Logo GadgetGear.nl
HP Tango X Ingeklapt
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: HP Tango X Printer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Print vlot
  • Best mooie fotoprints
  • Print zeer stil
  • Ondersteuning voor IFTTT
  • Ondersteuning voor Google Assistant
  • Ondersteuning voor Amazon Alexa

THE BAD

  • Geen papierlade

De laatste jaren was de markt van de printers op z’n zachtst gezegd… een beetje saai. Maar HP lijkt de smaak te pakken te hebben met de HP Tango X printer. Een printer die mobile first lijkt te zijn, maar ook werkt in combinatie met Amazon Alexa.

Unboxing

De printer komt in een stijlvolle, maar toch herkenbare HP doos binnen. In de doos vinden we de HP Tango X printer, de cover, een stroomkabel, de nodige documentatie en een paar proefvelletjes fotopapier. Geen CD, installeren doe je gewoon via de HP Tango X app. Daar vertel ik je zo meer over.

HP Tango of de HP Tango X kopen?

De printer in deze review, komt in twee smaken op de markt. Met of zonder X. Het verschil zit hem voornamelijk in de mooie, stoffen hoes die er omheen zit. En ja, als deze printer in het zicht ligt, is dit een wel heel zeer mooie toevoeging. Al heeft de gewone Tango daar een soort lade voor.

Design

Qua design is de HP Tango X zeer neutraal vormgegeven. Natuurlijk is er veel mat, wit plastic, maar de stoffen hoes breekt het mooi op. Bovendien doet de stoffen hoes ook dienst als plateau waar jouw printjes op komen te liggen. Handig!

De HP Tango X kent geen eigen papierlade. Het is dus niet mogelijk een pak papier als ‘voorraad’ in de printer te leggen. Je moet het papier bovenin steken. Daar is wel ruimte voor meerdere velletjes.

HP Tango X Uitgeklapt

En ja, je kunt via de app wereldwijd printopdrachten geven. Zorg dan wel dat de hoes is uitgeklapt voor vertrek en dat je papier bovenin de printer hebt gestoken… 😉

HP Tango X Installeren

De HP Tango X lijkt echt een printer te zijn voor het moderne huishouden. Het hele installatieproces is met een mobile-first insteek opgezet. Dat wil zeggen dat ik in mijn geval de printer heb geïnstalleerd vanaf mijn Huawei Mate20 Android smartphone. Installeren vanaf iOS kan ook. Je hoeft alleen de HP Smart app te installeren. Daarna gaat alles praktisch vanzelf. Het enige dat je met de printer zelf moet doen, is de stroomkabel erin steken.

HP Tango X Aansluitingen

HP Instant Ink en gratis foto’s printen

De markt rondom printer inkt is al jaren in beweging. Vulstations zijn in opkomst en nagevulde patronen kunnen de nodige ellende opleveren. Merken als Epson en HP zoeken naar alternatieven. HP brengt daarvoor een B2B service naar de consument. Namelijk printen op abonnementbasis. Dit abonnement heet HP Instant Ink en blijkt zeer praktisch.

Het idee is dat je met HP Instant Ink voorzien wordt van nieuwe inktpatronen vlak voor de oude op zijn. De printer rapporteert zelf richting HP wanneer het tijd is om nieuwe patronen af te sturen. In ruil neem je een abonnement op Instant Ink. Dit abonnement is gericht op een maximaal aantal afdrukken per maand.

Leuk is dat HP een bijzondere promotie heeft voor de combinatie van de HP Tango printers met HP Instant Ink. Wanneer je foto’s print vanaf de mobiele app, krijg je die afdrukken gratis. Met andere woorden, die worden niet afgetrokken van het aantal pagina’s dat je in die maand mag printen. Sterker nog, er is zelfs een gratis abonnement. Dat is op basis van maximaal 15 prints per maand. Maar… je gaat extra betallen wanneer je meer prints gaat maken. Bij het goedkoopste abonnement is dat €1 per 10 pagina’s. Ongebruikte prints zijn deels overdraagbaar. De kosten van een foto zijn hetzelfde als een pagina met tekst. Dus je hebt ook geen argument meer om alleen in zwart-wit te printen 😉

HP Tango X Ingeklapt

HP Tango X Scannen

Op de productpagina praat HP over de mogelijkheid om eenvoudig te scannen. Op internet zien we vragen over hoe je het HP Tango X scannen. Hier zit een kleine onduidelijkheid. Ondanks de grote plastic klep aan de bovenkant, zit er geen scanner in. Het idee is dat je de HP Smart app gebruikt om een foto van een document te maken. De app trekt deze strak zodat deze printklaar is. Dus ja, het is eigenlijk scannen met de smartphone 😉

Dat levert ook een klein probleem op. De kwaliteit van de scan wordt zeer afhankelijk van de kwaliteit van jouw smartphone. Hoe snel kan hij een document herkennen en rechttrekken. En doet hij dat nog goed onder een zwak schemerlampje? Het klinkt eenvoudig, maar kan in de praktijk tegenvallen.

Printen

Maar dan waar het om gaat. Het printen. De HP Tango X is een printer met slechts 2 patronen. Het is dus geen premium fotoprinter, die je hier in huis haalt. Met de HP Smart app is het printen eenvoudig en de printer start snel na ontvangst van de opdracht. Je moet natuurlijk wel zelf zorgen dat je het juiste papier hebt geladen.

We hebben meteen een aantal fotorpints gemaakt. Die duren doorgaans het langst en vertellen erg veel over de kleurkwaliteit. En ja, op een echte fotoprinter zijn de kleuren expressiever, maar ik ben niet ontevreden. Sterker nog, de fotoprints zijn gewoon heel goed. Wanneer ik ze aan vrienden en familie laat zien, krijg ik ook niet het idee dat die denken dat ik een goedkope of eenvoudige printer gebruik.

HP Tango X Proefafdruk

Qua geluidsproductie heb ik ook niets te klagen. De printer print relatief stilletjes. De snelheid waarop wordt geprint is voor thuisgebruikers ook zeer goed.

De Smart Home printer

HP claimt ook dat dit de eerste echte smart home printer is. En dat snappen we hier bij GadgetGear wel. Ben je ambitieus met jouw smart home, kom je helemaal aan je trekken met deze inktjet printer. Je koppelt hem gemakkelijk aan Amazon Alexa, Google Assistant en zelfs Cortana. Daarnaast kun je deze printer koppelen met IFTTT (If This Then That).

Zo kun je bijvoorbeeld e-mails vanaf een speciaal adres automatisch laten printen, of andere statusrapporten laten afdrukken. Voor kleine ondernemers toch ook een heel interessante optie. Dit is pijnloos te regelen via IFTTT. Ook kun je Alexa of Google Assistant vragen om iets af te drukken. Bijvoorbeeld een kleurplaat. Al geef ik toe dat ik liever controle heb over dat proces. Dus een echte use case heb ik nog niet bedacht. Maar het is leuk dat het kan.

Conclusie: HP Tango X

Het klinkt misschien een beetje raar om te zeggen, maar de HP Tango X voelt een beetje als dé ideale gezinsprinter en printer voor (erg) klein zakelijk gebruik. De installatie is eenvoudig, net als printjes verzenden. Het resultaat is goed en met HP Instant Ink zit je eigenlijk niet meer zonder inkt. Het enige waar je even aan moet denken, is de doelgroep student. Die kunnen op onregelmatige momenten, grotere hoeveelheden prints nodig hebben. Dan kunnen de kosten iets oplopen, wanneer je een abonnement op inkt hebt. Maar dan nog gaat het om relatief kleine bedragen. Verder merk ik vooral dat we, door het gemak, iets meer zijn gaan printen. Deze printer levert wat dat betreft meer plezier op binnen het gezin.

HP Tango X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

  1. Hallo Arjan, nice je recentie. Ik heb alleen een simpele vraag. als ik gewoon een Word documenten wil printen moet ik die dan eerst fotograferen? Grt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.