Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de ReSound LiNX Quattro gehoorapparaat met Bluetooth met 5 sterren.

The Good
 • Uitstekende, ruimtelijke (3D) geluidskwaliteit
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Geen gedoe met batterijen
 • Uitgekiende accessoires
 • Kwalitatief hoogstaande zorg
The Bad
 • Geen “bad”, anders dan mijn gehoor.


Micro-elektronica in combinatie met slimme en tot voor kort voor onmogelijk gehouden draadloze verbindingen, brengen ons een geheel nieuwe generatie van hoortoestellen met tot nu ongekende mogelijkheden. We testen in deze review de “LiNX Quattro”-gehoortoestellen van Resound. Voor deze hoortoestellen zijn een aantal aantrekkelijke accessoires leverbaar die het leven met een gehoorprobleem aanzienlijk prettiger maken. Denk daarbij aan een afstandsbediening, een koppeling met de tv, een draadloze (conferentie-) microfoon en een telefoonclip. Nieuwsgierig? Lees dan verder en mis de tweede review niet, waarin de accessoires aan bod komen.

Unboxing

Omdat de audicien de hoortoestellen voor de client moet opladen, aanpassen en installeren, haalt deze ze al uit de doos, nog voordat wij een maagdelijke unboxing, zoals u van ons gewend bent, konden filmen. Om u toch een indruk te geven deze “remake”.

Wat zit er in de doos?

 • Een uitgebreide handleiding
 • Twee doosjes met daarin de hoortoestellen
 • Een oplader/powerbank
 • Een netadapter (110…240 V in, 5 V 1A uit) met USB-MicroUSB connector
 • Enkele zakjes met gereedschapjes voor reiniging van de hoortoestellen en de eartips
 • Er zitten standaard geen eartips in de doos, die worden door de audicien op maat geselecteerd en aangebracht.

Wat is een hoortoestel?

Dat herinneren we ons allemaal: zo’n beige ding wat Opa achter zijn oor droeg en wat hij met een wieltje bovenop zachter kon zetten wanneer het begon te piepen. En zijn vervelende gewoonte om de lege batterijen weer terug in het doosje te stoppen, zodat je hem altijd moest helpen om een volle te vinden. Maar dan zag je hem tenminste nog af en toe.

Een hoortoestel van Resound, anno 2018, is een zeer geavanceerde, microprocessor gestuurde Hifi-versterker. De milieuonvriendelijke batterijen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een Li-Ion accu die draadloos wordt opgeladen.

De Audicien die het apparaat aan uw gehoor aanpast, gebruikt eveneens geavanceerde software om uw gehoor te testen en de versterking en frequentiecurven van de hoortoestellen optimaal aan het gemis van uw gehoor aan te passen.

Een modern hoortoestel kan niet zonder een app. Door middel van de app kan de gebruiker zelf, binnen de door de audicien gestelde grenzen, de versterking en de frequentiecurven van de hoortoestellen aanpassen. Dit is buitengewoon comfortabel. Later meer over de app. En wees gerust: voor hen die geen smartphone hebben, willen, of kunnen gebruiken, is er een afstandsbediening leverbaar. Daarover meer in deel 2 van de review.

Het zal u duidelijk zijn, dat een hoortoestel dus een combinatie is van een apparaat, een app, vakkundige zorg en nazorg. Want uw gehoor zal blijven veranderen, in hoogst waarschijnlijk negatieve zin.

Het aanmeten

Dit is een procedure die de nodige tijd kost. Eerst worden je gehoorgangen en trommelvliezen met behulp van een miniatuur camera visueel geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er geen mechanische belemmeringen zijn.

Je doorloopt daarna verschillende metingen waarin de ongevoeligheden van beide oren worden vastgesteld. Tijdens dit proces krijg je een hoofdtelefoon opgezet en krijg je pieptoontjes van verschillende toonhoogten en sterktes te horen. Door een knop in te drukken geef je aan welke tonen je kunt horen. Op deze wijze ontstaat er een grafiek waarin de audicien kan zien welke frequenties je wel, niet of minder goed kunt horen. Interessant wordt het, wanneer de audicien in de grafiek de letters toont die met de verschillende frequenties samenvallen. Of de geluiden die in bepaalde gebieden voorkomen, zoals de geluiden van vogels.

Het is voor mij volkomen duidelijk dat ik hoortoestellen nodig heb, nu ik ook zie wat ik mis. Wat u hier leest is dus echt een relaas van een ervaringsdeskundige die vanwege zijn beroep ook nog kennis van geluidstechniek en elektronica heeft.

Na het instellen van de hoortoestellen volgt een controle van de juiste werking hiervan, op de man. Daarbij draag je de hoortoestellen en krijg je een soort van kraag om, van waaruit dunne slangetjes, langs de oordoppen in je oren, tot bijna aan de trommelvliezen worden ingebracht. Nee, daar merk je helemaal niets van. Dan produceert een luidspreker, vlak voor je, een zogenaamde “witte ruis”. Dit is een constante ruis, waarin alle hoorbare frequenties aanwezig zijn. De hoortoestellen versterken jouw zwakke frequenties en via de slangetjes wordt de geluidsdruk door de versterking van de hoortoestellen gemeten en gecontroleerd. Dus als je oor een verlies van 20 dB heeft voor een bepaalde frequentie, is het de bedoeling dat het hoortoestel die frequentie met niet meer dan 20 dB versterkt. De geavanceerde microprocessor in de ReSound LiNX Quattro is in staat dit te realiseren.

Gebruiksduur en opladen

Ik ontving de ReSound LiNX Quattro set in opgeladen toestand en heb de beide hoortoestellen gedurende 6 dagen gedragen van ongeveer 09:00 tot 23:00 uur. Telkens werd er ’s nachts, gedurende 5 nachten vanuit de oplader opgeladen. De oplader was daarbij niet via de netadapter op het lichtnet aangesloten. De zesde nacht was de oplader leeg.

Het opladen van oplader geschiedt met behulp van de bijgeleverde netadapter. De adapter levert 5 Volt bij een maximale stroom van 1 Ampère. Bijna elke telefoonlader kan dit leveren hoewel ReSound aanbeveelt om uitsluitend de bijgeleverde lader te gebruiken. In verband met garantievoorwaarden lijkt mij dit verstandig. Mijn meetinstrument registreerde bij volledig ontladen oplader een laadspanning van 5 V bij 858 mA laadstroom gedurende het laadproces. Na enkele uren was de spanning teruggelopen tot 4,9 V en de laadstroom om en nabij 10 mA, een teken dat de oplader volledig geladen was. Tijdens het laadproces waren de hoortoestellen in de oplader geplaatst. Deze werden tegelijkertijd geladen.

De app

In de folders wordt gesproken over de iPhone app. Inmiddels is er ook een “Resound Smart 3D” app voor Android. Mijn GSM draait op Android 7.0 (Huawei Mate S) en de app draait daarop. Wel ervoer ik af en toe vreemde verschijnselen en is het soms nodig om mijn GSM opnieuw op te starten, waarna de Resound app weer goed werkt. Naarmate de app langer in gebruik was, werd dit overigens minder vaak noodzakelijk. Mogelijk het gevolg van tussentijdse updates.

De app maakt het mogelijk het gedrag van de hoortoestellen bij te sturen. De audicien maakte een basis instelling aan de hand van de metingen en de gebruiker kan die instellingen naar behoeft bijsturen. Er zijn filters om lawaai uit te filteren of juist spraak te accentueren. Het linker en het rechter hoortoestel zijn afzonderlijk regelbaar.

Er zijn enkele voorkeursinstellingen die gebruikt kunnen worden, zoals voor een bezoek aan een restaurant of een boswandeling. Daarnaast kan de gebruiker zijn eigen voorkeursinstellingen toevoegen. Zo’n favoriete instelling kan ook aan een GPS-locatie worden gekoppeld. Dat betekent dat wanneer u uw favoriete café of kerk bezoekt, de bijbehorende “favoriet” automatisch wordt ingesteld. De GPS-functie van uw telefoon stelt de app ook in staat te registreren waar de gehoorapparaten het laatst werden gebruikt en daardoor kan de app op een kaart aangeven bij welke relatie u ze op het nachtkastje heeft laten liggen, in het geval u ze kwijt bent. Handig, niet?

Ook kan de conditie van de accu’s in de hoortoestellen worden bekeken en is het mogelijk om via de app met de audicien te communiceren en wijzigingen van instellingen aan te vragen via “My Resound”. Een veelzijdige en handige app!

TIP: Ervaart u dat de app vreemd reageert, start uw telefoon dan even opnieuw op.

Resultaten in de praktijk

Om een gedegen oordeel over de ReSound LiNX Quattro hoortoestellen te kunnen geven heb ik ze onder zoveel mogelijk verschillende omstandigheden proberen te gebruiken en te beoordelen.

De winst die het dragen mij oplevert is dusdanig dat ik niet meer zonder wil.

In de natuur

Wat mij direct opviel was dat er in mijn tuin veel meer vogels blijken te zijn. Ik hoorde van allerlei getjilp en gekwetter in de dichte struiken, wat ik voordien niet hoorde. Leuk! Omdat de gehoortoestellen in mijn geval hoge tonen versterken, kan windgeruis hinderlijk zijn. Dàt is dan weer uit te filteren.

TV kijken

De app kent enkele voorgeprogrammeerde instellingen voor bepaalde omgevingen. Je kunt deze “favorieten” ook zelf aanmaken en ik maakte er één voor “Tv kijken”, waarbij ik midden en hoge tonen versterkte. Het resultaat hiervan is dat de tv minder luid hoeft te staan en ik het gesproken woord toch perfect kan verstaan. Een Engelse film zonder ondertiteling is ook weer gewoon te volgen. Doordat de tv minder luid staat en ik me minder sterk hoef te concentreren, versta ik mijn partner ook beter. De hand achter het linkeroor, hoeft niet meer. Een duidelijke verbetering.

Rumoerige bar

In mijn sportvereniging komen we na afloop bijeen voor “gezellig samenzijn” met een slokje en een goed gesprek. Tot voor kort ging ik na afloop meestal direct naar huis omdat de gesprekken door het luide geroezemoes om mij heen, voor mij een vermoeiende last waren. Mijn bijdragen aan de gesprekken bestonden voornamelijk uit het vragen: “Wat zeg je?”. Mijn eerste avond in de kantine met de ReSound LiNX Quattro hoortoestellen leverde een positieve ervaring op. Het totale geluid dat ik ervoer was luider maar de verstaanbaarheid van de gesprekpartners aan tafel beter. Het was voor mij gezelliger en ik bleef langer …..

Lawaai restaurant

Rond lunchtijd een afspraak in een populair en druk restaurant met een gezelschap van een persoon of 20. En dan zijn er nog een dertigtal andere bezoekers. Wat een herrie! De hoortoestellen versterken natuurlijk al het geluid maar door de extra versterking van midden en hoge tonen, lukt het mij om aan de gesprekken met mijn disgenoten deel te nemen. Het was lekker en gezellig, maar ik was blij toen ik weer buiten was.

De verjaardag

De laatste jaren waren verjaardagen een kwestie van kusje-kusje-kusje, cadeautje afgeven, uitzitten en wachten tot ik weer naar huis mocht. Het geroezemoes maakte het steevast onmogelijk om wat mee te krijgen van de gesprekken en alleen met je directe buurpersoon was een gesprek mogelijk. Herkenbaar? Nu mijn eerste verjaardagsfeest meegemaakt, gewapend met de ReSound LiNX Quattro. Zonder inspanning kon ik aan de gesprekken deelnemen en ook wat aan de overkant van de kring werd gezegd kon ik volgen. Ik kon weer actief meedoen en dat gaf me een goed gevoel.

Autorijden

Het eerste wat opvalt, is dat mijn auto meer lawaai maakt. De banden op het asfalt, de wind over de carrosserie. Maar ik hoor ook piepjes, kraakjes, tikjes, die ik eerder niet hoorde. Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn, aan de andere kant: het is wel veiliger wanneer je meer contact hebt met je voertuig. De muziekinstallatie, waar ik, als ik alleen rijd, doorgaans luid van geniet, klinkt anders. Misschien ga ik de hoortoestellen uitschakelen, of er een aangepaste instelling voor maken. De gesprekken met en opmerkingen van mijn echtgenote zijn aanzienlijk beter te horen. De conclusie of dit laatste winst of verlies is, laat ik aan uw fantasie over.

Muziekbeleving

Thuis. Hoewel ik vroeger mijn uitstekende geluidsinstallatie altijd neutraal instelde, dus de toonregeling uitgeschakeld, stond de hoge tonen regelaar de laatste jaren op maximaal, en nog was het luisterplezier niet meer als vroeger. De ReSound LiNX Quattro hoortoestellen compenseren het gemis aan midden en hoog, maar het hoog is scherp. Omwille van de verstaanbaarheid van tekst is dat prettig, maar ook instrumenten klinken wat scherp. Waarschijnlijk moet ik een extra favoriet aanmaken en daarin de hoog-instelling voor muziek optimaliseren.

Live Muziek. Ik bezocht een Open Podium avond in een kleinschalig muziekcafé waar akoestische muziek wordt versterkt. De hoortoestellen deden hun werk en maakten dat ik meer van de teksten meekreeg en me met minder inspanning prima amuseerde. De hand achter het minst slechte oor hoefde niet meer.
Luide live muziek. Een bezoek aan Night of the Proms in Ahoi is een licht- en geluidsbeleving van de bovenste plank. Na een kwartiertje besloot ik de toestellen uit te schakelen, omdat het, dacht ik, geen enkel nut had: zo’n ongelofelijk luide muziek. Ik had het mis: de muziek veranderde in een luid, laag gebrom. Ook hier voegden de hoortoestellen wel degelijk het nodige toe. Na inschakeling was de muziek nog steeds luid, maar evenwichtiger en teksten waren verstaanbaar. De minuscule microfoons in de ReSound LiNX Quattro hoortoestellen blijken geweldig te zijn: ze slaan ondanks de hoge geluidsdruk in de zaal, niet dicht.

Tinnitus

Tinnitus is een aandoening van het gehoor waarbij degene die hieraan lijdt, continue ruis, fluittonen, getjilp en soortgelijke geluiden “hoort”. Vermoeidheid kan het Tinnitus-niveau verhogen. Naar Tinnitus wordt nog veel onderzoek gedaan en er is (nog) geen oplossing voor: het is een defect, ergens in het systeem nà je trommelvlies en dat is het. Kunnen de ReSound LiNX Quattro hoortoestellen helpen? Ik lijd aan Tinnitus. Na een week, bemerkte ik dat mijn Tinnitus wat verminderd leek. Dit kan verklaard worden door het feit dat mijn gehoor zich minder hoeft in te spannen om midden- en hoge tonen te horen, juist het gebied waarin de Tinnitus zich manifesteert. De audicien kan daarnaast in de app de Tinnitus-manager inschakelen, als je dat wilt. Na een gewenningsperiode van een paar weken, nam de Tinnitus weer toe en verzocht ik de audicien dus om de Tinnitus-manager in te schakelen.

Er wordt een ruisgenerator in de app geactiveerd, waarmee de gebruiker verschillende soorten ruis in de achtergrond kan brengen, in de hoop dat de hersenen zodanig worden afgeleid dat de Tinnitus minder opvalt. In mijn geval: soms doet het wat, soms geeft het wat rust. Tinnitus gaat nooit over, maar misschien moet de audicien mijn instellingen nog wat tweaken. Bedenk: elke Tinnitus is anders, heeft een andere oorzaak en reageert anders op de manager. In het tweede deel van de review zal ik op dit onderwerp terugkomen om nog wat meer ervaringen met u te delen.

Comfort in dragen en gebruik

De ReSound LiNX Quattro hoortoestellen zijn zeer licht van gewicht (3 gram per stuk!) en ik merk nauwelijks dat ik ze draag. In het begin ervoer ik jeuk, gekriebel in mijn gehoorgangen, maar dat werd snel minder. Die jeuk wordt veroorzaakt door de haartjes, die die indringers uit je oren willen verwijderen. Eigenlijk is het enige moment waarop je eraan wordt herinnerd dat je ze draagt, het moment waarop je je bril op- of afzet en de pootjes langs de toestellen schuren. Bij bezoek aan de kapper dien je er bewust aan te denken om de toestellen uit de oren te nemen!

De app stelt je in staat om snel de karakteristiek van de hoortoestellen aan te passen aan de situatie waarin je je bevindt en zelfs tijdelijk uitschakelen van de hoortoestellen, zonder ze te verwijderen is mogelijk. De half-open eartips laten voldoende “natuurlijk” geluid door zodat je de hoortoestellen niet hoeft uit te nemen.
Het ’s nachts opladen is geen moeite, je stopt ze gewoon in het meegeleverde doosje, de oplader.

Fluiteffecten door een te grote versterking heb ik in het begin een enkele keer waargenomen, maar de automatiek van de hoortoestellen corrigeert dit onmiddellijk.
De microfoons aan voor- en achterzijde geven een prima ruimtelijk geluid waardoor je ook mensen achter je langs hoort lopen of praten. Die ruimtelijke gewaarwording is, zeker in het verkeer, een belangrijke winst.

Reinigen van de toestellen is noodzakelijk maar simpel. Hoe goed je je oren ook schoonhoudt, er komt van tijd tot tijd wat oorsmeer in de eartips en dan komt er minder tot geen geluid meer uit. Dan moet de eartip gereinigd worden en daarvoor worden gereedschapjes meegeleverd.

Conclusie

De ReSound LiNX Quattro hoortoestellen zijn voor mij in geen enkel opzicht een last. Ik ben er blij mee. De winst die het dragen mij oplevert is dusdanig dat ik niet meer zonder wil. En het wordt nog leuker, dat leest u in de volgende review over de accessoires.

Mijn ervaring met de ReSound LiNX Quattro is zeer positief: ik hoor weer bijna als vroeger, maar anders en ik ervaar dat ik mijn sociale leven weer als prettig ervaar. Het enige wat ik voor deze verbetering hoef te doen is de hoortoestellen ’s morgens achter mijn oren te hangen en de eartips in de gehoorgangen in te brengen. Meer niet. Resound-techniek doet de rest.

5 REACTIES

 1. Beste,
  Je ervaring met de Resound Quattro draagt mijn aandacht. Zeker omdat ik binnenkort een set zal moeten dragen. Ondertussen heb ik al veel reviews gelezen en was ik op zoek naar iemand zoals u die als drager was en meer ervaring heeft. Daarom had ik u graag iets gevraagd wat me bezighoudt. Regelmatig gebruik ik een hoofdtelefoon om TV te kijken of muziek te luisteren en alzo mij vrouw die een verwoed lezer is niet te storen. Ik weet dat er een toestelletje bestaat die rechtstreeks dit geluid streamt naar je hoorapparaat. Doch stel ik me de vraag of het niet beter is gewoon de hoorapparaten uit te doen en zoals nu een hoofdtelefoon te gebruiken? Misschien hebt u daar ook ervaring mee en stel ik u graag deze vraag?
  Alvast bedankt voor een woordje uitleg
  Met vriendelijke groeten,

  Freddy Van Erp

 2. Beste Freddy,

  Je bent me te snel af: op dit moment test ik de Resound Unite TV Streamer 2.
  Dat is een apparaatje ongeveer zo groot als een sigarettenverpakking. Je sluit het aan op een geluidsbron (tv, stereo) via mini jack, RCA of digital Toslink stekkers. (Kabels en verlopen meegeleverd).

  Mijn eerste ervaring: super! Ik gebruik hem aan mijn tv en kan via de app het tv-geluid mengen met het omgevingsgeluid. Ik hoef maar weinig te versterken, want ik mis het hoog, het laag komt langs natuurlijke weg het oor binnen. Dit geeft een heel natuurlijk geluidsbeeld.

  Bijkomend voordeel is, dat het geluid van de streamer stereo is, dus de geluidseffecten van de film pik je ook nog eens mee. De Resound Unite TV Streamer 2 is een geweldig ding, wat ik niet meer wil missen.

  Zoals gezegd, binnenkort de uitgebreide review hier op GadgetGear.nl.

  Groet, Henk

  • Geachte,
   Ik gebruik de ReSound TV Streamer sedert enkele weken. Mijn voordien gebruikte koptelefoon ligt in de kast. Voor de prijs(ik betaal 208€) kan je t niet laten ,want een kwaliteits koptelefoon (Senheizer bv) kost meer.

 3. Beste,

  Mijn vader gebruikt nu ook al enige tijd de Resound Quattro. Over het gehoortoestel is hij meer dan tevreden, maar de app is een ramp. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

  • Beste A,

   In het begin had ik ook wat last met de app. Nu zijn we een paar versies verder (updaten is een must!) en werkt het voor 98 % goed.

   Als de app vreemd reageert, kan het ook aan je cell phone liggen. Heb je een oude telefoon met een verouderde Android versie, kan het daar aan liggen.

   Ik heb geleerd, als de app hangt of anderszins niet naar verwachting reageert, dan start ik de telefoon opnieuw op en daarna weer de app. Daarna functioneert de app zoals het hoort.

   Ook andere bluetooth apparaten die ik heb (o.a. barbecue thermometer) vertonen van tijd tot tijd nukken die na een herstart voorbij zijn. Apps die elkaar in de wegzitten?

   Over de hele lijn kan ik zeggen tevreden te zijn met de hoortoestellen en de app.

   Groet,
   Henk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.