Review: Netgear Orbi Pro Starter Kit

Als kleine ondernemer wil je natuurlijk een veilig netwerk, maar wellicht ben je geen die-hard IT kenner. Voor deze doelgroep lanceerde Netgear haar Orbi Pro. Een mesh-achtig netwerk met opties voor bedrijven.

Geen mesh

Hoewel Netgear haar Orbi platform als een Mesh oplossing lijkt te verkopen, is het geen echte mesh. Dat merk je bij het openen van de doos. Beide units zijn echt andere hardware. Hierdoor is het belangrijk om de router Orbi ook echt op de internetaansluiting te plaatsen. Bij echte Mesh apparaten kan ieder apparaat het eerste toegangspunt zijn. Er schijnt ook geen verbinding te zijn tussen de satellieten, maar dat hebben we met 1 satelliet niet kunnen testen. Dit zou in theorie de inzetbaarheid wat beperken. Je kunt het bereik na de eerste satelliet niet uitbreiden met een tweede satelliet. Het voordeel van de Netgear aanpak is wel dat de bandbreedte veel groter is, maar daar offer je dus wat aan flexibiliteit voor op.

De draadloze verbinding tussen de systemen wordt de backhaul genoemd. Bij een aantal Mesh systemen is het mogelijk om deze ook bedraad te laten lopen. Bij Orbi Pro is dit niet mogelijk. Wel kunnen we ons voorstellen dat dit het bandbreedte probleem kan oplossen op het moment dat Netgear de schakelaar naar echt Mesh om zou zetten… maar dan moet je wel een UTP kabel trekken.

Installatie

Installeren van Netgear Orbi Pro kan bijna niet eenvoudiger. Je prikt de eerste router met een LAN kabel aan jouw huidige modem. De satelliet is al gekoppeld en hoef je enkel op een goede plek neer te zetten waar je het signaal wilt boosten. De LED’s van de satelliet geven aan of de verbinding met het mesh netwerk van goede kwaliteit is of niet.

Met de muur- en plafondbeugels in het pakket, kan de Orbi Pro gemakkelijk op muren en aan systeemplafonds worden gemonteerd.

Configuratie

De documentatie suggereert je aan om op een smartphone de Netgear Orbi app te installeren. Dit deden wij onder Android. Helaas, de Orbi app geeft aan niet compatible te zijn. Stiekem hadden we dit al verwacht gezien je gewone Orbi hardware ook niet kunt mixen met Orbi Pro hardware. Je moet eigenlijk de Netgear Insight app hebben of met de browser naar het IP adres 10.0.0.1 gaan (in ons geval).

Het installeren van de Netgear Orbi verloopt perfect. Bij mij ging deze op het glasvezelmodem waarna Orbi Pro zelf alles regelde. Top. Het enige dat ik nog even moest inregelen was een nieuwe netwerknaam en een nieuw wachtwoord.

Wat opvalt aan de web interface, is dat dit een voortborduursel is op de Netgear Genie interface. En ja, die is eerlijk gezegd al jaren aan vervanging toe. Qua vormgeving van web interfaces zien we dat Linksys en zelfs ZyXEL echt wel en sprintje trekken. Om nog maar te zwijgen over Synology. De UI verdient dus wel een kleine investering.

In de basis zijn eigenlijk alle instellingen van de Netgear Orbi gewoon goed genoeg om lekker mee aan de slag te kunnen. Maar het kan nog beter. Heb je een beetje kennis van IT, kun je onder het tabblad geavanceerd nog best wat winnen. Zo kun je daar bijvoorbeeld beamforming aanzetten net als MU-MIMO en snelle roaming.

Draadloos

Qua WiFi mogelijkheden is de Netgear Orbi Pro duidelijk anders dan het normale Orbi. Je kunt namelijk twee netwerken aanmaken… naast een gastennetwerk. En dan is er nog de enorm sterke backhaul tussen de router en de satelliet.

Het standard netwerk gebruik je eigenlijk voor alle taken. Dit heet Draadloos 1. Netgear geeft in haar interface al aan dat dit het meest veilige netwerk is.

Het tweede netwerk kan volledig worden gescheiden van het eerste netwerk. Hierbij is het ook mogelijk om isolatie van apparaten toe te voegen. Dit netwerk geef je een andere naam en zet je in voor de privé apparaten van werknemers. Die apparaten kunnen dan wel gebruik maken van internet, maar kunnen geen andere apparaten benaderen. Hiermee vergroot je dus de veiligheid.

En dan is er nog het gastennetwerk. Hier kun je een eigen logo in plaatsen en eigen voorwaarden die gastgebruikers moeten accepteren. Zelfs het inchecken op Facebook kan tot de verplichtingen behoren. Gastentoegang kan ook na een vastgestelde tijd verlopen. Bijvoorbeeld na 2 uur. Zelf wordt ik hier echt heel vrolijk van 🙂

Hoewel het mogelijk is om zelf kanalen te kiezen, kan de Netgear Orbi Pro dit ook zelf inregelen.

Prestaties

De prestaties van de Orbi Pro zijn ijzersterk. We hebben op de testlocatie een 50/50 glasvezelverbinding en ongeveer 80 (smart home) apparaten die verbonden zijn. We laten Sonos lekker streamen en doen een speedtest op een afstand van 7 meter met daartussen twee binnenmuren en een buitenmuur. De verbinding met internet ligt op 48.09Mb downstream en 56.18Mb upstream. Enorm mooie prestaties.

Op het 2.4GHz kanaal is de maximaal totaal haalbare snelheid 400Mb per seconde. Op 5GHz is dit 866.7Mb per seconde. De onderlinge bandbreedte voor de Orbi Pro systemen is 1733Mb per seconde. Met name in de Netgear Nighthawk series zien we dat betere prestaties mogelijk zijn, maar je kunt zelf het beste inschatten of je hier genoeg aan hebt. Zelf ben ik een forse internetgebruiker en heb ik gewoon een prima beleving.

De satelliet heb ik op de tweede verdieping geplaatst, aan de andere kant van het pand. Ondanks dat hier aardig wat beton tussen zit, presteert ook die unit gewoon goed. Bij mijn Nightgear extender moet ik op dezelfde locatie echt een LAN kabel aan bieden. Ik ben onder de indruk…

Extreem netwerken

De Netgear Orbi Pro levert ondersteuning voor VLAN. Handig voor VOIP, maar ook voor interactieve TV van bijvoorbeeld Telfort. We hebben hier verder geen tests mee uitgevoerd. Het is mogelijk extern beheer toe te laten, statische routes op te zetten, UPnP in te regelen en nog veel meer. Orbi Pro gaat hierin best ver.

Accessoires

Belangrijk om te weten is dat Orbi Pro niet compatible is met Orbi Pro producten voor thuis. In de video geef ik aan dat er geen buitenunit is. Die is er wel, maar specifiek voor Orbi Pro. De Orbi met Harman/Kardon speakers kent geen zakelijke Orbi Pro variant.

Conclusie: Netgear Orbi Pro

Netgear Orbi Pro is dan nog niet een echt mesh systeem, het is wel extreem gemakkelijk op te zetten. Ook ben ik onder de indruk van de sterke backhaul verbinding tussen de units. Zakelijk gezien kan ik ook heel goed uit de voeten met het aanbieden van gescheiden netwerken en het gastenportaal. Voor kleine ondernemers zal Netgear Orbi Pro een hele fijne oplossing zijn om snel en simpel een professioneel netwerk aan te leggen.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme bandbreedte tussen de systemen
  • Erg gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk een eigen gastenportaal inrichten
  • Gemakkelijk bring-your-own-device uitrollen
  • Zeer goed bereik
  • Handige muurbeugels

THE BAD

  • Geen echt mesh netwerk, maar wel heel sterk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl