Naast Broadcom, was ook WesternDigital een belangrijke leverancier voor de cloud storage producten van Huawei. Als Amerikaans bedrijf, moet ook WD nu de handel met Huawei opschorten.

Huawei op de ‘Entity list’

De US Commerce Department, het ministerie van handel in de VS, houdt al jaren een entity list bij. Dit is een lijst van bedrijven, waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Dit weekend werd Huawei aan deze lijst toegevoegd.

WesternDigital stopt de handel

Afgelopen juni was het nog feest voor de twee. WD tekende een enorme deal met Huawei. Daarmee werden de WD UltraStar Hs14 helium HDD’s vast onderdeel van de Huawei OceanStor 9000 systemen. Enorme systemen voor cloud opslag. Deze systemen worden onder anderen gebruikt voor de opslag van opnamen van beveiligingscamera’s. De SMR drives van WD hebben in dat systeem een capaciteit van maximaal 14TB.

Wat gaat dit betekenen voor jouw Huawei of Honor smartphone, tablet of laptop?

Vooralsnog zal je daar nies van merken. Je hebt het apparaat al in huis. Wel is het zo dat Huawei al tijden haar Huawei Cloud diensten meelevert. Het is niet ondenkbaar dat deze cloud op WD drives draait. Maar… Huawei heeft op dit gebied uitwijkmogelijkheden genoeg. We verwachten dan ook niet dat de Huawei Cloud snel in gevaar zal komen door deze handelsbeperkingen vanuit de VS.

De Huawei MateBook van de laatste generatie maakt gebruik van WD Black SSD’s. In hoeverre deze in nieuwe laptops van Huawei zitten, is de vraag. Dit is afhankelijk van hoe groot de huidige voorraad van die drives in China is. In hoeverre WD ook flash opslag levert voor smartphones is ons onbekend.

Het kan nog

Hoewel de handelsstop heel definitief klinkt, zijn er nog altijd mogelijkheden voor Amerikaanse partijen om aan Huawei te leveren. Echter is daar het nodige papierwerk voor nodig. Fabrikanten moeten dan toestemming vragen aan de overheid om de leveringen voort te zetten. Alleen is het de vraag of de overheid deze toestemming alsnog zal verlenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.