Review: Nokia 7.1 Android

Hij kost nog geen €350, de Nokia 7.1 Dat klinkt goed voor de opvolger van de Nokia 7, maar de 7.1 is geen opvolger. Het is daadwerkelijk een goedkopere smartphone. De eerste met een inkeping in het display.

Design

De Nokia 7.1 is voorzien van glas voor en achter. Echt glas dat redelijk krasbestendig lijkt te zijn. Let op, Nokia plaatst niet standaard een screenprotector en levert geen backcover mee.

De metalen rand is echt heel mooi afgewerkt. Een matte staalblauwe rand met daar omheen een diamond cut. Overigens is die diamond cut ook weer terug te vinden rond de knopjes op deze Android smartphone. Netjes! Hij ligt ook heerlijk in de hand.

Display

Het 5.84 inch display heeft een enorm dikke rand en er zit een enorm dikke kin onder. Het enige dat laat zien dat het je een moderne smartphone hebt, is de inkeping. En dat is jammer, want het display is echt enorm goed. Zeker voor LCD. Hoewel je het moet doen met een Full HD+ resolutie, is er ondersteuning voor HDR10 en dat zien we gewoon niet veel. HDR10 content laat veel meer contrasten zien waardoor beelden nog realistischer zijn. Dus ja, film en serieliefhebbers gaan echt wel genieten van dit display.

Android One

Nokia levert dit toestel met Android One. Dat is fijn, want je krijgt een vrijwel kale Android en die is hierdoor enorm snel. Zelfs op de Qualcomm Snapdragon 636 chipset die erin zit. Naast dat Nokia geen overbodige meuk erop zet, krijg je ook lekker lang firmware updates. Dat is namelijk de gedachte achter dit toestel. Nokia belooft 3 jaar beveiligingsupdates vanaf het moment van release. Met de laatste update die wij voor de test hebben gedownload, steekt het toestel nog wel op Android 8.1. Klein detail…

Prestaties

De Nokia 7.1 draait op de Qualcomm Snapdragon 636 chipset. Deze oude 14nm chipset lijkt niet super snel, maar met Android One zijn de prestaties toch prima. De 3GB werkgeheugen is krap, maar effectief merk je dat alleen wanneer je van apps wisselt. Dat gaat wat traag. USB-C is aanwezig, maar daar zit gewoon USB 2.0 achter.

Wil je lekker gamen op de Nokia 7.1, dan mag je blij zijn dat Nokia de game Snake terug heeft gebracht. De 3D prestaties zijn dusdanig dat we daar echt niet vrolijk van worden. Mag je dat bij dit prijspunt verwachten? Nee. Nokia is half Chinees en hier zien we merken als Huawei’s Honor toch betere prestaties neerzetten.

 

Draadloos

De Nokia 7.1 is voorzien van Bluetooth 5.0 met aptX. Je krijgt NFC om snel te kunnen koppelen en dual-band WiFi. Daarbij merken we wel op dat WiFi wat traag is. Dit lijkt te komen door de antenne. Die verliest al relatief snel signaal. Voor locatiebepaling is er ondersteuning voor Glonass (RU), GPS (VS) en BDS (CN), maar geen Galileo.

Audiobeleving

De audiobeleving begint met de aanwezigheid van een 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting. Dat die erop zit is natuurlijk top. De meegeleverde headset is alles behalve top en mag meteen mee met de recycling. Klinkt voor geen meter en zit vervelend.

Het toestel bevat maar één speaker, maar die klinkt prima. Mits je hem niet te hard zet.

Camera

Achterop het toestel zit een dual-camera met tech en een optiek van Zeiss. Je krijgt achter op 12+5 megapixels en wouw… voor dit prijssegment zijn de foto’s wel heel erg goed hoor. Dit komt mede door de AI die Nokia gebruikt om scenes te herkennen. Die is niet super snel, maar wel erg nauwkeurig.

Wat ook echt goed is, is dat Nokia in deze prijsklasse ook al de pro fotomodus aanbiedt. Daarmee kun je de prestaties van de camera helemaal naar eigen hand zetten.

Voor selfies krijg je nog eens 8 megapixels. Of dit ook Zeiss tech is weet ik niet, maar ook hier zijn de prestaties best goed al zie ik wat veel blauw in de foto.

Filmen doe je op Full HD met de selfie camera en op 2160p (jawel!) met de camera achter. Dat is een stevige resolutie. Welke modes je ook gebruikt, hoger dan 30 frames per seconde kom je niet.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner zit achterop het toestel. Op een logische plaats en hij is enorm snel en precies. Top!

Accuduur

Met de 3.000mAh accu in combinatie met de energiezuinige chipset, houdt de Nokia 7.1 het gemakkelijk een dag uit. Echt snel laden is er niet bij, maar de meegeleverde lader is wel oké. Draadloos laden is niet mogelijk.

Concurrentie

Hoewel het met de looks wel goed zit, heeft de Nokia 7.1 toch stevige concurrenten. De grootste uitdager is was ons betreft de Honor Play. Heeft helaas geen HDR10 ondersteuning in het display, maar is veel krachtiger en ook daadwerkelijk sneller. Dat wil je toch. En dan is er nog de eigen Nokia 7 Plus. Iets ouder, maar door prijsverlagingen even duur en veel beter.

Conclusie: Nokia 7.1

De Nokia 7.1 heeft een verrassend goede camera, maar is een toestel met toch best een paar minpuntjes. De belangrijkste is dat de betere Nokia 7 even duur is. En dan is het een nobrainer om dit toestel voor nu over te slaan.

Nokia 7.1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch HDR10 display
  • Erg mooie afwerking
  • Zeer goede Zeiss camera

THE BAD

  • De Nokia 7 is net zo duur en beter
  • Dikke randen rond het display
  • Meegeleverde oordopjes zijn erg slecht
  • WiFi antenne presteert matig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nokia 7.1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl