Review: Fitbit Ionic, fitnesstracker en smart horloge in één

Fitbit was zo’n beetje de eerste stappenteller. Het bedrijf maakt al dik 10 jaar fitnesstrackers. Eind 2017 is de Ionic gelanceerd. Het eerste echte slimme horloge van Fitbit. Wij hebben de Ionic Adidas versie mogen testen. Deze versie meet niet alleen wat je doet, het horloge heeft zelfs trainingsschema’s ingebouwd.

Slim

Fitbit lanceerde in 2008 de eerste fitness tracker die echt nauwkeurig werkte. Het was een clip model. Die klikte je aan de broekriem. Waarschijnlijk erg nauwkeurig qua metingen, maar onhandig bij toiletgang en omkleden. Ik ben het eerste jaar er twee verloren tijdens gebruik. Desondanks was het een iconisch product heeft het een geheel nieuwe categorie gecreëerd. Op de CES van 2013 in Las Vegas introduceerde het nieuwe bedrijf ‘Pebble’ het eerste echte smartwatch. Op Kickstarter was dik 10 miljoen dollar opgehaald. De markt was klaar voor smartwatches en sneller dan verwacht, nam de smartwatch een deel van de markt voor fitness trackers over. Pebble introduceerde een paar modellen, maar in 2016 stopte het de eigen activiteiten. Fitbit nam het gehele bedrijf, inclusief know-how en patenten, over. Het besturingssysteem van Pebble is de basis van de Ionic. De fitness kennis kon zo verrijkt worden met een echt smartwatch besturingssysteem. Aan diverse zaken zijn de sporen van Pebble in het Ionic model te herkennen. Allereerst het rechthoekige scherm. De wijze hoe wijzerplaten en apps installeren is ook vrijwel identiek aan de Pebble wijze. Het resultaat is een volwassen smartwatch ervaring waar duidelijk jaren aan kennis in zit.

Veelzijdig

De Adidas versie onderscheidt zich van de reguliere modellen door de kleur band en een geïnstalleerd Adidas scherm. Die maatwerkschermen was een kernfunctie van Pebble. Je kan overigens het Adidas scherm ook installeren op andere Ionic modellen. Tevens heeft de Adidas versie een geinstalleerde coach voor warming-up en diverse oefeningen. Het ziet er super uit, maar ik denk niet dat hier veel meerwaarde in zit. Het horloge heeft diverse sensoren voor meting van stappen en sportactiviteiten. Het aantal activiteiten is beperkt. Beoefen je een bijzondere sport, dan raad ik je aan eerst te kijken of deze in de lijst met sporten zit. Voor mij zitten alle sporten er in. De Ionic meet ook de hartslag en dankzij de gps module kan je zonder telefoon jouw routes bijhouden. Voor tennis en fitness is geen gps nodig. Zonder gps werkt het horloge bijzonder lang op de accu. Een week gebruik zonder opladen is geen uitzondering. Voor de Strava gebruikers is het prettig dat er ook apps geïnstalleerd kunnen worden. Strava is één van die apps. Je kan overigens ook contactloos betalen met het horloge. In Nederland is dit nog niet gangbaar, maar in de grote steden in de USA is het sterk in opmars. Wie muziek wil luisteren tijdens het sporten kan de muziek op het horloge opslaan en deze draadloos beluisteren. Het is ongelooflijk dat het horloge nog zo rank en sierlijk is. Je zou een heel dik horloge verwachten. Niets van dat al. Op mijn diverse reizen naar de USA is mij duidelijk geworden dat dit horloge daar erg populair is bij sporters. Door de verschillende stijlen en bandjes is het horloge als stijlvol horloge te dragen. De Adidas versie daarentegen blijft wel opvallen als sporthorloge. Maar ook dat heeft zijn charme.

Praktijk

Opladen doe je de Ionic met een meegeleverd kabeltje. Elke USB lader volstaat. De verbinding met het horloge is stevig dankzij een klemmetje en magneet. Daar kunnen heel wat smartwatch merken nog wat van leren. Opladen is vaak binnen een uurtje gepiept en zoals vermeld voldoende voor een week plezier zonder gps. Bij gps activiteiten is de unit na een aantal uur wel leeg. De mogelijkheid om met de telefoon diverse wijzerplaten te selecteren en soms zelfs de te tonen info aan te passen, is perfect. Het overzetten van een wijzerplaat gaat wel wat langzamer als destijds met Pebble, maar het werkt prima. Ik vind het heel prettig om een tweede tijdzone te zien op de wijzerplaat. Zo weet weet ik hoe laat het is bij een collega in de USA en als ik daar reis weet ik de tijd thuis. Voor mij een knockout eis waar maar weinig sporthorloges aan kunnen voldoen.

Fitbit is een lange historie met opslaan en verwerken van allerlei gezondheidsgegevens. De Ionic verzamelt veel gegevens. IN de app kan je zien waar je gesport hebt; wat de inspanning was; hoe de hartslag verloopt en natuurlijk jouw slaappatroon. Dan moet je natuurlijk wel het horloge omhouden. Zelf vind ik dat onprettig en vertrouw ik voor mijn slaap informatie op de Aura slaapmeting van Withings. De Ionic integreert prima met iOs en Android. De berichten van de telefoon kunnen op de Ionic tonen. Dat is niet bij alle sportproducten het geval. De Ionic doet dit voorbeeldig. Door de vele sportmogelijkheden, de wijzerplaatopties en de meldingen van de telefoon, is de tonic een volwaardig smartwatch.

Conclusie

Fitbit heeft met de overname van Pebble een goede stap gedaan. De Ionic is het bewijs dat een sporthorloge of smartwatch niet alleen multifunctioneel kan zijn, maar ook stijlvol. Met GPS, waterdichtheid en hartmeting is de Ionic een veelzijdig sporthorloge.

De Fitbit Ionic kost rond de 300 Euro en is online voor 250 Euro te vinden.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • goede accu duur
  • veelzijdig
  • hartmetig en gps
  • accesoires
  • snel opladen
  • app en wijzerplaten
  • waterdicht

THE BAD

  • beperkt aantal specifieke sporten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.