Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Razer Hammerhead USB-C ANC

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi ontwerp
  • Erg goed geluid
  • Slimme samenwerking met Comply
  • ANC op een in-ear headset, top!

THE BAD

  • Wanneer de oordopjes op de borst hangen, ketsen ze tegen elkaar.

Met de klassieke Razer Hammerhead, had het bedrijf een bedrade headset die menig gamer erg blij maakte. Maar met THX in de pocket werd het duidelijk tijd om aan iets te werken dat audiotechnisch bijzonder is. En met een prijskaartje van €99,99 vragen wij ons af wie de concurrentie nog aandurft.

Dit klinkt misschien wel heel enthousiast, maar dat ben ik ook, al loop ik toch tegen best wat praktische problemen aan met de Razer Hammerhead USB-C ANC. Daar later in deze review meer over.

Unboxing

In de verpakking van de Razer Hammerhead USB-C ANC vinden we de headset, een reistasje, drie formaten siliconen eartips, een setje eartips van Comply (dat heerlijke schuim spul) en de nodige documentatie.

Design

Qua design is de Razer Hammerhead USB-C ANC duidelijk een Razer product. Op de oordopjes zitten Razer logo’s die groen zijn verlicht wanneer je de headset hebt aangesloten. Vooral in het donker ziet dit er erg gaaf uit.

Razer heeft voor een gevlochten kabel gekozen. Dit maakt de audiokabel erf flexibel en dat is weer zeer prettig. Ook de 1,2 meter lange kabel draagt goed bij aan het gebruiksgemak.

Actieve Ruisonderdrukking

De Razer Hammerhead USB-C ANC is voorzien van actieve ruisonderdrukking. Dat is waar ANC voor staat, Active Noise Control. Microfoons in de headset meten het geluid om je heen. Vervolgens wordt er een tegengeluid geproduceerd dat met de muziek wordt meegezonden. Hiermee blokkeert het tegengeluid het geluid van buiten. Bij de Razer Hammerhead USB-C ANC werkt dit extreem goed. De ANC drukt op overtuigende wijze het geluid uit de omgeving weg.

Het geheim van Comply

Razer ontdekt steeds vaker hoe belangrijk het is om premium technologie met haar eigen product te bundelen. Zo ook met deze Razer Hammerhead USB-C ANC. De reden waarom er nauwelijks in-ear headsets met ANC zijn, is omdat het moeilijk is geluid van buiten uit te sluiten. Dit in tegenstelling tot bij over-ear headphones die al een sterk isolerend karakter hebben.

Gelukkig is Razer de samenwerking met Comply aangegaan. Comply maakt eartips met een klein stoffen filter, een harde kern om goed op de headset te klemmen en een soort traagschuim. Dit laatste kun je vergelijken met de schuimen gehoorbescherming die je veel op festivals tegenkomt. Je knijpt ze fijn voor het inbrengen en daarna vormen ze zich perfect naar jouw gehoorkanaal. En het belangrijkst, ze sluiten de buitenwereld voor je af.

De actieve ruisonderdrukking komt met deze oordopjes echt veel beter tot haar recht. Gewoon omdat er nog maar nauwelijks geluid de gehoorgang in lekt. Maar… je moet wel rekening houden met het formaat. Bij een nauwe gehoorgang gaan deze niet of nauwelijks passen. Wanneer je bij jouw huidige in-ear headset gebruik maakt van de kleinste maat eartips, gaan deze niet comfortabel zitten. Maar… gebruik je een grotere eartip, dan kun je deze wel kwijt.

Comply oordopjes hebben zeker niet het eeuwige leven. Gelukkig heeft Razer veel respect voor de samenwerking en de gebruiker. Je krijgt dus de informatie om nieuwe te bestellen wanneer deze versleten zijn.

Audiobeleving

De Razer Hammerhead USB-C ANC is een headset met dual-drivers. Dat wil zeggen dat twee drivers het geluid produceren en daarmee ook een beetje de taken kunnen verdelen. Ze kunnen doen waar ze zelf het best in zijn.

Doordat dit een USB-C headset is, plaatst Razer zelf een DAC, Digital Analogue Converter. Razer bepaalt dus zelf hoe het digitale signaal uit jouw apparaat wordt omgezet in het analoge signaal dat de drivers nodig hebben. De DAC converteert tot 24bit/96kHz hi-res audio.

Razer weet enorm goed wat de akoestiek eigenschappen van haar oordopjes zijn. Hierdoor kan Razer het geluid aanpassen om de beste kwaliteit uit de oortjes te pompen. En in dit geval splitst Razer zelf ook nog eens het audiosignaal. De lage tonen gaan naar een grote dynamische driver terwijl de details worden geproduceerd door een armatuur driver.

Dit verschil horen we dus ook. In games verraden geluiden waar de tegenstander zou kunnen zitten. De heldere details zorgen voor een hele sterke links-rechts beleving waardoor je in een Fortnite eerder in de juiste richting kunt kijken. De drivers hebben een bereik van 20Hz-20kHz. Een impedantie van 32 ± 15% Ω en een gevoeligheid van 110 ± 3 dB.

Voor audio… wouw. Voor €99 krijg je echt een waanzinnig goed geluid bij Razer. Zuiver en vol details.

Draagcomfort

Slapen met de Razer Hammerhead USB-C ANC is een stuk minder prettig. De oordopjes van deze headset zijn behoorlijk fors. Geen probleem voor een rugslaper, maar een zijslaper zal dit zeer waarschijnlijk niet comfortabel vinden. Wanneer je ze gewoon draagt, zitten ze erg prettig. Bovendien vangen ze op de fiets weinig wind.

Conclusie: Razer Hammerhead USB-C ANC

De Razer Hammerhead USB-C ANC levert enorm veel geluidskwaliteit voor niet al teveel geld. Dat doet Razer heel goed. Qua styling is de headset helemaal top. Er is maar één ding dat me dwars zit… een beetje… wanneer ik ze niet in heb. En ze hangen voor me. Tijdens het lopen hoor ik ze de hele tijd tegen elkaar ketsen en dat voelt toch een beetje naar.

Razer Hammerhead USB-C ANC kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.