Review: Trust Vigor Wireless Bluetooth Soundbar

De Trust Vigor Wireless Bluetooth Soundbar is een bluetoothspeaker (joh) met een hout-look. Trust stelt dat deze geschikt is voor een brede inzet; gebruik in combinatie met je smartdevices, maar ook je PC of televisie. De Vigor Soundbar heeft een adviesprijs van €59,99.

Trust

Trust zal voor velen een merk zijn dat bekend in de oren klinkt. Het is een firma met een Nederlandse basis, opricht in 1981 (toen nog onder de naam Aashima Technology), aanvankelijk als een plakmerk dat producten importeerde. Twee jaar later begon het merk eigen producten te fabriceren onder de naam Trust, en over tijd is de organisatie uitgegroeid tot een internationale speler met kantoren in vijf landen terwijl de producten verkocht worden in meer dan 40 landen.

Zeker in het begin van de jaren ’00 (toen de naam van de organisatie zelf van Aashima Technology overgegaan is naar Trust International B.V.) kreeg het merk momentum als een leverancier van goedkope accessoires en randapparatuur waarbij ‘waar voor je geld’ het uitgangspunt is. Door de jaren heen is het aangeboden assortiment alleen maar breder geworden doordat naast PC’s meer computing devices mainstream zijn geworden. Mensen hebben tegenwoordig vaak tweede systemen, laptops, gaming is meer mainstream geworden en uiteraard zijn tablets gemeengoed en beschikt iedereen over een smartphone. Als gevolg hiervan is het totale assortiment van Trust meegegroeid.

Unboxing

De Vigor Soundbar komt verpakt in en simpele doos. Meegeleverd zijn een 3,5 mm audiokabel en micro-USB-kabel voor het opladen. In beiden gevallen betreft het een korte variant. Naar onze mening een keus die het praktische gebruik wat beperkt, aangezien de combinatie met een desktop-PC of televisie hiermee bemoeilijkt wordt. Verder is de keus voor micro-USB begrijpelijk aangezien het de meer mainstream-connector is. Echter met het oog op de toekomst was USB-C leuk geweest. Persoonlijk heeft uw reviewer ook liever mini-USB, omdat dat de meer robuuste connector is. Echter als de speaker gebruikt wordt op verschillende plekken, is dat wellicht een minder praktische oplossing aangezien een micro-USB-kabel makkelijker gevonden is. We hebben de speaker zelf hoofdzakelijk getest in combinatie met PC-gebruik en de meeste mensen zullen geen langere mini-USB-kabel meer over hebben terwijl langere micro-USB-kabels natuurlijk jaren lang bijv allerlei apparaten meegeleverd werden.

Een langere jackkabel zullen minder mensen hebben liggen. De speaker testen in combinatie met een telefoon of notebook had gekund, maar leek ons minder praktisch. De Vigo Soundbar is te groot om voor een laptopscherm te plaatsen, dus dan zou deze achter het scherm geplaatst moeten worden, waardoor het geluid geblokkeerd zou worden. We hebben het verder over een vrij grote speaker dus het is in het geval van gebruik in combinatie met een smartdevice minder aannemelijk dat het de bedoeling is dat de speaker in de buurt geplaatst wordt. Ja, bluetooth is een optie, maar als bekabeld gebruik naar redelijkheid een optie is, willen we een kabel kunnen gebruiken. Trust koos er ook niet voor niets voor een jackingang als optie aan te bieden op de Vigor Soundbar. Verder blijft het voor PC-gebruik nodig om de speaker van een stroom-bron te voorzien, aangezien je natuurlijk niet steeds op basis van de batterij de speaker in combinatie met je PC gaat gebruiken.

Het is verder ook een gegeven dat Trust de speaker promoot als geschikt om in combinatie met een PC te gebruiken.

Een wellicht te lange tekst om gewoon duidelijk te maken dat Trust hier langere kabels had moeten meeleveren om een bredere inzet makkelijker te maken, maar het punt is hopelijk duidelijk.

Specificaties

Design & Gebruik

De Vigor Soundbar is vervaardigd van plastic en voelt stevig aan. Doormiddel van een folie-afwerking heeft het apparaat een hout-look meegekregen, dat er best overtuigend uit ziet. Ondanks dat blijft de speaker uit de toon vallen in het interieur waarin het apparaat getest is waarin het accent op eikenhout ligt. Prominent aan de voorzijde zien we het Trust-logo. Naar ons idee misschien iets te groot. Alleen de graphic of gewoon een stuk kleinere weergave had het geheel wat eleganter doen overkomen.

Aan de rechterzijkant vinden we de knoppen die de functies aangeven voor het in- en uitschakelen en de volumeknoppen. De knoppen hebben echter een dubbel-functie. Indien gebruikt gemaakt wordt van de interne mediaspeler die via de USB-poort muziek kan weergeven vanaf bijv. een flashdrive, dienen de knoppen tevens voor het skippen en afspelen/pauzeren.

De plaatsing van de knoppen is wellicht ingegeven door het technische ontwerp van de speaker. Ideaal in gebruik is het niet. Blind zijn de knoppen lastig te herkennen. Ze zijn tegen elkaar geplaatst en ze zijn op de tast lastig te onderscheiden. Verder is de keus om de knop voor het inschakelen ook te gebruiken voor het pairen vrij irritant. Een keer kort indrukken betekent dat de knop in de pairingmodus gaat en enkele seconde is voor het in en uit schakelen. Staat de speaker echter al in pairing-modus, dan moet deze daar eerst uitgehaald worden voordat de Vigor Wireless uitgezet kan worden. Meermaals hebben we dan ook gehad dat we de powerknop te kort indrukte waardoor het proces van het uitschakelen uiteindelijk veel langer duurt dan je als gebruiker wil.

De plaatsing van de knoppen zorgt er ook voor dat het lastig is de speaker op één plek te houden tijdens het bedienen van de knoppen. Feitelijk kunnen we hiermee zeggen dat als standaard oplossing voor bij een PC, de Vigor Soundbar gewoon niet geschikt is en het vooral gezien moet worden als een bluetooth speaker. Immers, dat we iedere keer de speaker moeten inschakelen, is tot daar aan toe. Echter als dit zo’n problematisch proces vormt zou je je moeten afvragen of aan andere oplossing niet meer gebruiksgemak oplevert. De genoemde punten gelden in het kwadraat voor het het gebruik in combinatie met een televisie, ondanks dat Trust de Vigor ook hiervoor geschikt voor acht.

Als losse bluetooth speaker is de Vigor overigens een interessant concept. Door de lange, niet-hoge of diepe bouw is het makkelijk te plaatsen op bijv. een boekenplank, de vensterbank, of ergens tegen een muur aan. De knoppen zijn dan ook meteen minder een probleem omdat een losse bluetooth speaker iets is dat je natuurlijk gewoon even kan oppakken.

De Vigor Wireless is voorzien van een accu met een capaciteit van 2.200 mAh, wat zou moeten resulteren in een speelduur van 20 uur. De rubberen voetjes aan de onderzijde moeten ervoor zorgen dat de speaker stabiel blijft staan. Aangezien het apparaat in veel gevallen onder een beeldscherm geplaatst zal worden, was het een betere keus geweest om ook twee pootjes meer aan de binnenzijde te plaatsen. Op het moment is het namelijk zo dat de meeste monitor-voeten te smal zijn en de speaker bij het plaatsen onder een beeldscherm dus rust op de case terwijl de voetjes aan weerszijden van de voet los hangen.

De Vigor Soundbar heeft uiteraard een indicatie-LED. Deze zal groen zijn wanneer audio via de jackaansluing weergegeven wordt, blauw voor bluetooth en paars wanneer muziek afgespeeld wordt via USB. Een jammerlijk gegeven is dat in veel van dit soort producten de LED oncomfortabel intens schijnt. En hoewel we het erger hebben meegemaakt, maakt Trust dezelfde fout. Vooral als je de speaker onder een monitor geplaatst hebt, zit je er gewoon dik op en stoort het. Dit zal niet anders zijn wanneer de speaker in combinatie met een TV gebruikt wordt. Het is voor een indicator ook nog eens een vrij flinke LED met een diameter van ongeveer een halve centimeter. In het donker valt het nog eens extra op.

Geluid

Het geluid dat de Trust Vigor Wireless Bluetooth Soundbar uitgeeft is iets waar we even over moesten nadenken. Het vreemde is dat ondanks we weten dat het geen houten speaker is, door de folie-afwerking je toch een akoestiek blijft verwachten die uit een houten case komt. Uiteraard is dat niet het geluid dat de Vigor uitgeeft, wat onbewust op de een of andere manier bij uw reviewer voor een soort van teleurstelling zorgt. Klinkt raar, en ik heb er even over zitten nadenken, maar ik denk dat dit het gewoon is.

Drivers en passieve radiator niet centraal geplaatst

De speaker is verder vooral getest als een oplossing voor bij een PC. Je bent geneigd de speaker te gebruiken recht onder een monitor, met als gevolg dat het logo van je monitor (meestal in het midden) en dat van de Vigor Wireless Soundbar, onder elkaar staan. Echter, wanneer we door de speakergrill heen kijken (lastig om te fotograferen, dus vandaar maar even een gifje) zien we dat de passieve radiator met de twee drivers ernaast meer naar links van het midden geplaatst zijn. Dit is waarschijnlijk gedaan om ruimte te maken voor de uitvoering van de knoppen, bluetooth-radio en de aansluitingen aan de achterzijde. Maar wanneer je dicht op de speaker zit, en in het geval van PC gebruik zal dit zo zijn, merk je met een beetje kritisch oor dit wel. Dit betekent dus dat je idealiter, de speaker iets meer naar rechts zult moeten verplaatsen onder je monitor. Niet positief voor mensen die niet zo goed tegen asymmetrie kunnen.

Voor een oplossing in deze prijsklasse en van dit concept is het geluid dat de Vigor Wireless uitgeeft niet verkeerd. We denken dat volume met een degelijke capaciteit een richtpunt was voor het ontwerp van de Vigor wireless.

Van een speaker als dit kunnen we natuurlijk geen diepe bas verwachten. Maar binnen het kader van een dergelijke kleine oplossing, voor deze prijs, moeten we zeggen dat de basweergave niet verkeerd is. Het geluid is uiteindelijk redelijk potent en we moeten zeggen dat de Vigor Wireless voor het bedrag meer dan prima klinkt. De door de passieve radiator gevormde bas komt met wat detail door en over het hele bereik kunnen we tevreden zijn over keuzes die gemaakt zijn bij het afstellen van de speaker. Geen nadrukkelijke overdrijving van bepaalde tonen. Het volume dat de Vigor Wireless Soundbar produceert is ronduit indrukwekkend. Op het hoogste geluidsniveau treedt wel wat distorsie op, maar met een tandje minder blijft er nog altijd een flinke geluidsuitgave over.

Conclusie

De Trust Vigor Wireless Bluetooth Soundbar biedt voor het geld een prima ‘hoeveelheid’ aan audio. Het apparaat heeft zich binnen de kaders van het concept bewezen als een zeer potente speaker met een geluid dat redelijk wat dynamiek in zich heeft.

Het apparaat is naar onze mening niet zo breed inzetbaar als Trust suggereert. Als PC-speaker is het slechts een matige oplossing door vooral de bediening en voor gebruik in combinatie met een televisie moet sowieso naar een andere oplossing gekeken worden. Wellicht dat Trust dit zelf ook weet, gezien de meegeleverde accessoires die niet lijken uit te gaan van dergelijk gebruik. Als simpelweg een portablespeaker (via bluetooth of jack) vormt de Vigor Soundbar een interessante optie voor het geld.

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Krachtig volume
  • Handig formaat

THE BAD

  • Vooral geschikt als bluetooth-speaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de