NRK: Nokia’s lekken persoonsgegevens naar China

Nokia heeft kennelijk een oepsie gedaan bij de release van de mooie Nokia 7.1. HMD, het Chinees-Finse merk achter de naam blijkt persoonsgegevens van gebruikers naar China te lekken.

Het nieuws komt naar voren via de Noorse nationale omroep NRK. De zender concludeerde na eigen onderzoek dat de toestellen verschillende gegevens doorsturen naar China. Zo krijg ‘iemand’ in China het telefoonnummer, het serienummer en de locatie van de smartphone binnen. Iemand die bij een server van China Telecom kan.

Iedere keer dat de Nokia 7.1 wordt aangezet of aan gaat vanuit stand-by verstuurt hij (op kosten van de databundel van de gebruiker) dit pakketje dat naar China Telecom. China Telecom is eigendom van de Chinese Staat.

De Noorse ombudsman vraagt zich af wat de juridische basis is om deze uitwisseling plaats te laten vinden. Ook hint hij dat de Europese autoriteiten het voorval wellicht moeten onderzoeken omdat het mogelijk ook bij gebruikers in andere EU landen plaatsvindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.