Of je nou entertainment zoekt of wat leuke techtoys, menig lezers zal heel wat uren van zijn leven voor de schappen van de Intertoys hebben doorgebracht. Na enkele onstuimige jaren lijkt ook deze speelgoedketen ten onder te gaan.

Eind 2018 ging de enorme Amerikaanse speelgoedketen Toys-Are-Us al op z’n gat. Slechts een enorme reorganisatie heeft het merk op de markt weten te houden. Toch is er bijna niets meer van het mondiale speelgoedconcern over.

De keten probeerde het ook in Nederland, maar legde het al snel af tegenover de familie blokker. Die stonden niet alleen met de Blokker filialen, maar ook met Bart Smit, Intertoys en Toys XL in de markt. Maar de familie kreeg het de laatste jaren zwaar. In 2017 verkocht de familie Blokker de speelgoedketens aan het Britse Alteri Investors.

Vlak voor de overname werd al ingezet op het uit faseren van de namen Bart Smit en Toys XL. Er zou één Intertoys overblijven. Waar beide ketens in elkaars buurt zaten, zou er één worden gesloten. Immers zouden de winkels hetzelfde assortiment voeren.

Anno 2019 zien we nog steeds in veel steden dat verschillende Intertoys winkels op een steenworp afstand van elkaar liggen. Hier in de Nijmeegse binnenstad zijn alleen al twee van de vier filialen binnen een kilometer van elkaar te vinden. Al is dat nog niets in vergelijking met de 4 Kruidvat filialen die er binnen diezelfde kilometer zo ongeveer omheen staan.

In totaal telt Intertoys zo’n 400 winkels (waarvan 300 in eigen beheer) met 3.000 medewerkers. Die zijn allemaal met de arbeidsvoorwaarden van de Blokker overgezet naar de Britse investeerders. Intertoys geeft aan dat de speelgoedverkopen in de afgelopen tien jaar zijn gehalveerd. Online concurrenten en discounters zouden hier de oorzaak van zijn.

Voor nu heeft Intertoys vooral uitstel van betaling aangevraagd. Daarmee is het bedrijf nog niet failliet, maar staat wel op het spreekwoordelijke randje van de afgrond. Deze uitstel van betaling is alleen aangevraagd over het Nederlandse deel van Intertoys. Het concern is ook nog actief in België, waar vooral Bart Smit nog erg sterk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.