Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Hama Sirium 1400ABT (Alexa Speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Een zeer grote speaker voor een degelijke prijs

THE BAD

  • Afwerking is niet top
  • Mist ondersteuning voor de grote streaming diensten
  • Installatie is erg lastig
  • App verdient nog wat aandacht

Hama kennen we al jaren als een Duits merk dat echt vanalles produceert. En daar zitten best wel goede producten tussen. Één van de highlights tijdens de IFA was haar eerste Amazon Alexa speaker. De Sirium 1400ABT en afgelopen week ben ik met de speaker aan de slag gegaan.

Unboxing

Weinig verrassingen in de unboxing. De speaker, een adapters en een handleiding. Meer heb je ook niet nodig.

Design

Qua design probeert Hama het duidelijk goedkoop te houden en toch een premium uitstraling te bieden. Een matzwarte grill omhult de speaker. Daarbij valt het op dat de randen niet allemaal even netjes zijn afgewerkt. Maar dat valt van een afstandje niet op. Laten we wel zijn, we hebben het over een, naar verhouding, goedkope speaker.

Een goudkleurig randje markeert de scheiding tussen de boven- en zijkant van het toestel. In die rand zit een enkele statusled die gaat aangeven of Alexa actief is en naar je luistert. Geen dure lichtshows dus zoals bij Amazon’s eigen speakers. In die LED zien we ook een soort vlekje aan de linker kant. Kennelijk komt hij tijdens de productie ergens mee in aanraking. Ook dit zie je van een afstandje echt niet.

Kijken we door de grill heen, zien we iets opvallends. In de ronde behuizing lijkt een boekenplank speaker te staan. Qua front dan, want de geluidskamer is verder wel degelijk rond. Niet dat dit erg hoeft te zijn. Het gaat immers om het eindresultaat.

De binnen cirkel bovenop bevat alle knoppen en status LED’s van de speaker. Dit ziet er heel mooi uit, maar Hama heeft hier voor siliconen gekozen en dat is nogal gevoelig voor stof. Zeker op zwart. Iets om rekening mee te houden.

Installatie

Qua installatie verliep de hele beleving niet zonder slag of stoot. De handleiding en de app vertellen niet exact hetzelfde verhaal en op onze Huawei Mate20 pro en OnePlus 6T lukte het totaal niet om de installatie via de app te voltooien.

We moesten gebruik maken van de helpdesk van Hama. In eerste instantie is deze Duits, maar wanneer je naar Engels vraagt, krijg je iemand die Engels spreekt aan de lijn. Deze vertelde ons dat we via WiFi moesten verbinden en dan met de browser naar IP adres 192.168.43.1 moesten gaan. Daarop konden we de speaker alsnog aan onze WiFi koppelen.

De app had dit meteen door en liet de speaker ook keurig in ons netwerk zien. De app zelf is qua design niet heel indrukwekkend. Ach, we hebben het over een goedkoop product. Belangrijk is dat alles naar verwachting werkt.

De Hama Audio App

Het koppelen van de speaker met Alexa is zo gedaan. Dat zit prima in elkaar. Via de app kun je ook met gemak gebruik maken van muziek op jouw eigen device. Maar het eerste dat ik Alexa vraag, is om mijn Spotify playlist voort te zetten. Alexa vraagt me wiens muziek ik wil horen, ik noem een artiest waarop Alexa zegt dat ik gebruik moe maken van Amazon Music. Hè!?

Ondanks dat ik een Spotify account aan Alexa heb gekoppeld, is deze speaker dus niet in staat om muziek vanaf Spotify te streamen. Dat is toch wel een nadeeltje om rekening mee te houden.

Wat ook bijzonder is, is dat de app altijd zichtbaar blijft in de Android notificaties. Maar klik je op de notificatie, brengt hij je niet naar de app als hij geen muziek aan het spelen is.

Geluidskwaliteit

Het volume dat de speaker neer kaan zetten is niet mis. Niet te hard, maar wel lekker hard. De speaker moet dan wel een beetje persen, maar doet haar best zuiver te blijven. Geen last van resonantie dus.

Qua geluid, is de speaker echt prima. In mijn beoordeling, denk ik natuurlijk wel aan het prijsniveau. Hama maakt gebruik van zowel een 3,5 inch woofer als een ¾ inch tweeter. Het is deze opbouw die er voor zorgt dat het geluid behoorlijk zuiver uit de speaker komt. Het dynamisch bereik loopt van 80Hz tot 20.000Hz.

Het totale vermogen van de versterker in de Hama Sirium 1400ABT ligt op 20 Watt of 3 Watt in standby.

Alexa

De Hama Sirium 1400ABT maakt gebruik van 3 microfoons voor Alexa. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare far-field technologie die in de Amazon speakers te vinden is. In de praktijk blijkt drie echter te weinig voor een nauwkeurige registratie van de stem. De speaker heeft moeite om jouw spraak en de eigen muziek van elkaar te scheiden. Zeker bij hogere volumes reageert Alexa niet. Ook niet als je tegen haar schreeuwt. De speakers van Amazon zelf en Sonos hebben hier geen moeite mee.

Conclusie: Hama Sirium 1400ABT

De prijs van de Hama Sirium 1400ABT schommelt op het moment van schrijven tussen de €125-150. Dit is duurder dan de Amazon Echo die schommelt tussen de €119-130, maar de Hama is een stuk groter en gaat voor een groter volume.

Het geluid uit de Hama Sirium 1400ABT is prima, maar we kunnen niet ontkennen dat Hama de kantjes eraf loopt. De app kan een stevige visuele upgrade gebruiken en waar is Spotify? Of de andere grote streaming diensten? Met 2,5 sterren vinden we deze Hama speaker een voldoende waard, maar niet meer dan dat.

Hama Sirium 1400ABT kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.