Ik was ooit een enorm fan van Palm. Ik heb meerdere Palm PDA’s gehad die eigenlijk deden wat mijn GSM niet kom. Het waren echt de voorlopers van wat de smartphone vandaag is. En nu keert het merk terug met precies dat, een smartphone, maar een smartphone voor erbij.

De geschiedenis van het merk Palm

Palm startte in 1992, geïnspireerd op de Apple Newton tablet. De eerste hardware van Palm was de Casio Z-7000, maar deze flopte. In 1995 kocht US Robotics (een modem fabrikant) het bedrijf. De Palmpilot werd uitgebracht en een groot succes. In 1997 werd het succesvolle Palm verkocht aan 3COM.

Met de overname van 3Com werd het bedrijf in 1997 gesplitst. Dat wil zeggen, 3Com kreeg wel het bedrijf, maar Palm uitvinder Jeff Hawkins vertrok en richtte Handspring op. Een bedrijf dat met hetzelfde PalmOS werkte, maar andere hardware fabriceerde en de eerste smartphone ontwikkelde. In 2003 nam Palm het bedrijf Handspring weer over. Nu splitsten de twee zich in PalmOne voor de ontwikkeling van hardware en PalmSource voor de ontwikkeling van het besturingssysteem.

In 2010 ging het slecht met Palm. Er was simpelweg teveel concurrentie, Met name vanuit de eerste smartphones. HP kocht Palm vlak nadat het 3Com had overgenomen. HP veranderde de naam PalmOS in WebOS en bracht in 2011 enkele apparaten uit. Niet lang daarna besloot HP met WebOS te stoppen. In 2012 werd het resterende team van de WebOS tak hernoemd naar Gram. In 2013 werd de tak met al haar tech verkocht aan LG. LG zette WebOS in voor haar lijn Smart TV’s.

In 2014 vond HP ook een koper voor de naam Palm gevonden. Een lege BV van TCL kocht de merknaam op. TCL was op dat moment ook al eigenaar van de merken Alcatel en BlackBerry voor smartphones. In 2015 werd de lege BV omgezet in een functionerend bedrijf en werden de eerste plannen voor de introductie van Palm gevormd. Nu, anno 2018, is het eerste apparaat gepresenteerd.

De Palm

De nieuwe Palm is niet zomaar een smartphone, maar opnieuw een apparaat voor erbij. De kleine Palm stop je in jouw broekzak verwijl jouw enorme phablet in jouw rugzak ligt. Het schermpje van de Palm meet slechts 3,3 inch. Het moet een beetje tussen smartphone en smartwatch in zitten.

Met 1.280*720 pixels ligt de resolutie van het kleine display opvallend hoog. Met 12 megapixels achter en 8 megapixels voor is de camera opstelling ook aardig. Er ligt een nette 32GB opslagruimte in, genoeg voor de belangrijkste apps. Een MicroSD kaart is niet te plaatsen.

Het toestel loopt op Android 8.1 en mogelijk een chipset uit een lager segment. Palm claimt met de 800mAh accu een gebruiksduur van ruim een dag. Dus dan mag de chipset niet teveel stroom vragen. Ook is het ontwerp IP68 stof- en waterdicht.

Palm ontwikkelde een eigen grafische schil voor Android dat een beetje lijkt op het bolletjes systeem dat we onder anderen in de Apple Watch tegenkomen. Zo kun je sneller werken op het kleine display.

Voorlopig verwachten we het toestel nog niet in Nederland. In de VS wordt het toestel exclusief door Provider Verizon verkocht en ook echt als optie voor naast de reguliere smartphone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.