GadgetGear.nl

Review: Huawei Mate20


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Mate20 met 5 sterren.

The Good
  • Bloedsnel
  • Mooi display
  • Fijne vingerafdrukscanner
  • Ligt goed in de hand

The Bad

Huawei Mate20 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Iets minder camera en iets minder luxe, maar sterk voor het prijskaartje. Dat is de Huawei Mate20. En stiekem ziet hij er een stuk beter uit…. sssst!

Unboxing

Qua unboxing krijg je precies wat je van Huawei mag verwachten. Van headset tot screenprotector en siliconen backcover. Deze smartphone wordt meer dan compleet geleverd. Top!

Design

Qua design zien we wel een flinke besparing ten opzichte van de Huawei Mate20 Pro. Deze heeft namelijk geen gebogen glas. Niet aan de displaykant tenminste. Aan de achterkant is het glas wel gebogen. Een aluminium frame houdt alles bij elkaar. En… er is nog ruimte voor een analoge 3,5mm aansluiting.

Display

Echt bijzonder is het display van de Huawei Mate20. Dit komt door de druppelvormige camera bovenin. Het luxere model heeft deze niet. Dit komt omdat de Mate20 simpelweg minder sensoren bevat boven het display. En ja dat heeft wel wat effect op het toestel, maar daar krijg je dus de mooie looks voor terug. Het display is 0,2 inch groter dan dat van het pro model en doordat de randen niet aflopen, oogt het display hierdoor veel groter.

Huawei heeft in de mate20 een LCD display gelegd met een resolutie van 1080×2244 pixels. FullHD+ dus. Met een doorsnede van 6,53 inch hou je 381 pixels per inch op en dat is gewoon lekker scherp. 4K op smartphones is leuk, maar het is op dit toestel iets dat je zeker niet zal missen.

Specs en performance

De kracht van de Huawei Mate20 komt uit de HiSilicon Kirin 980 chipset van Huawei. De eerste chipset met een dubbele NPU (neural processor unit). Deze zorgt voor de AI in het toestel. Daarmee kan de camera bijvoorbeeld scenes herkennen en daarop instellingen aanpassen. Maar ook beeld analyseren voor zoekopdrachten via Google Lens. Bovendien zijn er nog vele andere taken die door de AI geregeld worden in het toestel.

De Kirin 980 is de krachtigste chipset uit het assortiment van Huawei en dat voel je. Het toestel is enorm snel. En ook voor gamers, is het toestel een fantastische ervaring dankzij de Mali-G76 GPU die erin ligt. Het geheim zit hem in het 7nm proces waarop de chipset wordt gemaakt. De Qualcomm Snapdragon 855 zal komend jaar de grote uitdager zijn, maar zal nog op 8nm blijven steken. En dus flink harder moeten werken. Ook de tegenhanger van Samsung, de nieuwe Exynos, zal naar verwachting niet op 7nm geproduceerd worden. Huawei lijkt met deze chipset dus ook in 2019 een enorme voorsprong te behouden.

Overigens hebben wij de goedkoopste uitvoering van de Huawei Mate20 getest. Deze heeft 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Er is ook een uitvoering met 6GB werkgeheugen, maar we krijgen niet het gevoel dat die extra GB’s heel hard nodig zijn.

Android 9 en Emotion UI

Huawei blijft gebruik maken van haar Emotion UI en daar zijn we inmiddels heel happy mee. Als Android purist gooi ik natuurlijk meteen de app drawer open om mijn homescreen een beetje opgeruimd te laten. Apple overstappers krijgen echter een UI die wat meer op iOS lijkt qua app organisatie.

Het enige waar we ons aan blijven ergeren is de bloathware van Huawei op dure toestellen. Ook hier worden Booking.com en eBay voor je op het toestel gezet. Willen we natuurlijk niet.

Verder zit Emotion UI vol leuke features. Zo kun je niet alleen screenshots nemen, maar ook al tijden video’s van apps. Daar maken we hier op GadetGear.nl door het jaar heel veel gebruik van.

Vingerafdruksensor

Hoe hou je de Mate20 uitvoeringen aan de achterkant uit elkaar? De Mate 20 heeft daar haar vingerafdrukscanner. De Pro niet. Die van de Pro zit in het display en dat klinkt echt veel toffer. Maar… deze achterop is sneller en gemakkelijker te gebruiken. Dat laatste is vooral mijn persoonlijke mening.

Gezichtsherkenning

Net als op de Huawei Mate20 Pro, zit ook op de Mate20 gezichtsherkenning. Waar de Pro een dot projector heeft om met de camera diepte te zien, heeft de Mate20 dit niet. De herkenning lijkt wat langzamer te gaan en is wat onnauwkeuriger door het gebrek aan diepte. Comfortabel blijft het wel.

Audiobeleving

Het is feest voor iedereen die van de 3,5mm audioplug houdt. Op de Mate20 is deze gewoon nog aanwezig. Heerlijk. Vooral ook omdat de chipset van Huawei een zeer goede audioDAC bevat. Hierdoor is playback van hoge resolutie audio mogelijk.

Ga je draadloos, dan biedt het toestel niet alleen bluetooth 5.0, maar ook Qualcomm AptX HD. Een genot op een high end bluetooth headset. Bovendien is het toestel geschikt voor Dolby Atmos. Ja, dit is een heerlijk toestel om naar te luisteren.

Accuduur

Met 4.000mAh is de accu van de Huawei Mate20 net iets kleinder dan die van de Pro. Toch kan ik ook hier ruim anderhalve dag op door voor de accu leeg is. De accuduur is voor mij dus perfect. En ook hier krijg je een snelle lader van Huawei zodat het toestel in no-time opgeladen is. Maar… niet de extreem snelle 40w lader van de Pro.

Ten opzichte van het Pro model mis je bij deze uitvoering wel de mogelijkheid tot draadloos laden. Maar dat is dan ook alles.

Leica Camera

Ten opzichte van het Pro model is ook de camera wat versimpeld, maar zeker niet slechter. Je mist vooral de 3x en 5x zoomlens. In plaats daarvan krijg je 1x en 2x optische zoom. En de sublieme monochrome beeldsensor van Leica wanneer je zwart-wit gaat fotograferen.

Ook qua megapixels moet je het met minder doen. De 1x camera heeft een resolutie van 16 megapixels en de 2x een camera met 12 megapixels. Maar dat is nog steeds genoeg voor flinke afdrukken.

Inmiddels is de AI tijdens het fotograferen fantastisch geworden. Hier merk je echt de kracht van de NPU’s. De scene herkenning is zo goed dat ik vrijwel geen gebruik meer maak van de pro modus. Omdat ik niet het gevoel heb achteraf te moeten bewerken. Top!

Qua filmen is de ervaring vrijwel gelijk aan die van de Pro. De Huawei Mate20 filmt in 4K op 30 frames per seconde met beeldstabilisatie. Ga je terug naar 720p, film je met gemake super slow-motion video’s.

Hoewel de camera’s qua mogelijkheden wat minder zijn dan in de Huawei Mate20 Pro, zijn ze wel heel erg goed. Krijg je geen spijt van.

Conclusie: Huawei Mate20

Je merkt het in de review. Je krijgt wel de kracht van de Huawei Mate20 Pro, maar niet alle features. Daarmee weet Huawei het prijsverschil tussen de twee wel heel krachtig te verwoorden terwijl je voor het budget van de Mate20 toch een heel sterke smartphone krijgt waar je nooit spijt van zal krijgen. Kun je het missen, ga voor de pro. Zo niet, ben je nog steeds happy met deze.

Huawei Mate20 kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Reageren