Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de BlackBerry Key2 LE met 4 sterren.

The Good
  • Ligt lekker in de hand
  • Stevig
  • Erg veilig
  • Eindelijk een qwerty toetsenbord
  • Behoorlijk snel
The Bad
  • Camera laat al snel een kleurzweem zien

BlackBerry Key2 LE kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

BlackBerry kwam dit najaar met een goedkopere qwerty smartphone. De BlackBerry Key2 LE moest de veiligheid en het tikcomfort van de smartphone een betaalbaarder maken zonder al teveel te besparen.

Unboxing

In het doosje van de BlackBerry Key2 LE stopt fabrikant TCL een relatief snelle lader, een USB-C kabel, een SIM tool, een dikke handleiding en een best aardige headset.

Design

Qua design lijkt de BlackBerry Key2 LE heel sterk op de duurdere en snellere BlackBerry Key2. De kleurstelling is anders en de hoeken lopen net iets ronder. Maar je moet een ware fan van het merk zijn om de twee goed uit elkaar te kunnen houden, zoals je in bovenstaande unboxing video goed kunt zien.

Display

Het display is in ieder geval exact hetzelfde. Nouja, op papier. Wij zien toch een lichte tintafwijking. Maar niets waar je jezelf echt aan zal storen. Het display heeft een FullHD- resolutie. Dat wil zeggen, hij is 1080×1620 in plaats van 1080×1920. Je kunt dus 300 pixelrijen tekort voor breedbeeld. Voor de meeste apps is dit verre van problematisch. Maar ga je streamen op dit display, krijg je onder en boven een zwarte balk. Het display wordt beschermd met Corning Gorilla Glass en heeft een doorsnede van 4,5 inch.

Toetsenbord

En nu het genot van de BlackBerry. Het toetsenbord. Een toetsenbord waar je blind op kunt tikken. Heerlijk en snel. Net als bij de duurdere key2 is het toetsenbord ook nog eens een capacitief touchpad dat in verschillende apps extra mogelijkheden biedt. Denk aan swypen door jouw fotogalerij.

Chipset en benchmarks

Een groot deel van de besparing zit hem in de chipset van het toestel. Ditmaal een Qualcomm Snapdragon 636. Deze heeft 8 cores op 1.8GHz in plaats van vier cores op 1.8GHz en vier op 2.2GHz. Niet alleen lever je iets in op snelheid, maar ook op energieverbruik. Al is het verschil in de praktijk niet heel groot.

Qua games merk je ook iets verschil. De Adreno 509 heeft net iets minder rekenkracht dan de Adreno 512. Maar ook hier niets dramatisch.

Er zijn twee uitvoeringen. Er is een model met 64GB opslagruimte en het door ons geteste model met 32GB opslagruimte. Qua werkgeheugen komen beide toestellen met 4GB waar de duurdere versie met 6GB komt. En ja, daar merk je wel iets verschil. Vooral app wisselingen gaan echt een stuk sneller op de duurdere versie. Maar ook hier is het qua snelheid eigenlijk prima.

De chipset maakt wel gebruik van USB-C, maar op basis van USB 2.0.

Draadloos

Je krijgt op deze smartphone dual-band WiFi. Daarnaast zit er Bluetooth 5.0 in zonder aptX ondersteuning. Er zit ook een NFC chip in. Voor plaatsbepaling maakt het toestel gebruik van GPS (VS) en GLONASS (RU).

Android

TCL levert het toestel met Android 8.1. Deze Android versie is stevig aangepakt om de veiligheid te verhogen. Uiteraard met software van BlackBerry zelf. Zo vinden we er onder anderen DTEK in. Met die app zie je precies welke app bij welke informatie kan. Op basis van hoe apps met de data omgaan, vormt het toestel een risicoprofiel. In dat geval krijg je bijvoorbeeld het advies een bepaalde app te verwijderen.

Camera’s

Achter krijg je bij de BlackBerry Key2 LE een megapixel meer. 13+5 om precies te zijn. Qua prestaties ben ik niet helemaal tevreden. De foto’s zijn wel mooi scherp. Alleen lijkt iedere foto een kleurzweem te hebben. En iedere keer echt een andere.

De selfie camera lijkt dezelfde 8 megapixel camera te zijn als uit het duurdere model. Qua scherpte ben ik toch heel tevreden. De foto’s zien er prima uit, maar ook hier wat veel zweem.

Helaas is er iets mis gegaan met het overzetten van de videobestanden vanaf de BlackBerry Key2 LE. We hebben dus niet de gebruikelijke camera test op video. Ik kan je vertellen dat het toestel zowel in 4K met 30FPS als op Full HD met 60FPS kan filmen. Vooral Full HD 60FPS is bijzonder goed. Zet je hem naar FullHD 30 FPS, kun je elektronische beeldstabilisatie aanzetten. Die werkt extreem goed voor deze prijsklasse. Ja, hier wordt je echt blij van.

Vingerafdrukscanner

De BlackBerry Key2 LE maakt geen gebruik van gezichtsherkenning. Veiligheid is enorm belangrijk voor het merk, dus dat doen ze niet met een camera die daar niet goed genoeg voor is.

Vingerafdrukken scannen, dat doen ze wel. Met een scanner in de spatiebalk. En die werkt echt enorm snel. Hier is duidelijk een goed stukje elektronica geplaatst. Top!

Accuduur

De BlackBerry Key2 LE komt met een 3.000mAh accu. Deze is goed voor een dag gebruik, maar daarna is hij echt wel leeg. De prestaties liggen net iets onder die van haar grotere broer. Die overigens ook een grotere accu heeft meegekregen.

Conclusie: BlackBerry Key2 LE

Hoewel Android flink is aangepast in de BlackBerry Key2 LE, reageert het toestel gewoon vlot. Zeker voor haar prijsklasse. De camera’s zijn voor deze prijsklasse ook echt goed. Eigenlijk is er niets waar we echt over kunnen klagen. De BlackBerry Key2 LE is gewoon een goed toestel.

BlackBerry Key2 LE kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.