Review: Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)

Dé brawler van Nintendo is terug, Super Smash Bros. Ultimate is deze week op de Switch verschenen. En wij sloopten bijna een Joy-Con door deze button basher. Wat een genot!

Geschiedenis

Super Smash Bros. verscheen voor het eerst op de Nintendo 64 (N64). Dit was al in 1999. Toen nog met 12 speelbare karakters. Toen nog vooral uit de stal van Nintendo zelf. Denk aan Link en Pikachu. Ook toen werden al de soundtracks uit de originele games gebruikt, al dan niet een beetje uptempo.

In 2001 verscheen al een tweede Super Smash Bros. op de Gamecube met de naam Super Smash Bros. Melee. In 2011 volgde Super Smash Bros. Brawl op de Wii, gevolgd door Super Smash Bros. op de Nintendo 3DS en de Wii U in 2014. En die game kreeg iets speciaals mee. Namelijk Cross-Compatibility. Je kon dus op beide platformen los gaan op elkaar.

Echt Ultimate

En dan zijn we aangekomen in 2018. Het jaar van de release van Super Smash Bros. Ultimate. Nog net voor de jaarwisseling. En Nintendo grapt niet als ze zeggen dat dit de ultieme versie van de game is. Deze vijfde in de series bevat namelijk echt alle speelbare karakters tot nu toe… en meer!

Nintendo heeft karakters weggehaald bij SEGA, Konami, Capcom, Bandai Namco Entertainment en Square Enix. Uiteraard allemaal partners van Nintendo uit Azië die maar wat graag meedoen aan deze titel. Van de 74 speelbare karakters zijn 63 afkomstig uit eerdere titels van de serie.

Maar daar blijft het niet bij! Nintendo gaat via DLC nog eens zes karakters aanbieden. De eerste is de Piranha plant. Wanneer je een pre-order hebt geplaatst op Super Smash Bros. Ultimate, heb je deze al als bonus ontvangen en heb je dus al 75 speelbare karakters in het spel. De plant is speelbaar vanaf februari en wordt tot 31 januari weggegeven.

Wanneer de nieuwe karakters komend jaar verschijnen, kun je deze met een Fighters Pass allemaal downloaden. Of je koopt ze per stuk. De karakters komen met een eigen stage, soundtrack en andere extra’s.

Road to glory

Wees niet bang voor keuzestress. Wanneer je jouw eerste ronde door Super Smash Bros. Ultimate gaat maken, start je slechts met een handvol karakters. Naarmate je vordert in de game, speel je nieuwe karakters vrij. Hierbij zitten ook variaties van bestaande spelers. Zo kun je knokken als Link, maar ook als Dark Link. Je speelt de karakters relatief vlot vrij, maar toch duurt het even voor je ze allemaal speelbaar hebt. Tegen die tijd heb je genoeg met ze gespeeld om te weten wat jouw favorieten zijn. Na zo’n 8 uur spelen heb ik ruim de helft van de karakters vrijgespeeld.

Het lekkerste hiervoor is gewoon de Classic Mode. Eigenlijk waar Super Smash Bros. Ultimate gewoon om gaat. Binnen no-time de vuist van Mario in het gezicht van Kirby kunnen planten. Hier krijg je opvolgende missies die ook echt bij de karakters passen. Inclusief tegenstanders en power-up’s.

Je kunt jouw karakters ook sterker maken met zogenaamde ‘spirits’. Deze geesten uit de geschiedenis van Nintendo zijn een soort stickers. Hoe meer je er hebt, hoe sterker jouw karakters kunnen worden. En het gros is te vinden in de nieuwe World of Light.

World of Light

Naast deze berg aan nieuwe karakters, is er ook de nieuwe World of Light modus. Hierin speel je het spel op een speelbord. Nintendo heeft een creatieve verhaalmodus gemaakt waarbij je thematisch nieuwe missies aan gaat. Klinkt saai? No way! Want iedere missie bevat rare powerups en andere grappen. Hier vermaak je je echt wel een tijdje mee. Zeker als je op het Monster Hunter eiland the Rathalos moet proberen te verslaan. Die wyvern is een b*tch! Maar gelukkig zijn de zwakke plekken van het beest ook overgenomen. Dus ken je de Monster Hunter games een beetje, kom je er wel uit.

Maar ik geef toe, dat je aardig moet spelen om alle spirits in World of Light vrij te spelen. Ik heb er ruim een uur inzitten en heb voor mijn gevoel slechts een fractie van de Spirits verzameld. Ik kan me voorstellen dat je op het gegeven moment toch net iets teveel herhaling gaat ervaren.

Gameplay

Hoewel Super Smash Bros. Ultimate er misschien wat schattig uitziet, is het wel één van de meest heftige fighters die je tegenkomt. De AI in het spel is verrassend sterk en de moves kunnen best gecompliceerd zijn. Bovendien straft de game je af als jouw tactiek vooral is om te ontwijken en zo nu en dan toe te slaan. Het wordt dan steeds lastiger om te ontwijken. Je moet dus echt aan het knokken. Hey, daar heb je het spel voor gekocht, toch!?

En dan moeten we nog even een heel dik compliment geven naar Nintendo. Want wat voelt het allemaal al goed gebalanceerd! En dat met zo ontzettend veel karakters! Top!

Multiplayer

Om online te spelen heb je natuurlijk het Nintendo abonnement nodig, maar dat kost gelukkig geen drol. Toch heeft Super Smash Bros. Ultimate geen hele soepele start. Er zijn regelmatig verbindingsproblemen. Ook de online matchmaking laat nog echt te wensen over. Hier moet Nintendo echt nog even sleutelen. We gaan er vanuit dat Nintendo deze op korte termijn gaat verhelpen. Tot die tijd genieten we van offline multiplayer.

Hardware

Nintendo komt met een speciale hardware bundel voor de Nintendo Switch. deze heeft een opdruk met de karakters uit deze game. Daarnaast is er ook een speciale editie van de Ultimate Controller. Beiden te vinden via de Bol.com link boven en onderaan deze post.

Conclusie: Super Smash Bros. Ultimate

Hoewel Nintendo echt nog wat te sleutelen heeft aan multiplayer, is Super Smash Bros. Ultimate echt een heerlijke title geworden. Bovendien bidet de game met World of Light als toevoeging voor ieder wat wils. Alleen voor de jongste spelers zou ik de game niet aanraden. Hoewel hij er schattig en toegankelijk uitziet, is Super Smash Bros. Ultimate echt wel voor gevorderde gamers.

Oja, en wil je echt even gek doen, check onderstaande video voor een wel heel strakke setup om deze game te spelen 🙂

Super Smash Bros. Ultimate kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Super Smash Bros. Ultimate kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com