Review: Asus ZenFone 5Z (Snelle Android voor weinig)

Asus ZenFone 5Z kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Asus probeert al een tijdje de Nederlandse smartphonemarkt te veroveren. Maar tot nu toe lanceerde het producten met een prijs/kwaliteit verhouding die toch vooral in lijn lag met de merken waarvan het wilde winnen. Met de Asus Zenfone 5Z lijkt het Taiwanese merk haar tanden in de markt te zetten en geeft het zelfs OnePlus het nakijken.

Unboxing

Qua uitrusting doet Asus het erg netjes. Het toestel komt met een transparantie backcover. Daarnaast krijg je een snelle USB lader, een USB-C kabel en een headset. Een headset die niet eens zo heel slecht klinkt. Netjes dus.

Design

Het design van de Asus Zenfone 5Z is alles behalve spannend. De vingerafdruksanner zit achterop en vormt het centrum van de reflecties die we zien. Leuk, maar niet super spannend. We zien al jaren smartphones uit China met deze effecten op de achterkant. Het grootste nadeel is dat de glazen achterkant vooral spekglad is. Ook dat is iets dat we bij vele smartphones van dit moment terugzien en een trend waar we niet heel vrolijk van worden. Het toestel is, in tegenstelling tot de OnePlus 6, niet waterdicht.

Display

Asus beschermt haart toestel niet alleen met een gratis backcover, maar ook door al het glas van Gorilla Glass 3 te maken. Dat is en wat verouderd glastype, maar Asus moet ergens besparen om het toestel goedkoop in de markt te kunnen zetten.

Ook het type display is een besparing. Waar OnPlus een OLED display gebruikt, doet Asus het met LCD. Echt problematisch is dit echter niet. De kwaliteit van het LCD display ligt enorm hoog. Hierdoor zal je het rijkere contrast van een AMOLED display niet missen. Qua kleurechtheid doet het display het echt prima.

Ook Asus kiest voor een inkeping bovenin het display. Hierdoor krijgt de Zenfone 5Z een Full HD+ display mee. De extra beeldlijnen worden gebruikt om de inkeping heen om het klokje, de status icoontjes etc weer te geven.

Biometrische gegevens

De vingerafdrukscanner van de Asus ZenFone 5Z is snel. Wel is het zo dat deze zonder backcover, wat lastig te voelen is. Het duurt een paar dagen voor je dit goed in de vingers hebt.

Naast de vingerafdrukscanner, is er ook ondersteuning voorgezichtsherkenning. Ook bij weinig licht gaat dit prima.

Android en ZenUI

Ook Asus makt een eigen Android schilletje en wel ZenUI. In het verleden was dit een nogal bonte grafische schil, maar dat is de laatste tijd echt een stuk beter. Bovendien is ZenUI sterk op een aantal gebieden waar dat best mag. Zo krijg je meer controle over de hoeveelheid apps die op een scherm passen, om maar iets te noemen.

Helemaal top is de AI ringtone functie. Bij een binnenkomend gesprek wordt omgevingsgeluid geanalyseerd om te bepalen wat het beste volume voor te ringtone is. Het is ook mogelijk om apps twee keer te laten draaien. Bijvoorbeeld Facebook of WhatsApp onder verschillende profielen.

Wel moeten we opmerken dat de vertalingen in ZenUI niet door een Nederlander lijken te zijn gedaan. Er zitten teveel kromme zinnen in die echt verwarrend kunnen werken. Jammer. Wel kunnen we een compliment even wat de hoeveelheid bloathware is beperkt. Ook heeft Asus al laten weten aan de Android P update te werken.

Audiobeleving

De Asus ZenFone 5Z is een stereo smartphone en dat is relatief uniek in dit prijssegment. Net als bij de OnePlus en het gros van de Huawei smartphones, gebruikt Asus de speaker onder full-range en de speaker boven voor de hoge tonen. Op hoge tonen kunnen we immers richting horen en dus stereo.

Het toestel biedt ondersteuning voor DTS:X, maar ook een equalizer om het geluid meer naar jouw voorkeur aan te passen.

Specs en performance

De Asus Zenfone 5Z krijgt af fabriek een Qualcomm Snapdragon 845 chipset mee. Dit is dezelfde high-end chipset die in vrijwel ieder andere vlaggenschip terug te vinden is, met uitzondering van Huawei en Samsung die eigen varianten op deze chipset gebruiken. Asus voorziet het toestel ook nog eens van 6GB aan werkgeheugen en 64GB UFS 2.1 opslagruimte. Een populaire besparing die we ook bij Asus zien, is dat de Chipset USB 2.0 gebruikt in plaats van USB 3.0 over de USB-C verbinding.

AI Boost Modus

Wanneer we de benchmaring software installeren, krijgen we een onverwachte pop-up. Of we AI Boost Modus willen aanzetten. Dan krijgen we een betere score. Say what!? We kunnen het toestel dus overklokken om betere resultaten dan bij gewoon gebruik te laten zien? Dat is heel prettig voor gamers natuurlijk, maar ook een beetje vreemd. Vandaar dat we dubbele scores laten zien. Eerst de benchmarks zonder AI Boost Modus en daarna met.

Overigens hebben we alleen AnTuTu succesvol kunnen gebruiken voor een benchmark. Wat Asus doet was iets dat 3DMARK niet kon waarderen. En nog opvallender, in AI Boost Modus viel de score van AnTuTu lager uit… dus wat is het nut? Wat ons betreft kan deze functie afgeschoten worden.

Camera’s

Je krijgt van Asus achterop een 12 megapixel camera op 24mm voor algemeen gebruik en een 8 megapixel 12mm camera voor groothoek foto’s. Beiden maken gebruik van fasedetectie autofocus. Ook dit is weer een stukje besparing. In donkere situaties is de autofocus hierdoor traag en maakt sneller fouten. Iets dat heel normaal is in dit prijssegment, dus niets om over te klagen.

Asus heeft ook een modus toegevoegd om foto’s op 49 megapixel te kunnen schieten. Dit lijkt vooral op basis van nacalculatie van pixels te zijn. De foto’s worden inderdaad groter, maar niet scherper. Voelt dus een beetje als een wassen neus. Wil je een mooie, scherpe foto, dan neem je diet toch het beste op de ware

Ook leuk is dat Asus een pro modus heeft toegevoegd. Hiermee krijg je veel meer controle over de foto’s die je neemt. Daar staat wel tegenover dat er geen RAW ondersteuning lijkt te zijn en daarmee is de pro modus voor ons gevoel half af.

Voor krijg je een 8 megapixel camera. Nu voor selfies. De prestaties van deze camera zijn ook prima in orde voor dit prijssegment.

En dan de videocamera. Met één van de camera’s kun je in 4K filmen. Zelfs op 60 frames per seconde. Het beeldlijkt op vrijwel alle camera’s achter gestabiliseerd te worden. Maar… die stabilisatie is veruit de slechtste die we gezien hebben. Het beeld wordt schokkerig op een heel andere manier. Je ziet dat de camera software hier echt nog wel wat werk nodig heeft. Met stabilisatie uit is het beeld al een stuk beter. Of installeer de app OpenCamera. Dan is de stabilisatie ook prima (al moet je OpenCamera wel goed instellen).

Accuduur

Qua accuduur is de Zenfone 5Z niet heel ruim berekend. Met 3.300mAh haal ik het einde van de dag wel, maar hou ik weinig over. De laadtijd met de meegeleverde lader ligt een stukje boven de 2 uur.

Conclusie: Asus Zenfone 5Z

Asus doet eindelijk wat het moet doen om de markt te veroveren; prijsvechten. Marktaandeel winnen door goede hardware messcherp in het schap te leggen. Maar Asus is een beetje laat. Nu al is het voor het minieme prijsverschil kiezen tussen de Zenfone 5Z en de OnePlus 6. Maar later deze maand komt mogelijk de OnePlus 6T ook al op de markt. Op dit moment is het om het even welke van de twee je kiest. Qua sneheid zijn ze beiden goed dus het gaat om voorkuren qua display en camera. Wij kunnen in ieder geval niet kiezen want beiden zijn gewoon erg goed voor wat je betaald.

Asus ZenFone 5Z kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Accuduur is dik in orde
  • Erg snel
  • 3,5mm audio aansluiting
  • Prima groothoekcamera
  • MicroSD ondersteuning

THE BAD

  • Niet waterdicht
  • AI Boost blijkt waardeloze toevoeging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.