Review: Super Mario Party (Nintendo Switch)

Super Mario Party kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geen Nintendo console kan zonder een eigen Mario Party game. Nouja, sinds de Nintendo 64 dan. En in tegenstelling tot een serie als Mario Kart is Nintendo er ook niet vies van meerdere releases op een console te doen zoals 4 edities op de GameCube.

Hoe dan ook, de Nintendo Switch is met haar Joy-Con controllers ‘e’en van de meest sociale gameconsoles op de markt. Daar hoort een heerlijke game bij voor het hele gezin. En dat is bij uitstek Super Mario Party. Overigens, de eerste Mario Party game met ‘Super’ ervoor.

Dat heeft ook een belangrijke reden. In de laatste edities kreeg je een goede game, maar raakte de game toch een beetje ver van het origineel vandaan. Nintendo lijkt voor een soort reboot te zijn gegaan. De kern van de gameplay is weer zoals de eerste Mario Party game terwijl er genoeg subtiele innovaties zijn om het hele gezin 1 a 2 uur voor de TV te laten hangen.

De basis

Er zijn heel wat bordspellen die een vertaling naar de console hebben ondergaan. Denk aan Monopoly, Zeeslag etc. Super Mario Party is ook een bordspel, maar dan echt ontwikkeld voor de console. Een soort hyperinteractief ganzenbord. Nouja, borden. Er zijn er meerderen om uit te kiezen en je kunt nieuwe borden vrijspelen.

Ieder spel speel je met vier spelers. Daarvan kunnen een aantal AI spelers zijn, maar bij voorkeur echte mensen. Gewoon omdat het gezelliger is. Samen ga je het spelbord op. Het doel is om in eerste instantie de meeste sterren te verzamelen op het bord. Munten verzamel je ook en kunnen je hierbij helpen, maar het gaat in eerste instantie om de sterren. Alleen bij een gelijk sterrenaantal, kijkt het spel naar wie de meeste munten heeft. Het is ook mogelijk om co-op te spelen in teams van twee. Vooral met jonge spelers kan dit erg handig zijn.

De munten krijg je vrijwel iedere beurt die je speelt. Al kun je ze op rode vlakjes verliezen. En soms ook met de dobbelsteen die je hebt gekozen om mee te spelen. Of doordat een ander ze van je afpakt. Het kan allemaal.

Wanneer je het bordspel gaat spelen, kies je hoeveel rondes je gaat spelen. 10, 15 of 20. Iedere ronde duurt ongeveer 6 minuten. Je speelt dus een uur, 90 minuten of twee uur.

Karakters

Oja, karakterkeuze, dat is bij aanvang belangrijk. Ieder karakter kan namelijk met de standaard dobbelsteen spelen (1/6), maar ook met dobbelstenen van de karakters zelf. Deze kunnen soms hogere aantallen ogen opleveren, maar ook lagere. Of juist jouw muntensaldo beïnvloeden. Tijdens het spel kun je jouw team uitbreiden met nog meer karakters. En daarmee nog meer dobbelstenen om iedere beurt uit te kiezen. Boendien leveren deze extra karakters soms weer voordelen op in de minigames. 4 van de karakters moet je unlocken.

Minigames

Jawel, een belangrijk onderdeel van Super Mario Party zijn natuurlijk de minigames. Deze speel je vooral aan het einde van iedere speelronde. Er kunnen ook triggers zijn die een minigame tijdens het spel starten.

Iedere keer dat je een (nieuwe) minigame gaat spelen, krijg je een soort tutorial. Je kunt even oefenen en zo zeker weten dat je het spel snapt. Dit in tegenstelling tot de Wario Ware games waar je vaak on the go moet ontdekken hoe de spelletjes werken.

https://www.youtube.com/watch?v=krG3sZOJDX8

Afhankelijk van het spel kun je in teams worden ingedeeld, maar doorgaans speel je alleen voor jouw eigen munten. Grappig genoeg kan het ook zo zijn dat er 3-tegen-1 wordt gespeeld. Voor jonge spelers kan dit vernietigend zijn in het enthousiasme. Tenminste, dat merk ik bij mijn 4 en 6 jarige medespelers. Het is niet helemaal terecht omdat de eenzame speler enorme voordelen krijgt in de minigame. Maar jonge spelers snappen dit gewoon niet. En dat snap ik als ouder wel. In totaal bevat het spel wel 100 minigames. Deze kun je ook unlocken en los spelen.

De vatiatie is enorm. Denk aan een wedstrijd paalklimmen, koeken stapelen, door een doolhof met bananen rennen etc.

Challenge Road

Heb je alles vrijgespeeld, dan krijg je een single-player modus. De Challenge Road. Dit is vooral een hele serie minigames die op je wordt afgevuurd. Aardig, maar niet super boeiend.

Conclusie: Super Mario Party

Heb je vrienden, dan heb je een game nodig die je lekker met zijn allen kunt spelen. Dat is Super Mario Party. Een game die je als Switch gamer gewoon in huis moet hebben. Hoewel de Challenge Road niet super spannend is, is de rest van de game echt perfect uitgewerkt. De beste Mario Party game in jaren.

Super Mario Party kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • 100 minigames
  • Erg leuke speelborden
  • Veel invloed van de karakters

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram