Review: Terra Master F4-220 NAS

De Terra Master F4-220 is een NAS die niet al te duur probeert te zijn zonder in te boeten op functies en snelheid. En dat lijkt het merk precies te lukken.

Unboxing

In de unboxing zien we weinig verrassends. De Terra Master F4-220 komt uiteraard zonder harddrives, maar is wel netjes voorzien van alle kabels die je nodig hebt. Jammer is wel dat de NAS geen interne voeding bevat. Je hebt dus een los voedingsblok liggen.

Design

De Terra Master F4-220 is een zilverkleurige NAS en dat komen we niet zo heel veel meer tegen. Qua status LED’s is voor een heel minimalistisch ontwerp gekozen. En dat is prima. Je wilt het alleen maar weten als we iets fout is en dan op de smartphone app kijken wat je precies moet doen.

De drive bays zijn helaas niet schroefloos. Maar tenzij dit soort NAS systemen installeren dagelijks brood is, is dit een klusje dat je gemakkelijk en snel af moet gaan.

Specs

De Terra Master F4-220 is uitgerust met een dual core Intel Celeron J1800 processor. Deze is op 2.4GHz geklokt, maar wordt door Terra Master opgevoerd tot 2.58GHz. Daarnaast voorziet het merk deze chipset met 2GB (2x1GB) aan werkgeheugen. Doordat Terra Master voor DDR3 heeft gekozen, kun je relatief goedkoop het geheugen vergroten.

De Terra Master F4-220 heeft een enkele netwerkkaart, wat voor kleinschalig gebruik ruim voldoende is. Het gaat om een gigabit LAN aansluiting.

De drive bays zijn geschikt voor 2,5 inch en 3,5 inch SATA harddrives en SSD’s. De maximale capaciteit die het systeem aan kan is 48GB. Wij laden hem voor deze test met 40TB. De harddrives kunnen gebruikt worden in RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, JBOD en Single modus. Je krijgt achterop zowel een USB 2.0 als een USB 3.0 aansluiting om data te verplaatsen tussen de NAS en een externe drive.

Installatie

De installatie van deze NAS verloopt netjes via de cloud. Hiervoor ga je naar start.terra-master.com. Let op, schakel eerst naar een vreemde taal en daarna terug naar Engels. Anders start de installatie niet.

Ook zien we een dikke waarschuwing eerder gebruikte harddrives worden niet altijd herkend. Die moet je eerst formatteren op jouw eigen computer… handig. Moet je dus eerst een externe drive bay kopen als je die nog niet hebt. Voor je het weet ben je wat uurtjes verder.

Hierna vraagt de site je alsnog de TNAS tool voor jouw PC of Mac te downloaden. Gelukkig is die snel gevonden. Van daaruit tik je jouw NAS een en start de echte installatie. En… ziet het geheel er ineens een stuk professioneler uit.

Toch is er één klein dingetje dat dwars zit in de installatie. Namelijk dat het systeem standaard en admin account aanmaakt. Qua beveiliging zien wij liever niet meer de naam admin voorbij komen.

Wat Terra Master heel goed doet, is inzichtelijk maken wat de verschillende RAID configuraties betekenen voor de beschikbaarheid van opslagruimte op de vier 10TB WD RED drives waarmee we deze NAS testen.

TOS besturingssysteem

Het TOS besturingssysteem is duidelijk geïnspireerd op het werk van Synology. We zien rechtsonder een soort pop-up met de belangrijkste data over de NAS. Verder zien we wat icoontjes van verschillende apps om het systeem te beheren. Grappig detail is dat je moet dubbelklikken op de icoontjes. Duidelijk ontwikkeld door een Windows gebruiker.

Wat je ook ziet is dat hij na installatie niet online wilt. Kennelijk heeft hij niet de gateway instellingen overgenomen toen het IP adres werd uitgedeeld via DHCP. De instellingen opnieuw opslaan bleek voldoende. Wat ook opvalt, is dat het Engels taalgebruik niet heel goed is. Vooral wanneer je naar apps aan het zoeken bent.

Het besturingssysteem kan standaard overweg met SMB, AFP, NFX, ISCSI en FTP. Of je nou op Windows werkt of op een Mac, je kunt zonder problemen verbinding maken met deze NAS. Qua backups is er ondersteuning voor onder anderen Apple Time Machine en Rsync.

NAS Apps

Qua apps ben ik blij verrast door Terra Master. Het aanbod is relatief breed, al is het ondiep. Zoek je een lokale CRM installatie, dan is SugarCRM de enige oplossing. Wil je een dikke mediaserver, kun je alleen Plex Media Server gebruiken. Hoewel je niet heel veel te kiezen hebt, is de selectie die Terra Master alvast heeft gemaakt, best goed.

Het installeren van apps verloopt ook zonder enige pijn. Gewoon op de knop Install drukken achter een app en het systeem regelt alles voor je. Ook ontwikkelaars worden happy van het gemak waarmee je een eigen SVN opzet of bijvoorbeeld Mantis uitrolt. Wil je echt groots gaan met jouw NAS, kun je met File System Cluster meerdere NAS systemen aan elkaar knopen voor een enorme storage.

Terra Master heeft ook een groep met Beta apps. Daar zijn vooral nieuwere versies van de apps te vinden waarvan ze kennelijk nog niet helemaal zeker zijn dat deze goed zullen draaien.

Smartphone Apps

Terra Master levert ook apps voor Android en iOS devices. Het gaat hierbij vooral om monitoring en onderhoud van de server. Handig.

Geluidsproductie

Harddrives maken lawaai, SSD’s niet. Maar een NAS op basis van SSD’s is nog steeds ontzettend duur. Daarom gebruiken wij in onze tests de WD RED NAS drives. Die drives zijn voor NAS gebruik bedoeld en daarmee niet super stil.

Waarbij komt dat de Terra Master ook nog weleens wilt resoneren. Hij staat onder mijn bureau en wanneer ik trillingen hoor, is een licht tikje met de voet vaak al voldoende om het geluid te dempen. Dit is dus echt een NAS voor in een meterkast of server ruimte, maar zeker niet een NAS voor op de studentenkamer.

Conclusie: Terra Master F4-220 NAS

Voor mij is de Terra Master F4-220 NAS de eerste kennismaking met het merk. Het ontwerp en de bouw van deze NAS zijn goed, al is het jammer dat het geen schroefloze installatie was. De software bevat hier en daar wat gebrekkig Engels, maar niet op de plekken waar het belangrijk is. Daar is alles gewoon goed gedaan. Het besturingssysteem voelt ook nog een heel volwassen aan. Bovendien heeft de NAS heel stabiel gedraaid in de testperiode.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Voldoende apps
  • Laag energieverbruik
  • Relatief goedkoop
  • Geheugen is goed en goedkoop te vergroten

THE BAD

  • Installatie verloopt niet vlekkeloos
  • Geen schroefloze installatie
  • Maakt wat veel lawaai

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.