlangs nog alle oude Asterix films op DVD gekeken. Wat vond ik die slecht, maar hij genoot zoals ik dat vroeger ook deed bij die films… en wat is Asterix – Het geheim van de toverdrank dan een opluchting 😊

In Asterix – Het geheim van de toverdrank draait het natuurlijk weer allemaal over de toverdrank. Aan het begin van de film is de oude druïde Panoramix in het bos. Op zoek naar ingrediënten voor zijn befaamde toverdrank. Wanneer hij een misstap doet, valt hij en breekt hij zijn been. Op dat moment beseft hij zich iets dat heel belangrijk is. Alleen hij kan de toverdrank maken… het is dus tijd voor opvolging. Want; zonder toverdrank, winnen de romeinen natuurlijk van het gallische dorp.

Dus trekt Panoramix, onder begeleiding van Asterix, Obelix, Idefix en een klein meisje, er op uit. Zijn zoektocht verloopt alles behalve soepel wanneer de gemene druïde Sulfurix zich met deze zoektocht gaat bemoeien. Ook hij wil het recept voor de toverdrank in handen krijgen. Hij ziet daar wel handel in.

Met Asterix – Het geheim van de toverdrank neemt het animatieteam weer ‘even’ afscheid van de 2D cartoonstijl die we al jaren kennen. Onze helden betreden voor de tweede keer het witte doek in 3D animatie, maar met respect voor de originele tekenstijl. Hierdoor ziet het er allemaal ineens een stuk frisser en aantrekkelijker uit.

Qua karakters is er een enorm verschil in uitstraling wanneer je de film start. Ik had klakkeloos de Nederlandse versie gestart, maar kreeg Vlaamse stemmen te horen. Ik kreeg pas vrij laat door dat ik de Nederlandse track aan moest zetten. Hoe deze twee zijn verwisseld op mijn Xbox, geen idee. Maar met Vlaamse stemmen klinkt Sulfurix echt enorm schattig en dat is net even jammer. Qua Vlaams taalgebruik is de film overigens wel echt prima te volgen.

Verder bevat de film echt alles wat je van een Asterix verwacht. De domme dorpsbewoners, de gretige Obelix, de stoeipartijen met de romeinen en de enorme hoeveelheid grappen en grollen. Bovendien bevat deze film veel meer humor voor ouders, dan wat we in de oude Asterix films zagen.

Ook zie je dat de film veel meer naar onze huidige cultuur is aangepast. Zo zijn er regelmatig korte scenes met de Noorse piraten die in eerdere films ook al regelmatig de klos waren. Toen zagen we in de mast altijd een negroïde man afgebeeld zoals we vroeger leerden dat Afrikaanse mannen eruit zouden zien. Dat zou nu echt niet meer kunnen. Het is duidelijk nog steeds een donkere man in de mast, maar dat is niet meer de bosjesman van vroeger. Ook krijgen vrouwen een veel sterkere rol in de film. Het zijn de vrouwen die het dorp bewaken wanneer de mannen op pad zijn en de romeinen een pak slaag geven.

Extra’s

Menig kinderfilm komt met vele extra’s. Mijn oude Asterix DVD’s niet en ook deze nieuwe Asterix film niet. Helaas, maar we snappen het wel.

Conclusie: Asterix – Het geheim van de toverdrank

Eindelijk hebben Asterix en Obelix de overstap naar 3D animatie gemaakt, en wat ziet deze film er heerlijk uit. Bovendien bevat het verhaal nu meerdere lagen in de grappen. Dit maakt de film ook enorm leuk voor volwassenen. We hopen dat het team achter de film, snel met nieuwe delen komt.

Asterix - Het geheim van de toverdrank kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

 1. Maar waar is de 3D blu-ray van deze 3D film?
  Van de vorige film was deze er wel meteen.
  Ik kan bijna niet wachten deze in mijn HT te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.