Logo GadgetGear.nl
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Review: Monopoly Fortnite

Dennis van Dijk beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk een monopoly waarbij we gaan schieten
  • Sterke gameplay, vooral door de storm kaarten

THE BAD

  • Net te goedkoop materiaal gebruik
  • Onhandig dat de doos geen indeling heeft

Hij kwam deze week vers binnen, maar we hadden er zin in. Dus nog even een tweede Monopoly review, strak voor de kerst. Sterker nog, een tweede voor gamers, namelijk de Monopoly Fortnite editie.

Unboxing

Fortnite zit in een wat simpelere doos dan wat we de laatste jaren gewend zijn. Geen gaatjes om de pionnen te laten zien, want dat zijn er 27. En ze zijn groot, dus dat is wat onhandig. Maar ook geen mooie vakverdeling om alles op te ruimen. Nadat je alles in elkaar hebt gezet, ziet het er zo uit wanneer je een spelletje gaat spelen.

Met andere woorden; Hasbro loopt een beetje de kantjes eraf met de verpakking van deze editie. En dat is net even jammer. Je start een spelletje Monopoly Fortnite nu net even wat minder snel.

Ook niet onbelangrijk is dat het hele spel in het Engels is. Ook de handleiding. Maar die wordt online, in het Nederlands aangeboden door Hasbro.

Design

Wat Hasbro ontzettend goed doet, is hoe het spel eruit ziet. De doos is aantrekkelijk en… 27 outfits om te kiezen. Dichterbij de game kun je bijna niet komen. Ook het speelbord is fantastisch vormgegeven met alle bekende area’s uit de game. En dan HP gebruiken ter vervanging van de klinkende munt die in vrijwel iedere Monopoly game de hoofdrol heeft. Alles ziet er heerlijk uit.

Maar ook hier heeft Hasbro bespaard. De kaartjes van de lood chests voelen dun, evenals de stormkaartjes en de plaatskaarten. De muren zijn van hetzelfde karton dat je nog even dubbel moet vouwen in plaats van mooi dik karton dat misschien wat langer mee gaat.

Wanneer je de enorme outfits uit moet drukken, merk je dat hier het karton ook wat dun is. Doe het dus voorzichtig anders buig je de kaartjes op voorhand. Zou zonde zijn. Zeker als je een liefhebber bent van Fortnite. Of gewoon bordpellen netjes houdt ;-).

Deze outfits zijn de pionnen in het spel. Hiervoor krijg je blauwe, plastic voetjes. Deze lijken voor iets dikker karton te zijn gemaakt dan de outfit kaartjes. Ze blijven lang niet altijd zitten. Gelukkig krijgt je twee extra voetjes, mocht je ze kwijtraken.

Je krijgt twee dobbelstenen. Één gewone met maximaal 6 ogen. De andere is de actie dobbelsteen. Waar de Monopoly Gamer netjes een eigen dobbelsteen heeft gekregen, krijg je hier een generieke dobbelsteen waar je zelf nog wat stickers op moet plakken. En die net even wat minder lekker rolt. Ook hier weer een stukje besparing.

Hoewel alle onderdelen wel een leuk ontwerp hebben meegekregen, lijkt Hasbro op veel fronten heeft proberen te besparen, terwijl dit één van de duurdere Monopoly games is. Zonde.

Gameplay

Maar genoeg gezeur over de kwaliteit van het spel…. Tijd om te kijken naar de gameplay. Want daar scoort Monopoly Fortnite namelijk wel punten. Net als bij de game zelf, gaat het om overleven. Last man standing. En ach, dat is Monopoly eigenlijk ook altijd geweest. Prima match dus.

Je start met 15HP, het maximale dat je kunt hebben. Jouw pion dropt zichzelf ergens op het speelbord, dus niet op start. Anders kun je meteen op elkaar knallen. Jouw pion kan alleen in rechte lijnen schieten. Alleen als je op een hoek staat, heb je meer richtingen waar je uit kunt kiezen en meer bereik. Maar gelukkig zijn er de loot chests. Die kunnen jouw karakter de mogelijkheid geven om iedereen te raken, maar ook om meer schade aan te brengen.

Loot chests veranderen ontzettend veel voor spelers. De krachtigste opties zijn natuurlijk maar eenmalig te gebruiken, maar het brengt tactiek in het spel. En daar tegenover staat chaos. Complete chaos. Chaos door de storm kaarten.

Deze krijg je wanneer je start passeert en op andere momenten. En stormkaarten nemen letterlijk het bord over. En maken het soms onklaar. De klassieke gevangenis kan ineens onklaar gemaakt zijn waardoor je er niet meer in kunt komen. Of de start zodat je geen gratis HP meer krijgt. Ook kunnen ze locaties omgooien als een soort hypotheek. Maar dan op een manier die meer pijn doet wanneer je op dat gebied komt.

Monopoly Fortnite speel je met 2 tot 7 karakters. Waarom niet 27? Omdat er maar 110 HP in de doos zit. En omdat het bord dan eigenlijk wel vol zit.

Conclusie: Monopoly Fortnite

Monopoly Fortnite had een dike vijf sterren gekregen… als Hasbro er niet een te goedkope productie van maakte. Vooral dat er geen vak indeling in de doos zit vinden we een zwaar minpunt, maar ook de overige delen hadden van net wat beter materiaal gemaakt kunnen worden. We zijn doorgaans enorm positief over de Monopoly games van Hasbro en hopen dat dit de enige uitzondering is en blijft. De sterke gameplay is namelijk de redding.

Monopoly Fortnite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.