Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sharp Aquos D10 (Dure Android middenklasser)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima display
  • Aardige camera
  • Reageert vlot genoeg

THE BAD

  • Duur voor wat je krijgt
  • Geen screenprotector meegeleverd

Met de eerste smartphone introductie van Sharp in Nederland laat het merk nog niet haar tanden zien. Drie relatief goedkope toestellen moeten het doen voor het merk. De D10 is de topper van de drie en laat zien dat Sharp weet hoe het een telefoontje moet bouwen.

Sharp startte al vrij vroeg met het bouwen van hoogwaardige Android smartphones, maar wist daar de wereld niet mee te veroveren. Wel de thuismarkt. Hoewel we hier vrijwel niets zagen uit de Aquos lijn, was deze wel een enorm succes in Japan. Een groot genoeg succes om smartphones alleen voor Japan te ontwikkelen.

Nu Sharp eigendom is geworden van Foxconn (fabrikant van o.a. Apple en mede-eigenaar van Nokia), wordt het tijd om dozen te duwen. De toestellen komen nu ook onze kant op en ja, dat is stiekem even wennen. Want deze Japanse smartphone voelt zeker niet als een Chinese.

Unboxing

In het filmpje zie je een onvolledige verpakking van de Sharp Aquos D10. Het enige dat Sharp niet meelevert, is een back cover en screenprotector. Gezien het hier om een startend merk gaat en een niet al te dure smartphone, hadden we verwacht dat deze accessoires gewoon zouden worden meegeleverd. Er zal niet veel keuze in accessoires zijn. Bij de kleinere Aquos C10 wordt een back cover wel standaard meegeleverd.

Update: Sharp heeft inmidddels bevestigt dat deze smartphone standaard met backcover zal worden geleverd.

Display

Foxconn kocht Sharp niet alleen om de naam, maar ook om de eigen display fabrieken van Sharp. Displays zijn de duurste onderdelen, dus een eigen fabriek is flink kosten besparen. Dat zien we ook terug in deze smartphone. Voor de prijs waarop de Sharp Aquos D10 in de markt wordt gezet, krijg je een wel heel prettig ogend display mee.

Hoewel we het slechts over een IPS LCD display hebben, is hij met 1080×2160 echt wel mooi scherp. Met een diagonaal van 6 inch heb je bovendien een mooi oppervlak en hou je zo’n 403 pixels per inch over. Scherp dus. Of ‘Sharp’ in dit geval.

Sharp beschermt het display met Gorilla Glass 3. Gorilla Glass heeft inmiddels een vijfde generatie, maar dit toestel moet natuurlijk wel betaalbaar blijven.

Design

Qua design is het toestel duidelijk geïnspireerd op de goedkopere Nokia smartphones. Daar heeft moeder Foxconn ook een flink aandeel in. We zien zwart metaal, afgewisseld met koperkleurige elementen. Poepchique!

De achterkant is van glas en een metalen frame houdt de glazen platen op hun plaats. Dit frame heeft een lichte hoek wat een leuke reflectie oplevert. Het toestel is, ondanks de niet opvallend grote accu, toch wat aan de dikke kant. De antennelijnen zijn zichtbaar, maar niet storend. De camera bumb is relatief groot waardoor het toestel echt wat minder stabiel op haar ruggetje ligt. Storend? Niet meer dan toestellen met een kleinere camera bumb. Acceptabel dus. Wel is de achterkant echht enorm gevoelig voor vieze vingers. Maar dan ook echt enorm, enorm, enorm.

Chipset en prestaties

De Sharp Aquos D10 wordt gebouwd op de Qualcomm Snapdragon 630 Chipset. Een chipset waar veel smartphones in de middenklasse mee uitkomen. Dat Sharp er 4GB werkgeheugen in legt is de investering om deze net even wat vlotter aan te laten voelen dan het gros van de uitdagers. Qua Andreno 508 GPU is de chipset niet heel sterk, maar op dit toestel valt zeker wel te gamen. Sharp geeft je 64GB opslagruimte. Een microSD kaart plaatsen kan in plaats van de tweede SIM. Sharp gebruikt op de Aquos D10 netjes een USB-C aansluiting, maar bestanden overdragen gaat wel via het wat langzamere USB 2.0. Geheel in lijn met wat iedereen in deze hele prijscategorie doet.

Draadloos

Qua draadloze connectivityl, heb je ook weinig om je zorgen over te maken. Dual-Band WiFi en blutooth 4.0 zijn aanwezig. Ondersteuning voor hing-end bluetooth codecs ontbreekt. NFC is er ook net als ondersteuning voor Glonass, GPS en Galileo. Er is zelfs een FM antenne.

S Boost

Om het toestel snel te houden, levert Sharp haar S Boost app mee. Deze tweakt de processor en GPU voor maximale prestaties op basis van de chipset. Ook het op de achtergrond draaien van apps kan worden aangepast. Een deel van de snelheid van smartphones wordt bepaald door de snelheid van het interne opslaggeheugen. In dit geval 64GB. Daarvoor bevat S Boost een defragmentatie tool. Gedurende onze testperiode merkten we weinig verschil met S Boost, maar bij lang gebruik kunnen we ons voorstellen dat hier winst te behalen valt.

Android 8.0

Sharp levert de Aquos D10 uit met Android 8.0. Hier giet Sharp wel een eigen UI overheen, maar niets waar het zich voor moet schamen. De Sharp UI bevat slechts enkele tweaks bovenop de standaard Google launcher. Ook hierdoor, reageert het toestel gewoon enorm vlot. Sharp lijkt niet of nauwelijks bloathware mee te leveren en daar worden we blij van.

Entertainment

Het display van het toestel is prima om streams op te kijken. Qua gaming heeft het toestel ook genoeg ademruimte, maar ga geen zware games spelen als Fortnite. Dan merk je dat het toestel iets teveel op haar tenen moet lopen. Uiteraard is dit normaal in deze prijsklasse. Qua video’s speelt deze Android smartphone Xvid, MP4 en H.265 content af.

Waar het display ontzettend goed is binnen deze categorie, laten de speakers je toch een beetje in de steek. Het geluid van de speakers is niet meer dan prima. Het toestel speelt MP3, AAC+, WAV & Flac bestanden. Wanneer je een goede hoofdtelefoon aansluit, krijg je wel een aardig goed geluid uit het toestel.

Biometrische herkenning

De vingerafdruksensor zit bij de Sharp Aquos netjes achterop. Met een koperkleurig ringetje er omheen. Leuk detail is dat hij net zo glimt als de rest van de behuizing gaan de achterkant. Ook gezichtsherkenning is aanwezig en reageert prima.

Camera’s

Qua camera’s laat Sharp wat Japanse trots zien. Natuurlijk komt dit toestel met twee camera’s en beiden zijn anders. Hierdoor heb je een groothoek en een telezoom lens tot je beschikking. Zolang het licht is, doen beide camera’s het echt fantastisch. Bij schemer krijgen ze al snel moeite met focus en bewegingsonscherpte.

Qua video krijg je in deze smartphone helemaal geen beeldstabilisatie. Het is wel mogelijk om op 4K te filmen, maar niet meer dan 30 frames per seconde. Voor dit prijssegment is dit redelijk standaard.

Accuduur

Met 2.900 mAh is de accu , niet heel fors. Maar… de beperkte snelheid op de chipset is zorgt er voor dat je toch een mooie dag gebruiksduur uit het toestel haalt.

Concurrenten

De directe concurrent van de Sharp Aquos D10 is de Sharp Aquos C10. Een iets kleiner display, iets gematigde camera’s, maar dezelfde chipset, hetzelfde geheugen en praktisch dezelfde resolutie tegen praktisch hetzelfde prijskaartje. Maar ook een aantal vlaggenschip smartphones van dit jaar leggen de hete adem in de nek van de Aquos D10. Voor €65 meer koop je een LG G7 en voor 8 tientjes meer een OnePlus 6. Beide smartphones zijn vele malen sterker en komen met een veel betere camera’s, displays en geluid. Iedereen die even kan doorsparen, doet er verstandig aan de D10 te laten liggen. Met het huidige prijskaartje en de huidige ontwikkelingen in het winkelschap, is de D10 gewoon niet zo interessant.

Conclusie: Sharp Aquos D10

En dan komt het er op neer wat we van de nieuwe Sharp vinden. Ten eerste, Sharp maakt duidelijk kwaliteit. De body, de specs, alles is mooi in balans. Behalve het prijskaartje. Het voelt een beetje aan alsof Sharp probeert af te tasten wat de waarde van het merk is. En het is natuurlijk een merk met een enorm kwaliteitsimago. Een merk dat prachtige technologie in huis heeft. Maar of deze strategie gaat lukken, is moeilijk te voorspellen. Voor het huidige prijskaartje vinden wij in ieder geval dat je weliswaar kwaliteit, maar toch te weinig krijgt van Sharp. Dus geven we slechts drie en een halve ster.

Sharp Aquos D10 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.