Jack Spoor beoordeelde namens GadgetGear de Surface Go met 4 sterren.

The Good
  • Handig en compact formaat
  • Tablet en laptop in één
  • Design
  • Volwaardig OS
  • Compatibel met dock
  • TPM chip
The Bad
  • Accuduur
  • Kan sneller


Enkele maanden geleden bracht Microsoft een nieuwe, kleinere versie van zijn Surface Pro op de markt. De Surface Go gaat de concurentie aan met andere tablets en kleine laptops.

De Surface Go is een 2 inch kleinere variant van zijn grote broer, de Surface Pro. Een tablet en laptop in één voor de professionele branch. De tablet is met zijn 10″ een fractie groter dan een iPad en in combinatie met de Type Cover direct te gebruiken als laptop.
De afgelopen twee weken heb ik de Surface Go  en hier lees je mijn bevindingen!

Design

Vrij letterlijk is de Surface Go het kleine broertje van de Pro variant. Hetzelfde idee en design maar dan in een nog compacter formaat. Feitelijk gezien heeft Microsoft de hele laptop gewoon gekrompen. Naast het formaat is de enige manier waarop je kan zien dat het hier om een Surface Go gaat, de andere kleur grijs van de rand waar onder anderen de camera aan de achterzijde op is bevestigd. En als je goed kijkt mis je ook de smalle opening langs de randen van de behuizing waar bij de pro de warme lucht naar buiten kan ten behoeve van de koeling.

De behuizing is nog steeds van mat grijs alluminium en het scherm heeft een zwarte rand. De achterzijde is voorzien van een 8 Megapixel, Full-HD camera en de voorzijde beschikt over een 5 Megapixel, Full-HD camera. Ook de Windows-Hello gezichtscamera aan de voorzijde is op de Go gewoon aanwezig.

Als aansluitmogelijkheden geeft Microsoft ons de wel bekende Surface Connector voor de lader en docking station, de Typecover poort, een headphone jack en een USB-C poort. Die laatste is het enige wat afwijkt van de Pro variant.

In gebruik

Door zijn formaat en een gewicht van slechts 520 gram is de Surface Go makkelijk mee te nemen. Het toetsenbord is wat klein en zeker in het begin even wennen, maar voelt wel net zo degelijk aan als dat van de Pro varianten. De stand aan de achterzijde van de Surface Go is bijna 180 graden te draaien, dit maakt het makkelijk om het apparaat op verschillende ondergronden stabiel neer te zetten.

Bij het los koppelen van het toetsenbord switched Windows automatisch over naar ‘Tablet Modus’ wat een toch iets andere ervaring geeft, speciaal voor Windows Tablets. Het touch screen reageert direct en accuraat en op zich is Windows 10 erg goed te gebruiken met enkel het touch screen. Maar wanneer je een tekst moet typen of andere Office applicaties gaat gebruiken, pak ik toch liever weer de Type Cover erbij.

In mijn dagelijks gebruik, koppel ik de Surface Go aan een Surface docking station. Batterij duur is dan voor mij persoonlijk geen enkel probleem. De laptop is zo prima te gebruiken met twee schermen en eigenlijk merk ik niet veel verschil in het eerste gebruik. Applicaties laden vlot. Echter, wanneer ik wat zwaarder aan het multi-tasken ben, begin ik vertraging te merken. Dan verlang ik toch wel terug naar mijn Surface Pro.

Eén van de mooiste features op de Surface van Microsoft vind ik de camera met gezichtsherkenning, welke de Windows Hello functie ondersteund. Zo wordt je automatisch ingelogd wanneer je plaats neemt achter jouw Surface Go.

Camera

De camera aan de achterzijde maakt prima foto’s voor een mobiel apparaat. Toch zou ik de camera minder snel gebruiken dan die op mijn telefoon, al is het maar omdat  een smartphone toch handzamer is.
Aan de voorzijde hebben we ook een Full-HD camera met 5 megapixels. Ideaal voor video conferencing via bijvoorbeeld Skype, daarbij is de het beeld en de geluidskwaliteit uitstekend.

Batterijduur

De batterij duur ligt tussen de 3,5 en 4 uur met mijn dagelijkse workload. Ik werk veel met Office applicaties als Word, Excel, Visio en Outlook. Deze programma’s heb ik vaak tegelijk open staan net als meerdere browsers en vele tabbladen. Telefoon gesprekken voer ik met Skype for Business en luister grote delen van de dag muziek.

Microsoft geeft zelf aan een batterijduur van 9 uur te behalen met het afspelen van videomateriaal. Dit is uiteraard geen goede vergelijking met mijn test. Persoonlijk denk ik dat mijn meting representatief kan zijn voor veel lezers die zelf ook productief gebruik maken van hun laptop.

Specificaties

De Surface Go uit onze test maakt gebruik van een Intel Pentium Gold 4415Y processor op 1,6 Ghz, met 8 GB werkgeheugen, Intel HD Graphics 615 en 128 GB SSD.  Check voor uitgebreide specificaties het overzicht op de Microsoft website voor de Surface Go.

Benchmarks

Voor de echte mede-geeks onder de lezers zijn hieronder een aantal benchmarks te vinden die wij op de Surface Go hebben gedraaid.

Test Benchmark Score
CPU: Cinebench 158
Geekbench (Single Thread) 2089
Geekbench (Multi Thread) 4067
GPU: Firestrike 803
Firestrike Extreme 338

Conclusie

De Surface Go is een mooi product in de Surface lijn van Microsoft. De telg heeft een mooi, slim en kwalitatief goed design en alle features waar zijn grote broer bekend om staat. Daarbij draait er een volwaardige versie op van Windows 10, eventueel te upgraden naar Windows 10 Home.
Zijn formaat maakt het tot een goede handzame tablet en transformeert tot goede laptop met de Type Cover. Het scherm is te klein om een volledige dag op te blijven werken maar leent zich prima om even mail te lezen, browsen op het web of streamen met Netflix! Microsoft geeft aan 9 uur video te kunnen streamen, echter in onze test met een realistische workload haald de accu netaan 4 uur. Ook kent de Surface Go zijn limiet wanneer je wat zwaarder productief bezig bent, de hardware is niet snel genoeg.

Verkrijgbaarheid

De Surface Go is verkrijgbaar vanaf €449,- exclusief de type cover waarover wij schrijven in dit artikel. Check deze website van Microsoft voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.