Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Jooki (speaker voor de kids)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer stevig
  • Leuk gebruik van figuurtjes
  • Gemakkelijk in gebruik voor oudere en jongere kinderen
  • Zeer goed geluid

THE BAD

Wat Sonos qua gebruikservaring is voor volwassenen, blijkt de Jooki voor kinderen. Een vrolijke speaker van goede kwaliteit die zeer intuïtief te bedienen is.

Unboxing

In de doos vinden we de Jooki met vijf karakters en een micro-USB kabel om hem op te laden. Ook zitten er nog wat stikkers in en extra witte tokens om een playlist in op te slaan. Daar kunnen de meegeleverde stickers dan weer op. Of je plakt er natuurlijk een speeltje op. Extra tokens en karakters zijn bij te bestellen.

Design

Natuurlijk wordt de Jooki gemaakt in Azië, maar het ontwerp komt toch echt bij onze zuiderburen vandaan, België.

Het eerste waar ik als audioliefhebber helemaal wild van wordt, is het gewicht. Dat is een hele sterke indicator dat we een zeer solide frame hebben met een mooie zware speaker erin. Of meerdere speakers. En een accu zodat kinderen niet aan een snoertje vastzitten. Maar de audio kom ik later op terug.

De karakters zijn gevormd in een kleur en zien er stuk voor stuk aanstekelijk leuk uit. Bovendien is het geheel splash proof. Dus niet geschikt voor in het zwembad, maar wel voor ernaast. Top!

Gebruik

Het gebruik is echt super simpel. Via de PC zet je playlists op de karakters en muziek op het apparaat. Dit kan gewoon in combinatie met Spotify, over WiFi. Je hoeft dus geen eigen MP3 bibliotheek te hebben om deze speaker te gebruiken. Beheren kan via de smartphone app og via de browser op my.jooki.rocks. Overigens moet je wel even registreren voor je kunt gebruiken. Intern krijg je 4GB opslagruimte, maar je kunt ook een micro-SD kaartje van max 32GB plaatsen. Let op, die 4GB wordt door het besturingssysteem gebruikt.

Wanneer een kind een karakter op de speaker zet, begint de muziek meteen te spelen. Het volume kan worden aangepast en je kunt tussen de tracks springen. Ook voor jonge kinderen, super gemakkelijk uit te leggen.

Wil je als papa ook gewoon muziek kunnen luisteren, zonder de poppetjes, kan dat gewoon via de web interface. Het stopt dus niet na bedtijd ;-).

Ga je Spotify gebruiken, moet je wel wat extra stappen doorlopen. En het werkt niet met het gratis abonnement van Spotify. Eigen muziek is dus wel het gemakkelijkst om mee te werken. Wil je niet al teveel klooien met Spotify, is de speaker direct aan te sturen via Spotify Connect.

Geluidskwaliteit

De Belgen hebben duidelijk oor voor goede muziekkwaliteit. Van alle kinderspeakers die we hebben getest, is dit veruit de beste. Ongeacht het volume, klinkt de muziek vol en vooral puur. Het is zelfs mogelijk om FLAC en AAC af te draaien. Ja, ze weten dat papa mee moet luisteren van de kids 😉

Nu moet ik wel zeggen dat ik heb getest in de Toy Safe modus van de Jooki. Dit is feitelijk een limiter die voorkomt dat jouw kinderen gehoorbeschadigingen oplopen of de buren gek maken. Hij kan harder, maar dat doen we gewoon niet.

Is geluidskwaliteit minder van belang, kun je ook audiostreams koppelen. In ons geval is de draak Efteling Radio. Ook leuk is om één van ede figuren aan luistersprookjes te koppelen. Dan kunnen de kids zelf bepalen wanneer het tijd is voor een verhaaltje.

Conclusie: Jooki

Wat Sonos is voor volwassenen, is Jooki voor kinderen. De gebruikerservaring voorop met een goede sound daar meteen achter. En een sterk design. De Jooki lijkt met €200 misschien een duur speeltje voor de kinderen, wat mij betreft is hij elke cent waard.

Jooki kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.