Review: TP-Link Deco M5, betaalbaar en gemakkelijk internet overal in huis

Wie kan nog zonder internet? Elk huis heeft overal licht en water, maar om wifi in elke kamer te hebben, moet je haast techneut zijn. Dat is gelukkig verleden tijd. TP-Link introduceerde een tijdje geleden Deco. Wij hebben de doos met 3 wifi routers uitgepakt en een kwartier later hadden we over internet. Probleemloos?

Apple stopte in 2013 met het ontwikkelen van wifi routers. Ooit waren zij de enige fabrikant van een router die gewoon in een moderne inrichting paste. Geen sprieten, geen grote zwarte doos met rode of blauwe plastic accenten. Nee Apple maakte met de Apple Airport een UFO achtig ontwerp wat als object prima in huis paste. Dat was ook in een tijd dat het haast ondoenlijk was voor een leek om een wifi router snel zelf te installeren. Apple maakte wifi mooi en gemakkelijk. Verschillende versies volgden, die ik zo’n beetje allemaal in huis heb gehad. Van de MacMini achtige Extreme en Capsule tot diverse Airport Express versies. Vanaf een jaar of twee geleden is de zoektocht gestart voor een waardig alternatief. Mooie vormgeving; gemakkelijke installatie en beheer en vooral goede wifi ontvangst in het hele huis. Mooi is natuurlijk een kwestie van smaak maar de andere aspecten zijn redelijk objectief vast te stellen.

Wifi uitdaging

Nogal wat wifi systemen hebben problemen met een goede dekking creëren in mijn huis. Deels door het ontwerp; deels wellicht door de hoogspanningsmasten achter mijn huis; deels door de vele wifi netwerken in de buurt die met versterkers zijn uitgerust en last but not least, de vele connected devices in mijn huis. Bijna vijftig apparaten willen steeds iets online doen. Van iPads, iPhones en computers tot domotica onderdelen zoals verwarmingsknoppen; beveiligingscamera’s en sensoren. Dan vergeet ik nog de printers, het Hue netwerk, het Sonos systeem en de slimme meter. Veel wifi routers heb ik binnen een dag teleurgesteld kunnen retourneren naar de fabrikant.

Het Netgear Orbi netwerk was het eerste wifi netwerk wat de Apple vervangingstest voor mij heeft doorstaan. Dat is een netwerk dat in een ster opstelling functioneert. Elk wifi station moet het basisstation kunnen bereiken. Dat is anders met een zogenaamd ‘mesh’ netwerk. Met een dergelijke opstelling zien de units elkaar en vormen ze samen het netwerk zolang ze maar 1 andere unit uit het netwerk kunnen bereiken. Het potentieel van een dergelijk systeem is veel groter. Denk aan uitbreiding naar de tuin en over verschillende verdiepingen. Het is de technologie die eigenlijk al langer in de professionele wereld in kantoren en hotels wordt gebruikt. Dat verklaart ook direct waarom de drie units uit de doos identiek zijn. Tevens dat een set altijd interessanter is dan 1 unit. Dan zou je net zo goed een traditionele wifi router kunnen gebruiken.

Installeren

De Deco set bestaat uit 3 identieke wifi routers. Ze worden gevoed door een meegeleverde USB-C voeding. In de doos staat duidelijk de verwijzing naar de Android en iOS app. Zonder app kan je niets met het netwerk. De app is in foutloos Nederlands en super duidelijk. Je sluit eerst één unit aan op de router. In mijn geval een Ziggo kabelmodem. Vervolgens doorloop je een paar stappen om het netwerk een naam te geven en wachtwoord. Vervolgens pak je een nieuwe unit uit de doos en ga je op de plek staan waar je beter internet wilt hebben en doorloop je de setup. Tenslotte heb ik dat herhaald op de eerste verdieping op de meest verre uithoek in mijn huis. Binnen 15 minuten was de doos uitgepakt en was het Orbi netwerk vervangen door het Deco netwerk. Omdat ik de netwerknaam en -wachtwoord identiek heb gehouden, melden direct allerlei apparaten zicht aan. Binnen tien minuten zaten al 28 apparaten online gegevens uit te wisselen. Enkel het Sonos systeem wilde opnieuw ingesteld worden.

Gemak

De app is echt erg makkelijk maar ook volledig en fraai. Een gastnetwerk maak je met een spaar klikken in de app. Het wachtwoord delen met je gasten is ook nog eens erg gemakkelijk. Je moet enkel de contacten selecteren om het via sms, WhatsApp of andere berichtgeving te delen. Wij hebben de vrienden met een whatsappje geïnformeerd over het nieuwe gastnetwerk. Voor ouders is het mogelijk om websites te blokkeren, maar ook individuele apparaten te beperken qua tijd en diensten. Maximaal 2 uur per dag gamen is zo ingesteld. De gebruiker die beperkt wordt krijgt helaas geen melding, maar ervaart gewoon dat een site of dienst het opeens niet meer doet. Bij mij leverde dat binnen een paar uur heftige gesprekken met de tieners in huis op. Zodra alles weer openstond, was iedereen weer stil en hoorde ik geen enkele klacht over performance. Met de internetsnelheid meter meet ik in mijn huis 400mb/sec downloadsnelheid. Dat is het maximale uit de Deco set en mijn abonnement. Prima dus!
De oudermodus is standaard meegeleverd. Zo ook een virus beveiliging en malware detectie. Wanneer het Deco systeem ziet dat er iets verdacht is, dat sluit de Deco het betreffende apparaat direct af van het internet en krijg je als beheerder in je app een berichtje. Voor dergelijke functies moet je bij andere merken vaak dure abonnementen afsluiten. Deco heeft dit standaard meegeleverd in de doos.

Perfect?

Is het Deco systeem perfect? Voor 98 van de 100 huishoudens zonder twijfel. ICT experts zullen een web interface missen om de instellingen te veranderen. Alles moet via de app. Ik mis een paar extra ethernet aansluitingen en een USB poort om een printer in het netwerk te delen. Met een extra switch is dit te verhelpen. In de testset heb ik de M5 modellen getest. Inmiddels heeft Deco de M9 die wat groter is en behoorlijk hogere snelheden aankan. Ik mis de snelheid niet, maar ik ben wel benieuwd wat de M9 biedt met een sneller Ziggo abonnement.

Conclusie

TP-Link heeft met de Deco set een uniek product. Ongekend mooi, gemakkelijk en betrouwbaar. De M5 set kost dik 200 Euro. Dat ongelooflijk goedkoop voor deze kwaliteit en gemak. Een absolute aanrader dus voor iedereen die geen ICT-er wil worden maar wel wifi in het hele huis.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • vormgeving
  • gemakkelijke installatie
  • gemakkelijk beheer
  • extra functionaliteiten
  • mesh netwerk
  • voldoende snel en robuust

THE BAD

  • ontbreken extra ethernet poorten
  • ontbreken USB aansluiting voor printerdeling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.