Spotify op iOS
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Spotify gaat de strijd aan met de Apple Taks

De Apple Taks is een term die we veel horen wanneer we met fabrikanten in gesprek zijn. Apple vraag een stevig deel van de prijs voor apparatuur met Apple aansluitingen, maar ook voor apps.

Bij apps ligt de kickback naar Apple op zo’n 30% voor alle inkomsten die de app genereert. Google doet overigens hetzelfde, maar daar hebben app bouwers de mogelijkheid om een app buiten Google Play om aan te bieden. Apple ontwikkelaars krijgen die mogelijkheden niet. Daar is het slikken of stikken.

Het resultaat hiervan is dat Netflix bijvoorbeeld geen abonnementen meer aanbiedt via de App Store. Andere diensten maken hun prijzen voor Apple gebruikers simpelweg 30% duurder om te compenseren voor het deel dat Apple vraagt. Wanneer je als dienst slechts enkele procenten marge hebt, kun je de Apple Taks niet altijd veroorloven. Bovendien is het moeilijk voor Spotify om op prijs met Apple Music te concurreren wanneer een dergelijk groot deel moet worden afgestaan.

Spotify is de eerste die het echt zat lijkt te zijn. De grote muziekstreamer heeft nu een antitrust klacht neergelegd voor de Europese Unie. Het bedrijf klaagt dat Apple niet alleen zijn positie als monopolist misbruikt door veel te hoge afdrachten te vragen, het klaagt ook dat Apple innovatie weert. Zo mag Spotify geen gebruik maken van Siri waar het wel gebruik kan maken van Amazon Alexa en Google Assistant.

In hoeverre anderen zich gaan aansluiten bij deze klacht is nog onduidelijk. Geruchten gaan dat Blendle zich gaat aansluiten bij Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.