Arjan Olsder
Arjan Olsder

Politie waarschuwt voor WhatsApp fraude

Appers opgelet, social hackers zijn bezig met het overnemen van WhatsApp accounts. De politie heeft een algemene waarschuwing uitgegeven en beschrijft hoe hackers te werk gaan.

Waarom

Hackers zijn momenteel gek op het overnemen van accounts. Doordat ze zich kunnen voordoen als de eigenaar van de account, kunnen ze met een smoes veel geld vragen bij alle contacten. Bijvoorbeeld omdat er ineens een schuld is die onverwacht moet worden betaald of een ander vervelend verhaal.

Doordat de berichten echt van jouw contact lijken te komen, is de kans groot dat je in gesprek raakt en wellicht bereid bent om te helpen. Alles lijkt echt. Wanneer je het geld hebt overgemaakt op de genoemde rekening, ben je het echter kwijt. Want het is een bewuste actie.

Hoe

De fraude komt tot stand door het overnemen van een WhatsApp account. Dit kan doordat WhatsApp alleen met een telefoonnummer werkt en daar een verificatiecode naartoe stuurt. De ontvanger hoeft namelijk niet op de telefoon zelf te werken.

De social hackers laten dus op jouw nummer een code sturen en vragen je simpelweg om deze code door te geven. Ze geven dan een excuus. Bijvoorbeeld dat ze het verkeerde nummer hebben ingevoerd, maar dat jij wel hun code hebt ontvangen. In werkelijkheid is het jouw eigen verificatiecode.

Zodra de hacker dit heeft overgenomen, haalt hij of zij jouw complete account binnen en kan deze zich als jou voor gaan doen. Jouw WhatsApp ontvangt geen nieuwe berichten meer, dus mogelijk merk je hier pas heel laat iets van.

Bescherm jezelf

Geef nooit iemand een verificatiecode door die op jouw adres, e-mail of telefoonnummer binnenkomt. Doe ook nooit zomaar een betaling naar iemand, zeker niet bij grote bedragen als je dat verzoek niet verwacht. Bel de persoon even op en zorg dat je mondeling weet dat het verzoek echt is. Merk je dat iemand met deze fraude bezig is, meld het bij de politie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.