Huawei stapt naar de rechter

De machtsstrijd tussen de VS en China lijkt over de rug van Huawei te worden uitgevochten. Voor nu tenminste. Hoewel de Chinese overheid wel tegenmaatregelen heeft aangekondigd in verband met de ban van de VS op Huawei, stapt de telecomgigant eerst zelf naar de rechter.

Huawei is nu, in de VS, naar de rechter gestapt. Het doel van Huawei is de sancties tegen het bedrijf van tafel te vegen. Huawei acht het oneerlijk dat het sancties opgelegd heeft gekregen, zonder de kans er tegen in beroep te gaan.

Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven direct, en indirect, geen zaken meer met Huawei doen. Ook op niet-Amerikaanse bedrijven, hebben de sancies grote impact. Bedrijven als NXP kunnen ook niet meer aan Huawei leveren omdat hun producten deels uit Amerikaanse technologie bestaan.

Qua afzet, is de Amerikaanse markt al lang niet meer interessant voor Huawei. Het bedrijf heeft daar al jaren erg veel tegenwerking. Toch wist het zonder de VS, Apple in te halen op de wereldmarkt. Ook Samsung heeft het regelmatig moeilijk om haar nummer 1 positie vast te houden als het om absolute verkoopaantallen gaat.

Blijven de sancties tegen Huawei van kracht, zal het bedrijf toch flink marktaandeel inleveren. Zo zullen de verkopen naar verwachting zo’n 25% inzakken. Van zo’n 258.000.000 smartphones per jaar naar zo’n 200.000.000 miljoen smartphones per jaar.

Het lijkt misschien alsof het Amerikaanse Apple hierdoor de kans krijgt haar positie te verbeteren. Waarschijnlijker is het dat het Android kamp hiervan gaat profiteren. Sony zou bijvoorbeeld een kans krijgen, met haar Xperia’s weer een leidende positie op smartphone camera’s te pakken. Waarschijnlijker is dat Samsung hier van zal profiteren evenals een enorme batterij aan Chinese merken als Nokia, Motorola, Oppo, OnePlus, Xiaomi en vele anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.