Hands-on: Huawei P30 Pro maakt indrukwekkende foto’s en video’s

Huawei P30 Pro Leica Camera Achterkant

We hebben twee dagen met de Huawei P30 Pro in Parijs gelopen. Een goede tijd om de balans op te nemen en ja, de nieuwe camera is waar we het over gaan hebben in deze Hands-On, want die is 100% wouw.

Maar toch even de specs

In de twee dagen dat we de Huawei P30 Pro hebben vastgehouden, laat deze Android smartphone zien nog altijd enorm snel te zijn, ondanks dat de chipset van het laatste kwartaal van vorig jaar is. Met de 7nm technologie in de HiSilicon Kirin 980 chipset van Huawei en wat optimalisaties lijkt hij het prima te kunnen houden tegen de nieuwe Qualcomm chipsets waar Samsung, Sony, LG en anderen het mee moeten doen. Ook het gebogen OLED display levert echt prima prestaties. Geen enkele reden tot klagen.

Fotografie met enorme zoom

Qua fotografie zijn de resultaten overdonderend. De 50x zoom is grotendeels digitaal en meer ‘iets dat werkt’ dan iets dat je graag aan anderen laat zien. Maar de 10x hybrid zoom is een heel ander verhaal. Die is gewoon enorm goed. Hiervoor wordt de nieuwe periscoop lens gebruikt.

Deze bevat verschuivende elementen die plat liggen in het toestel. Met een simpel prisma wordt het invallende beeld gebogen om zo in de lens te vallen. Een zeer slimme technologie die we nu voor het eerst in een echt product zien. Optisch valt niet te klagen over deze lenzen.

Ook de ultragroothoek lens is een stukje vakwerk geworden. De vertekening die we zien is redelijk minimaal. Daar worden we happy van.

De standaard, 40 megapixel lens, zijn we iets gematigder over. Overdag presteert de lens perfect. In het donker ontstaan interne reflecties. Lichtpuntjes die over het beeld bewegen. We hebben ook andere modellen geprobeerd en zien dit eigenlijk overal terug. Maar nogmaals, bij licht zijn de prestaties fantastisch. Zeker ook wanneer je fotografeert in RAW. Met Adobe Lightroom op het toestel (moet je zelf even downloaden) zijn foto’s nog beter te bewerken. Wat nog mist is een digitale waterpas. Deze is alleen beschikbaar in de pro modus, maar is onderhand toch ook wel gewenst in alle andere modi van de camera.

En dan toch nog even terug naar de prestaties in de nacht. Die zijn waanzinnig (als we de reflecties even negeren). Dit door de combinatie van OIS en AIS. OIS is optische beeldstabilisatie. Dat zien we vaker op camera’s. AIS is elektronische beeldstabilisatie, maar op basis van AI. Niet alleen houdt deze rekening met bewegingen van de camera, maar ook verplaatsingen van het object lijkt hij prima te kunnen compenseren. Vanaf een boot een andere boot vastleggen in het donker zonder al te veel scherpteverlies is geen enkel probleem. Wouw!

Filmen met de Huawei P30 Pro

Hier zien we optisch hetzelfde plaatje. De main beeldsensor laat ’s nachts ongewenste reflecties zien. In onderstaande video ook echt goed te zien.

Maar ook hier hebben de andere lenzen hier geen last van. En ook hier zijn ze allemaal perfect in daglicht. De beeldstabilisatie is wederom van hoge kwaliteit en ook creatief valt er veel te doen met de beelden. Super-slow-motion werkt ook enorm goed. Zeker met de automatische herkenning van beweging. Hier zijn we wederom enorm tevreden over wat Huawei laat zien. Maar laat je ook hier overtuigen door onze beelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.