Logo GadgetGear.nl
SanDisk Ultra USB Type-C Drive 16GB in Motorola Moto G7 Plus
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer vlot met het lezen van data
  • Prima schrijfsnelheid
  • Leuk en handig ontwerp

THE BAD

  • Bij meer random opdrachten zakt de performance flink in, maar dat hoort een beetje bij de prijs van deze stick

Vandaag een bijzondere USB stick in onze review. Namelijk een SanDisk Ultra stick die USB-C only is. Dat wil zeggen dat je hem alleen kunt gebruiken op apparaten met een USB-C aansluiting en niet meer op apparaten met een meer traditionele USB poort.

Unboxing

De unboxing is niet heel spannend. Je scheurt de verpakking open en de SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB) kun je er zo uit pakken. Op de verpakking staat dat de drive is gemaakt voor PC en Mac, maar daar liggen echt geen beperkingen.

Design

De SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB) is een USB stick in een schuifmechanisme. Dat wil zeggen dat je de USB-C plug heel simpel naar buiten schuift. Deze behuizing beschermt de plug daarmee afdoende tegen afbreken, maar niet zo zeer tegen stof en vuil. Nu is USB-C daar toch niet heel gevoelig voor, dus dat is ook niet iets waar ik me direct zorgen om zou maken.

SanDisk Ultra USB Type-C Drive 16GB

Specificaties en benchmarking

SanDisk claimt op de verpakking deze stick dus te maken voor Android en Mac gebruikers. Geen zorgen, wij hebben hem moeiteloos op onze Windows 10 machine met USB-C kunnen testen. Maar of hij ook op de nieuwe generatie iPad tablets met USB-C werkt, kunnen we niet zeggen.

Over de snelheid is de verpakking heel duidelijk. Tot 130MB per seconde moet deze stick halen over USB 3.1. SanDisk benoemt daarbij niet expliciet de schrijfsnelheid, dus we weten al vrij zeker dat het dan om leessnelheid zal gaan.

In onze benchmark zien we dit al snel terug. Over onze drukke USB poort helen we een maximale leessnelheid van 121.8MB per seconde. Let wel, we testen op het systeem waarop ik op dit moment ook de review schrijf. Het is geen labtest. En dan is deze snelheid zeer acceptabel.

De schrijfsnelheid bij een aaneengesloten schrijfopdracht ligt een stuk lager. 25,3MB per seconde. Dit zou de stick niet geschikt maken voor het live opnemen van 4K beelden vanaf een smartphonecamera. Maar smartphones hebben het toch doorgaans niet zo op sticks om live video op te slaan, laat staan apps. Dus bezwaarlijk is dat niet. Het is meer dat je bij het overplaatsen van data aan de lagere snelheden vast kunt zitten.

Gaan we kijken naar de taken waarbij kleine bestanden worden gelezen en weggeschreven, dan zakt de performance echt in. De controller en de geheugenchips doen het dan gewoon niet zo lekker. Maar dat hoort ook een beetje bij de Ultra series van SanDisk. Daar betaal je immers niet zo heel veel voor. En dan zijn deze prestaties prima te accepteren.

Conclusie: SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB)

Met de SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB) koop je voor weinig een USB-C only USB stick in een mooi ontwerp. De prestaties bij grote lees- en schrijfopdrachten zijn prima voor de prijs van de stick. Bij meer random en kleine opdrachten is de stick langzaam, maar wederom acceptabel voor de kostprijs. Dus deze USB stick is prima, maar niet exceptioneel.

SanDisk Ultra USB Type-C Drive 16GB in Motorola Moto G7 Plus

SanDisk Ultra USB Type-C Drive (16GB) kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.