Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Monopoly GeldGraaien

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg leuk om te spelen
  • Snel spel
  • Gezellige chaos

THE BAD

  • Vertaling is van een andere kwaliteit dan die we de laatste jaren hebben gezien bij Monopoly

Oudejaarsavond is een avond met oliebollen en champagne, maar ook met gezelschapsspelen en loterijen. Met Monopoly GeldGraaien weet je één ding zeker, bij jou thuis regent het miljoenen!

Unboxing

In Monopoly GeldGraaien draait het allemaal om de moneygun. Deze en een stapel flappen en kanskaarten zit keurig in de verpakking. Net als een handleiding en een draaischijf. Batterijen moet je zelf regelen (3xAA), evenals een kleine kruiskop schroevendraaier om deze te plaatsen.

Design

De Money Gun zien we veel in de VS. Hij wordt gebruikt om, bijvoorbeeld tijdens feestjes, geld de lucht in te schieten. Nu is een enkele dollar al een biljet en is een dollar minder waard dan een euro. Wellicht dé reden dat er een markt is voor dat soort geweren. En wellicht ook de reden dat we ze hier in Europa niet echt zien.

Hoe dan ook, de money gun van Monopoly ziet er enorm leuk uit. Hij is vorkgegeven als een enorme stapel papiergeld, en dat is natuurlijk precies wat er in deze gun zit. Het mechanisme is erg simpel. Een motor met wat wieltjes en een geveerde klem die het papiergeld op de wieltjes drukt. Hierdoor vliegen de biljetten er keurig één voor één uit.

De verpakking van Monopoly GeldGraaien is mooi omdat je meteen de gun ziet. Maar je houdt geen doosje over om het spel in op te bergen. Nu zijn het maar drie dingen. De geldknaller (waar je het geld gewoon in doet), de handleiding en de draaischijf. Geen kleine dingen die je kwijt kunt raken dus. Maar toch, we zijn gek op doosjes. Dat bergt gewoon gemakkelijker op.

De vertaling

De stapel geld bestaat alleen uit honderdjes. De kanskaarten zijn niet groen, maar geel. Door een mogelijk iets te snelle vertaling zijn ze niet geheel vrij van taalfoutjes. Zo lezen we op één van de kaarten ‘het geldknaller’. Nu maken wij in de haast ook weleens tikfoutjes, maar bij een fysiek product, mogen dit soort dingen gewoon echt niet.

Bovendien lijkt de tone of voice heel anders dan dat we van Monopoly spellen van de laatste jaren gewend zijn. Zo komen we regelmatig in de bordspellen de ‘ik dacht het niet’ kaart tegen. Ook daarvan is de bewoording hier heel anders.

Het optimale speelgebied

Wanneer papiergeld in het rond gaat vliegen, is het handig om te zorgen dat het spel veilig te spelen is. Ga dus niet spelen met brandende kaarsen op tafel. Ook is het handig om niet te spelen in de buurt van kasten en banken waar papiergeld wel onder kan verdwijnen, maar waarvoor jouw handen te dik zijn om het er onder vandaan te halen. Ja, dat weten we uit ervaring.

Het spel

Wanneer je het spel gaat spelen, zet je de geldknaller op de draaischijf. Je laat die schijf draaien. Bij wie het draaien stopt, die mag schieten. Wanneer het geld omhoog knalt, krijgt iedereen de kans om het geld op te rapen. Ja, dat gaat wild. Ja, dat geld gaat kreuken… maar dat maakt niet uit. In totaal zijn er 100 geldbiljetten en 25 kanskaarten.

De kanskaarten zijn en blijven in het spel van jou, tenzij je ze gebruikt. Je kunt deze op ieder moment inzetten, behalve wanneer de draaischijf aan het draaien is. De kanskaarten laten spelers vooral geldstapels wisselen, wat natuurlijk tactisch kan worden ingezet. Wanneer de geldknaller stopt met geld knallen is het spel over. Iedereen telt de stapels en diegene met het meeste geld, heeft gewonnen.

Een potje Monopoly GeldGraaien duurt niet zo gek lang. Gemiddeld zijn we er zo’n 15 minuten aan kwijt, met zeer jonge spelers. Het spel is 8+, maar is met ouderlijke hulp prima op jongere leeftijd speelbaar. De grootste uitdaging zit erin om kinderen te helpen met de kanskaarten. Daar staat tegenover dat die kleintjes het snelst het geld bij elkaar hebben gegraaid.

Conclusie: Monopoly GeldGraaien

Monopoly GeldGraaien is een spel over geld, dus het Monopoly merk al snel waardig. Het ontwerp is gewoon enorm leuk en past helemaal in de stijl die Hasbro jaren geleden al heeft ingezet. Het is een actief spel dat je zeer vlot speelt en dat echt de nodige lol oplevert. Hoewel de verpakking en de vertaling wat ons betreft niet tof zijn, is het gewoon echt een leuk familiespel.

Monopoly GeldGraaien kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.