We zijn in hartje Parijs voor de presentatie van de Huawei P30 Series. Een nieuw vlaggenschip op de basis van de Huawei Mate 20, maar met een compleet nieuwe generatie van de Leica camera… met 10x zoom!

Het gaat goed

Maar natuurlijk niet voordat Huawei’s president Richard Yu de tijd neemt om nog even de recente successen van Huawei door te spreken. Het Chinese merk heeft in een aantal jaar een explosieve groei doorgemaakt. Daarnaast investeert het ook in tech als Storytell en Track AI waarmee visueel gehandicapten worden geholpen.

De P series en de Mate series

Voor wie het nog niet heeft gemerkt, Huawei werkt, net als een aantal andere merken, met twee vlaggenschip toestellen. De P series en de Mate series. De Mate series introduceert de nieuwe chipset in het najaar. De P series introduceert de nieuwe Leica camera in het voorjaar. De eerste Leica dual-camera zat in de P9 series in 2016. Nu drie jaar later krijg je vier lenzen achterop het toestel en een druppelvormige camera in het display voor selfies.

Design

Het eerste dat opvalt, is de druppelvormige camera op de Huawei P30. Op de Mate20 was deze ook aanwezig, maar niet op de Mate20 Pro. De reden was duidelijk. Om meer veiligheid te introduceren alsmede de TOF camera, waren meer sensoren nodig. Dus toch een flinke inkeping. De inkeping van de P30 meet iets meer dan 6mm breed. De rand rondom het display meet tussen de 3,16 en 3,69mm. Ook de P30 Pro krijgt, met een groter display, de druppel camera.

Huawei maakt nu ook gebruik van akoestic display technologie. Hierdoor is helemaal geen speaker meer nodig in de rand en kan deze dunner zijn. Via trillingen wordt het geluid overgebracht naar de gehoorgang. Onder het display zit een nieuwe vingerafdrukscanner. Deze moet 30% sneller zijn dan haar voorganger.

De achterkant van het toestel bestaat uit 9 lagen materiaal. Hierdoor is de kleur Breathing Crystal mogelijk. Een verloop van lichtblauw naar lila. Iets te fleurig? Dan is er nog Amber Sunrise. Een dieprood, een parelmoer witte, een zwarte en de Aurora uitvoering. Die heeft een meer organische swoosh op de achterkant.

Bijzondere Camera’s

Maar echt bijzonder worden de camera’s. Er ligt een nieuwe generatie 40 megapixel camera in, maar ook een TOF camera. Daarmee kun je 3D data vastleggen. De beeldsensor is een RYYB beeldsensor en dat is nieuw. Normaal worden RGB sensoren gebruikt. Hierdoor wordt de camera 40% lichtgevoeliger. Het gele filter kan zowel groen als rood waarnemen en krijgt daarmee meer licht binnen. Ook het diafragma is 25% lichtgevoeliger geworden en er is dual-OIS. Optische beeldstabilisatie op de main camera, maar ook op de zoomlens.

En die zoomlens is bijzonder. Met een diafragma wordt deze horizontaal geplaatst onder de behuizing. Hierdoor is eindelijk echte optische zoom mogelijk met de telelens. Tot 10x. Hij heeft een bereik van 16m tot 1343mm. Daarnaast kan hij op de optische sensor de zoom digitaal voortzetten tot 50x. Het detail dat Huawei laat zien, zelfs in nachtfoto’s, gaat zelfs voorbij aan mijn Canon DSLR wanneer deze op statief staat. Maar… het zijn voorbeelden van Huawei zelf. Huawei noemt dit jaar SuperZoom lens.

De Huawei P30 Pro haalt een ISO van 409600!!! De gewone P30 moet het met ISO 204800 doen. We moeten zelf nog even gaan testen, maar op papier heeft Huawei hier weer een flinke voorsprong opgebouwd ten opzichte van andere merken. De foto’s die Huawei zelf laat zien zijn in ieder geval indrukwekkend. Vooral met een live demo in de zaal. Daarbij laat Huawei live de iPhone en Galaxy S10 Plus het opnemen tegen de P30 Pro. De demo is waanzinnig!

Naast deze twee opvallende camera’s, krijg je ook nog een 16 megapixel groothoek camera en 20 megapixel ultragroothoek camera. De selfiecamera heeft een resolutie van 32 megapixels en HDR+ ondersteuning.

Video

Ook op het gebied van videografie zetten ze weer een stap. 4K filmen met 60 frames per seconde is geen probleem. AI Movie Editor vat al jouw opnamen samen in een film met hoogtepunten. Timelapse en slow-motion zijn ook aanwezig.

Huawei laat zien dat het geen moeite kost om bij kaarslicht te filmen. Daarnaast is de stabilisatie ook prima wanneer je de smartphone gebruikt als actioncam. Timelapse op volledige zoom? Geen probleem. Tegelijk met twee camera’s filmen? Creatief en gewoon mogelijk. Huawei laat ook zien dat het momenteel de hele top 3 hoogst scorende toestellen op de DXO Mark benchmark produceert.

3D

Achterop het toestel zit de TOF camera. Deze wordt ondersteund door Google’s ARCore. Je kunt met AR het formaat van objecten meten, maar ook gescande objecten in 3D laten bewegen.

Performance

Hoewel de chipset van de Huawei Mate20 afkomstig is, zijn er toch weer veel aanpassingen geweest. Daarmee is onder anderen het filesysteem een stuk sneller geworden. De P30 Pro krijgt een 4200mAh accu mee. De P30 3650mAh. In beide gevallen een enorme heoveelheid energie om de dag door te komen. Opladen doe je met 40 Watt SuperCharge. Binnen 30 minuten is een lege P30 70% geladen. Draadloos laden gaat met 15 Watt.

Briljante grap

Huawei laat zien dat haar wireless reverse cahrge overal mee werkt. Scheerapparaten, tandenborstels, oordopjes van Apple, smartphones van Apple. De P30 laadt alles op 😉

EMUI 9.1

De Huawei P30 series draait op Android 8 in combinatie met EMUI 9.1. De knoppen onderaan het display zijn verwijderd en vervangen voor gebaren. Door te swipen zijn de drie Android knoppen niet meer nodig.

Ook AI krijgt meer ruimte. De power knop voor 1 seconde indrukken zorgt dat Google Assistant opstart. Met behulp van Huawei Share OneHop wordt het gemakkelijker om data over te zetten tussen Huawei smartphones en laptops.

Huawei Health kan nu ook overweg met loopbanden. Data kan afhankelijk van het model worden uitgewisseld.

De sleutel voor Audi’s, huizen en kantoren

De P30 series kan ook gebruikt worden als digitale autosleutel. Dat begint met 7 modellen van Audi die compatible zijn. Maar er komen snel andere merken bij. Ook andere digitale sleutels moeten snel ondersteund worden.

Dit is een live verslag

Later vandaag ruimen we dit bericht nog op.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.