Huawei P8 Lite 2017
Arjan Olsder
Arjan Olsder

De Qualcomm ban op Huawei / Honor, en nu?

Ook het Amerikaanse Qualcomm stopt met het leveren van chipsets aan Huawei. In tegenstelling tot de stop bij Intel, heeft de stop bij Qualcomm wel gevolgen voor de smartphone productie van Huawei.

Huawei op de ‘Entity list’

De US Commerce Department, het ministerie van handel in de VS, houdt al jaren een entity list bij. Dit is een lijst van bedrijven, waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Dit weekend werd Huawei aan deze lijst toegevoegd.

Qualcomm stopt de handel

Met plaatsing op de lijst, kan Qualcomm niet anders dan de leveringen naar Huawei opschorten.

Grote voorraden

Volgens Bloomberg, zal de impact op de opschorting vanuit Intel niet meteen merkbaar worden voor Huawei. Het Chinese merk zou in afwachting van de ban, een voorraad hebben opgebouwd waarmee het drie maanden door kan.

De rol van Qualcomm binnen Huawei en Honor

Voor de vlaggenschepen van Honor en Huawei gebruikte fabrikant Huawei al jaren geen Qualcomm schipsets. De high-end performance kwam altijd van het eigen HiSilicon. Huawei, was net als Apple en Samsung, in staat haar eigen chipsets te bouwen en zo echt een verschil te maken in de markt.

Maar… Qualcomm chipsets zitten wel in het gros van de low budget smartphones van Huawei en Honor. Dat is waar het merk ook haar grootste omzetten scoort. Hoewel HiSilicon op papier in staat zou moeten zijn alternatieve chipsets te ontwikkelen voor deze bulkmarkt, is het de vraag of de productiecapaciteit van HiSilicon groot genoeg is om dit gat op te vullen.

Het kan nog

Hoewel de handelsstop heel definitief klinkt, zijn er nog altijd mogelijkheden voor Amerikaanse partijen om aan Huawei te leveren. Echter is daar het nodige papierwerk voor nodig. Fabrikanten moeten dan toestemming vragen aan de overheid om de leveringen voort te zetten. Alleen is het de vraag of de overheid deze toestemming alsnog zal verlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.