Er is een nieuw keurmerk voor refurbished telefoons in het leven geroepen. Nadat er al langere tijd getwijfeld werd aan de kwaliteit van deze toestellen, heeft brancheorganisatie Techniek Nederland een keurmerk voor refurbished iPhones geïntroduceerd. Wat houdt dit keurmerk precies in, en wat betekent dit voor de consument?

Refurbished telefoons zijn gebruikte telefoons die door een kenner doorgelicht en opgeknapt worden, zodat deze weer zo goed als nieuw door kan worden verkocht. Anders dan bij een tweedehands telefoon wordt gecontroleerd of alles nog werkt naar behoren, en worden onderdelen die niet meer werken vervangen. Maar hoe goed die controle wordt uitgevoerd en of je toestel écht zo goed als nieuw is, dat verschilt per aanbieder.
Het kopen van een opgeknapt toestel, zoals een iPhone 7 Plus refurbished, is een gok die nadelig uit kan pakken. Zo bleek in 2018 uit een steekproef van de Consumentenbond, die concludeerde dat de toestellen te duur waren, en niet altijd even goed presteerden. Zo kwam het vaak voor dat de accu niet goed werkte, of het beeldscherm beelden en kleuren minder goed weergaf.

Het kopen van een refurbished toestel wordt de laatste jaren steeds populairder. Niet iedereen kan of wil een groot bedrag uitgeven aan het nieuwste model iPhone, of ze willen het model dat ze gewend zijn opnieuw kopen voor een zachte prijs. Bovendien kun je je oude iPhone cases dan behouden: voor sommige mensen is dit nog belangrijker dan de functionaliteiten van een telefoon! Ook is refurbished de beste keuze voor het milieu, gezien het aantal grondstoffen dat nodig is om een nieuwe smartphone te produceren.

Met de groeiende vraag, de klachten over de kwaliteit en de impact op het milieu in gedachten heeft Techniek Nederland dus nu een keurmerk gelanceerd voor refurbished iPhones. Het keurmerk houdt in dat de samenwerkende leveranciers de telefoons moeten nakijken op meer dan 50 punten, waaronder de werking van de accu, camera, beeldscherm en het besturingssysteem. Op basis van deze checklist krijgt de iPhone een eindoordeel: deze is zo goed als nieuw, licht gebruikt of zichtbaar gebruikt. Ook biedt iedere leverancier die met dit keurmerk werkt standaard een garantie van 24 maanden.

Voor de consument betekent dit dat het kopen van een refurbished iPhone een stuk betrouwbaarder wordt. Door dit keurmerk weet je precies in welke staat je “nieuwe” toestel verkeert, en wordt de kans op een miskoop aanzienlijk kleiner.

Informatie verschaft door telefoondiscounter.nl en gsmpunt.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.