De Intel ban op Huawei, en nu?

In navolging op Google, maakt ook Intel bekend niet meer te leveren aan Huawei. Intel leeft hiermee de Amerikaanse wet na waarin de US Commerce Department de handel met Huawei verbiedt.

Huawei op de ‘Entity list’

De US Commerce Department, het ministerie van handel in de VS, houdt al jaren een entity list bij. Dit is een lijst van bedrijven, waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Dit weekend werd Huawei aan deze lijst toegevoegd.

Intel stopt de handel

Als zodanig, heeft Intel besloten te stoppen met het leveren van processors aan Huawei. Daarbij gaat het vooralsnog om een opschorting van de leveringen aan Huawei.

Grote voorraden

Volgens Bloomberg, zal de impact op de opschorting vanuit Intel niet meteen merkbaar worden voor Huawei. Het Chinese merk zou in afwachting van de ban, een voorraad hebben opgebouwd waarmee het drie maanden door kan.

De rol van Intel binnen Huawei

Binnen Huawei’s smartphone en tablet divisies, speelt de relatie met Intel geen rol van betekenis. Anders is dit voor de handel in Laptops. Huawei is twee jaar geleden die markt in Europa gaan betreden. Daarbij heeft het steevast voor Intel Core processors gekozen. De laptopdivisie is momenteel dus afhankelijk van Intel processors.

AMD geen alternatief

Waar Intel een steek laat vallen, stappen de heren van AMD normaalgesproken meteen in. Echter zal AMD geen rol als vervanger kunnen spelen voor Intel. Ook AMD valt onder de wetgeving van het US Commerce Department en zal dus niet leveren.

Chinese of eigen chipsets?

Vervanging van Intel zou mogelijk uit China kunnen komen. Zhaoxin lanceert al jaren CPU’s op basis van de x86 architectuur en zou het gat kunnen opvullen. Maar zit de consument op een Zhaoxin chip te wachten? Een andere alternatief zou Via Technologies uit Taiwan kunnen zijn. Via geniet een betere naam in het westen, al is ook dat merk niet heel bekent als CPU bouwer. We kennen Via vooral van de andere chipsets op moederborden en andere PC onderdelen.

Tenslotte bestaat er nog een kleine kans dat het eigen HiSilicon processors voor laptops gaat produceren. HiSilicon produceert al jaren de top chipsets voor de vlaggenschip smartphones van Huawei en Honor. Met de flexibiliteit van Windows, kan Huawei mogelijk een prima vervanger voor Intel produceren. Als die ook nog eens succesvol wordt, zou de ban op Intel weleens het voer kunnen zijn voor een nieuwe, grote concurrent vanuit het Oosten. Iets dat Intel er zeker niet bij kan hebben nu het op veel fronten al jaren marktaandeel verliest.

Het kan nog

Hoewel de handelsstop heel definitief klinkt, zijn er nog altijd mogelijkheden voor Amerikaanse partijen om aan Huawei te leveren. Echter is daar het nodige papierwerk voor nodig. Fabrikanten moeten dan toestemming vragen aan de overheid om de leveringen voort te zetten. Alleen is het de vraag of de overheid deze toestemming alsnog zal verlenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram