Review: eBlocker 2 Family (internet filter)

Anoniem het internet op zonder lastig te doen met een VPN? Dit is wat de Duitse eBlocker 2 ons beloofd. Een internet filter dat gemakkelijk is aan te sluiten en de privacy terugbrengt.

Rare review…

Deze review is misschien een beetje raar voor een publicatie als de onze. Wij hebben jullie kliks op advertenties nodig om ons dagelijks brood te kunnen kopen. Deze kliks worden vooral mogelijk gemaakt doordat advertenties relevant zijn voor jullie. Doordat Google (onze leverancier) jullie profileert en de advertenties daarop afstemt. Maar…

Waar ligt de grens? Gaat jouw hypotheekverstrekker jou een hypotheek weigeren omdat jij wordt gezien op goksites? Gaat jouw zorgverzekeraar jou weigeren omdat je regelmatig op internet zoekt naar rare vlekjes op de huid? Of realistischer, websites die prijzen aanpassen naarmate je vaker langskomt. Bijvoorbeeld bij airliners die zo de prijs opschroeven. De grenzen van privacy zijn lastig te bepalen. Dus deels waarderen we het idee van de eBlocker wel, al zou de eBlocker voor kleine organisaties als de onze weleens het einde kunnen betekenen.

Unboxing

In de doos van de eBlocker zit echt alles dat je nodig hebt om meteen van start te gaan.

 • De eBlocker
 • De adapter
 • Een netwerkkabel
 • Documentatie
 • Licentiecode voor 1 jaar gebruik
 • Stickervel (voor de echte fans)

Design

De eBlocker is een mooi wit vierkant kastje. Opvallend is het aantal aansluitingen achterop. De HDMI aansluiting is niet in gebruik, maar suggereert dat hier wordt gewerkt met een standaard ontwikkelbordje. Verleng je het abonnement op de eBlocker niet, kun je er wellicht nog een mediaplayer van maken 😉

Specs

De eBlocker draait op het eigen eBlockerOS. Dit draait op een quad-core 1.2GHz CPU met 1GB RAM. De chipset heeft een gigabit lan controller, dus internetsnelheden boven de gigabit worden mogelijk afgeknepen. Nu zijn die nog aardig zeldzaam, dus dit zal geen probleem vormen. Het is mogelijk de functies van de eBlocker uit te breiden via de USB 2.0 poorten, maar onbekend is welke mogelijkheden hiervoor zijn. Wellicht toekomstig gebruik. Het stroomverbruik ligt tussen de 2-10 Watt.

Installatie

De installatie van de eBlocker stelt weinig voor. Je sluit hem met de LAN kabel aan op het netwerk, voorziet hem van stroom en wacht 5 minuten. Daarna ga je naar setup.eblocker.com en doorloop je de configuratiestappen. Daarbij activeer je ook de licentie van 1 jaar die meegeleverd is met het pakket.

Tenminste, dat zegt de handleiding. Ons exemplaar lijkt al geactiveerd en getest te zijn, want we zien al de nodige statistieken en het abonnement is nog een kleine 10 maanden geldig op het moment van schrijven.

Doe het zelf?

Om gebruik te maken van de eBlocker dienst, hoef je overigens niet perse de eBlocker te kopen. Het eBlockerOS is ook vrij te downloaden voor RaspBerry Pi en Banana Pi bordjes. Het voordeel is dat je dan zelf de vormfactor kunt bepalen en het apparaat bijvoorbeeld kunt opbouwen op een DIN rail in de meterkast.

Configuratie

Op het moment van schrijven, kijken we naar eBlockerOS 2. Deze heeft een aardig dashboard met daarop statistieken en tools voor de meestgebruikte funties. Check wel altijd de vraagtekentjes. Sommige instellingen zijn specifiek voor het apparaat waarmee je de dashboard bekijkt. Andere instellingen zijn voor iedereen op het netwerk.

Het was handig geweest als dit met icoontjes duidelijk gemaakt zou worden. Het is mogelijk om vanuit het dashboard ook instellingen voor andere apparaten aan te passen en zelfs met users te werken. Dit laatste is onderdeel van de family uitvoering. Ook valt ons op dat er nogal eens een stukje Duits tussen de Engelse teksten te vinden is. De vertaling is dus wat slordig.

Filtering

Je kunt, per apparaat, een whitelist van domeinen bijhouden van advertentiediensten e.d. die je wel toestaat. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit al best wel lastig zijn om in te stellen. Het lijkt ook niet mogelijk een filter over meerdere apparaten te delen.

HTTPS ellende

Met name de laatste jaren is een enorm deel van het internet overgestapt op veilige SSL verbindingen. Daarmee weet jouw computer zeker dat de verbinding tussen jou en de website niet wordt afgetapt door een hacker. Maar de eBlocker kan beschouwd worden als een soort hacker. Dit apparaat wil inmiddels tussen jou en de website in gaan zitten. En dat mag niet van SSL.

Daarom moet je in eBlockerOS de HTTPS service activeren. Daarna leggen alle SSL websites een veilige verbinding met de eBlocker en de eBlocker een veilige verbinding tussen jouw browser en de eBlocker. Daarvoor maakt eBlocker zelf een SSL certificaat aan. En dat certificaat moet je in iedere browser die je gebruikt installeren… help! Nee, geen help. je krijgt een .crt bestand en mag het van daaraf zelf verder uitzoeken. En dan moet je ook nog een lijst gaan bijhouden van sites die niet goed werken om die weer te whitelisten…

Mobile

Het is mogelijk om mobiele apparaten te beveiligen via de eBlocker service. Hiervoor is helaas geen handige app beschikbaar. Je moet zelf instellingen op de router en in de smartphone aanpassen. De informatievoorziening is wel heel goed.

Malware en virussen

Met eBlocker 2 haal je ook een vorm van virus/malware filtering in huis. Het apparaat ontvangt dagelijks informatie over nieuw aangetroffen malware en virussen die worden verspreid via advertentienetwerken en websites. Een mooie extra laag.

VPN

Een mooie bonus is dat een deel van de anonimiteit afkomstig is van een VPN abonnement in jouw eBlocker licentie. Daarbij kun je kiezen voor anoniem browsen via het TOR netwerk of de twee VPN’s van eBlocker. Deze staan in Los Angeles en Tokyo. eBlocker gebruikt als argument dat je de VPN’s ook kunt gebruiken om content uit andere landen te bekijken, maar voor dat argument is de lijst VPN’s wat beperkt. Bij TOR kun je wel de exit nodes landspecifiek maken. Ook is het mogelijk om zelf nog VPN providers toe te voegen via OpenVPN. Maar ook daar zal het voor veel gebruikers alweer te ingewikkeld worden. Bovendien zit je al snel aan extra abonnementskosten.

Licentiekosten

Wil je de eBlocker na een jaar gebruiken, dan moet je nog een aanvullende licenctie kopen. Een basislicentie kost eenmalig 19 euro. Een pro licentie eenmalig 149 euro. Deze bevatten lifetime dagelijkse updates. Overigens zijn deze inbegrepen wanneer je voor de doe het zelf oplossing kiest, maar bij aankoop van dit apparaat in de winkel is het dus een hidden fee. Ook de verschillen tussen deze twee abonnementen zijn niet meteen duidelijk. Bovendien kun je alleen base en pro licenties kopen waar de family juist weer boven de pro wordt gepositioneerd. Onduidelijk…

Werk en zakelijk gescheiden houden

Ik werk vanuit huis en dan is het hebben van een vast IP voor zakelijke doeleinden enorm belangrijk. Voor mijn gezin is een beetje anonimiteit wel weer handig. Dan is het wel handig dat ik kan zeggen dat de zakelijke computers over het eigen IP naar buiten treden terwijl de apparaten van de familie juist via TOR het wereldwijde web op gaan.

Conclusie: eBlocker 2 Family

Het concept van de eBlocker is zeer sterk, maar de knieval zit hem in de HTTPS functie. Die is te moeilijk in te stellen en wel broodnodig voor al die privacyfilters die je gebruiken wilt. Wat zonder HTTPS overblijft is toch nog wel interessant. Denk aan het iOT filter, gezinsfuncties, DNS firewall en gemakkelijke VPN en TOR integraties.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

 • Beschermt ook mobiele apparaten, zelfs buiten het eigen netwerk
 • Beschermt iOT apparaten
 • Sterke gezinsfuncties

THE BAD

 • Slordige vertaling
 • Onduidelijke licenties
 • Beperkte lijst met VPN's
 • HTTPS configuratie is een nachtmerrie
 • Mobiele configuratie is niet heel gemakkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.